In Litouwen geen roos

Litouwse minister noemt landgenoten homofoob

Petras Vaitiekunas, minister van buitenlandse zaken, beweerd dat zijn land de vijandelijkste houding tegenover holebi’s van de hele Europese Unie. Minister Vaitiekunas is hier niet blij mee maar zegt dat acceptatie naast een verandering van de houding van politiekers en partijen, ook een attitude-verandering van een volk vereist. Hij voegt hier voorzichtig aan toe dat dit iets is waar makkelijk een generatie overheen gaat.

Geen pride, geen bus

Enkele voorbeelden van een warme ontvangst: vorig jaar werd de pride in hoofdstad Vilnius verboden. En in het stadje Kaunus weigerde men een bus van de EU te laten parkeren die de rechten van minderheidsgroepen bespreekbaar wil maken. De Europese Unie tikte het land onlangs nog op de vingers omdat het evenementen en demonstraties verbood op basis van homofobie.

Veiligheidsregels

Onder het mom van veiligheidsredenen mogen er in de hoofdstad geen holebi-demonstraties plaatsvinden. Pas in 1993 werd het verbod op homoseksualiteit in Litouwen afgeschaft. In 2004 gingen ze wel akkoord tot een wet die discriminatie verbied op basis van seksuele geaardheid op het werkvlak, maar dat gebeurde wel onder druk van de Europese Unie omdat dit een van de voorwaarden was om te kunnen toetreden

bron: holebi.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: