Yvan Brys, van rood-roze actie naar woordvoerder van Holebifederatie (+ video)

Indymedia.

Yvan Brys (links), Homofolie- / Homofobieprijs 2006, Foto: Indymedia.

Yvan Brys (53) is de nieuwe beleidsmedewerker en woordvoerder van de Holebifederatie. Yves Aerts stopt niet, maar kon de hulp best gebruiken. Brys is wat je kan noemen een beladen keuze.

Als voorman van wijlen het Roze Aktiefront (RAF), van Mikpunt en van Queer Action (ex-Holebi Actie) schuwde Brys niet zijn uitgesproken politiek linkse mening te uiten. Zo is hij zelfs niet welkom op een vooraanstaand holebiforum. Ook op Wikipedia is Brys onderwerp van discussie.

In dat opzicht is de keuze voor Brys gedurfd, want beleidsmedewerker is een politieke functie. RAF en Mikpunt waren/zijn uitgesproken anti-rechts en de Holebifederatie krijgt subsidies van de Vlaamse overheid. In de Vlaamse regering zitten ook rechtse partijen.

Maar de controverse is slechts één aspect. Yvan Brys is al jaren in de homobeweging actief, kent de dynamieken en gevoeligheden, is een wandelend encyclopedie en auteur van verschillende homogerelateerde publicaties.

Yvan Brys wordt co-woordvoerder Holebifederatie

Yvan Brys is het nieuwe gezicht van de Holebifederatie, de koepel van de Vlaamse en Brusselse holebigroepen. Hij werkt sedert eind september voor de Holebifederatie als politiek medewerker. Hij deelt het woordvoerderschap met Yves Aerts, die vanaf nu meer tijd neemt voor het management van de organisatie.

Yvan Brys is 53 en heeft een lange staat van dienst in de beweging. In 1981 lag hij mee aan de basis van het Roze Aktiefront (RAF). Het RAF (1981-2001) was een militante homogroep die zich onder meer in de kijker werkte door het verspreiden van informatie over homoseksualiteit aan middelbare scholen, met spandoeken in manifestaties tegen racisme en met het organiseren van acties rond gelijke rechten voor holebi’s. Eind jaren ’80 sloot het RAF zich aan bij de Holebifederatie en werd het een stuwende kracht bij het organiseren van de jaarlijkse Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP).

In 2004 was Yvan Brys mede-oprichter van de organisatie Mikpunt, die via een website de holebigemeenschap sensibiliseert rond de homofobe uitspraken van extreem-rechts.

“Ik ben heel blij met mijn nieuwe functie” zegt Yvan Brys: “Een aantal thema’s die mij nauw aan het hart liggen worden momenteel door de Holebifederatie op een efficiënte en professionele manier aangepakt. Er is in België reeds heel wat bereikt op wettelijk vlak en ik merk dat we met de Holebifederatie een sterk beleidsplan hebben om die lijn door te trekken naar andere terreinen.” Aandachtspunten zijn voor hem een verdere mentaliteitswijziging bij het publiek naar méér acceptatie van holebi’s en het ondersteunen van holebi-emancipatie in het buitenland. Hij brengt naast zijn ervaring ook zijn actiegerichte aanpak mee.

Vanaf vandaag is Yvan Brys, samen met Yves Aerts, verantwoordelijk voor de contacten met de pers.

6 Reacties

 1. Holebifederatie heeft een homo woordvoering, maar geen lesbienne?

  COC heeft ook een homo woordvoering

  1ho·mo de; m homines mens: ~ sapiens, mv homines sapientes wetenschappelijke naam voor de mens
  2ho·mo de; m,v -’s (verk van) 2homoseksueel

  http://www.vandale.nl

  22-06-2008 Wouter Neerings en Vera Bergkamp gaan als duo gezicht geven aan COC Nederland.
  http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=viewartikel&artikel_id=2368

 2. Even toevoegen voor alle duidelijkheid: het is niet omwille van z’n politieke voorkeur dat hij niet meer welkom is op het WJNH-forum, zeker niet!

  Hij is er verscheidene malen (onder ikweetalnietmeerhoeveel verschillende nicknames) geband (en heeft nu effectief een ban for life) omdat hij op geen enkele mogelijke manier deel wou nemen aan discussies of inging op verzuchtingen en antwoorden van andere gebruikers – terwijl hij wel zelf de topics startte waarin ze reageerden. Het enige wat hij deed was het forum gebruiken om te monologeren of om wat artikels te copy/pasten vanop Mikpunt.

  Soit, ’t feit dat hij nu woordvoerder is van de Federatie verandert niks aan die ban – als ze iets willen posten of aankondigen op het WJNH-forum zal iemand anders het moeten doen, anders wordt de betreffende account en post zonder pardon verwijderd.

 3. Ben nog nooit ingeschreven geweest op ’t WJNH
  D’r is toch de max. leeftijd en een activist / woordvoerder zou een dusdanig profiel dienen te hebben, zoals de moderators ook hun profiel hebben.

 4. […] Yvan Brys, van rood-roze actie naar woordvoerder van Holebifederatie (+ video) Yvan Brys (53) is de nieuwe beleidsmedewerker en woordvoerder van de Holebifederatie. Yves Aerts stopt niet, maar kon de hulp best gebruiken. Brys is wat je kan noemen een beladen keuze. […]

 5. Ik ken Brys vaag uit zijn RAF periode.

  Veel persoonlijk contact heb ik nooit met hem gehad,
  maar ik nam eind jaren 90 bewust niet deel aan de RAF fuiven in zaal Jakob. Wat mij stoorde aan Brys was zijn zeer radicale instelling, met erg weinig ruimte voor nuances, grijstinten of begrip voor minder radicale ideeën.

  De holebifederatie is er voor *alle holebi’s, wat gezien het bekende extreem-linkse gedachtengoed van Brys
  hem een bedenkelijke keuze maakt.

  Het feit dat Brys zelfs niet meer welkom is op het WJNH-forum wegens misbruik van dit forum zegt genoeg.

 6. Wat deed Yvan vroeger als beroep en wat doet hij nu sinds hij weg is bij de holebifederatie ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: