Zondagochtend de kinders in roos uniform droppen bij WJNH?

Wel Jong Niet Hetero wordt steeds meer een jeugdbeweging. Waarom? Omdat de informatieve onthaalfunctie van jongerengroepen wijzigt. De jeugd van tegenwoordig vindt zijn informatie wel online. WJNH trekt daarom de kaart van de social club. Beleidsmatig heet dat jeugdbeweging.

Voor wie het niet zou weten: Wel Jong Nietero startte als koepel voor Vlaamse en Brusselse holebi-jongerenverenigingen. Onthaalgroepen. WJNH ontstond van onderuit. De drie Groten van toen, Verkeerd Geparkeerd (Gent), Enig Verschil (Antwerpen) en Het Goede Spoor (nu &of, Leuven) verenigden zich voor het eerst op 11 juli 1994, in Blankenberge.

1994. Een andere wereld. Amper internet, Web -5.9, geen Windows ’95, geen chatrooms of profielsites. Wel fuiven, feitelijke verenigingen en vzw’s en zoekertjes in tijdschriften.

14 jaar later is WJNH door de Vlaamse overheid erkend als landelijk jeugdwerk (sinds 2001 of 2002). Mooi, maar de subsidies leggen ook voorwaarden op: verhoging van de maximumleeftijd naar 30 jaar, en WJNH moet ook verbreden. Dat doet de vereniging nu met heterovriendelijkeprojecten. Aansluiting zoeken bij de Scouts, Gidsen, Chiro’s en FOSsen van deze wereld.

Geitenwollensokken?

Op 17 oktober – vandaag – neemt WJNH zelfs deel aan de Dag van de Jeugdbeweging. Het logo van WJNH prijkt broederlijk naast die van de anderen. Mooi zo. Alleen hou ik mijn hart vast.

België mag dan een scoutsland bij uitstek zijn (in Frankrijk bv. wordt scouts geassocieerd met nationalisme en ultrarechtse trekjes), toch houdt die evolutie ook risico’s in. Want het woord jeugdbeweging klinkt bij de een als muziek in de oren, de ander krijgt er huiduitslag van.

Het moet toch wat in je opvoeding en omgeving zitten om je thuis te voelen in een jeugdbeweging. Boskakkerij, zoals scouting wel eens erg bucolisch wordt uitgebeeld, is zeker niet aan iedereen besteed. Kampen, (geforceerde) emo-momenten stoten ook af. Erger nog: kampliedjes. De horror.

Om het in radiotermen te illustreren: niet elke jongere luistert naar Studio Brussel. Er zijn er die Q-music of Donna hebben opstaan. Even fun, maar properder. Jawel.

Geitenwollensokken!

Holebiverenigingen worstelen met een wat seutig, geitenwollensokkenimago. Wat ze ook doen, een deel van de holebi’s zal er nooit iets van moeten hebben. Het zij zo. Er zijn evenveel holebi’s die niets moeten hebben van de commerciële homohoreca. Vaak is het een kwestie van de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

Dus doe gerust, WJNH, wordt jeugdbeweging. Maar vergeet ook niet de jongens en meisjes die zich niet aangetrokken voelen door de the scene, maar gruwen van alles wat riekt naar jeugdbeweging. Er is een groep jongeren die het sociale en gemoedelijke aspect van een praatcafé verkiest, maar die je niet de (festival)modder in moet sturen voor een x-daagse. Laat die groep alsjeblief niet vallen, want zo creëer je alleen cynici omdat die hun gading niet vinden. Vergeet de Q-queer en Donna-trut niet. Dat kan en mag de bedoeling niet zijn.

WJNH-woordvoerster Barbara Van Speybroeck lacht alvast weg dat er roze uniformen komen. Gelukkig maar.

Benjamin

3 Reacties

 1. Ik hoop dat de stap naar holebi-jeugdbeweging een overgangsfase is naar jeugdbeweging voor iedereen. Tenslotte is er op het internet al een hele resem mogelijkheden om ongestoord gevoelsgenoten te treffen. Het mag onderhand wel eens doordringen, vind ik, dat de hetero jeugd moet leren samenleven met holebi’s en OOK omgekeerd. Dat gebeurt nu niet genoeg. Het is gemakkelijk, plezant, zelfs erotisch om met z’n allen gezellig tegen elkaar te kruipen, maar voor dat beetje extra genegenheid koop je al snel een boel mensen die ons weer verkeerd of niet begrijpen. Er moeten juist meer holebi’s in de reguliere jeugdbeweging komen en de leiders moeten leren hoe daarmee om te gaan.

 2. Het internet schept illusies mbt contactlegging en de media dient om homojongeren te voeden tegen zelfmoord.
  Ook al zijn de cijfers nog zo dramatisch het zal de wereld voor holebi’s niet verbeteren.

  WJNH blijft ❗ en daarnaast zullen holebi’s meer tijd verbrengen in andere bewegingen.
  Ook binnen deze andere bewegingen kan m’n actief bezig zijn… zoals een artikel in een krantje.
  Om sterk te staan moet je precedenten hebben, waarvoor je staat.

 3. geforceerde emomomenten!!! :p die vind ik echt raak…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: