Boek Samen mama: “Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort”

Journaliste Barbara Claeys schreef met de steun van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt het boek Samen mama – Zwangerschapsgids voor lesbische koppels. Claeys wil antwoorden bieden op vragen als ” Wie zal het kindje uiteindelijk op de wereld zetten? Wie wordt de donor? Hoe zal de meemoeder met dit alles omgaan? Wat zullen de reacties van de omgeving zijn? Heeft een kind geen moeder én vader nodig? Wat vertelt u uw kind later?”

“Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort”, Evi Maquoi, Het Belang van Limburg, 20.10.2008.
In Vlaanderen zijn er heel wat onderzoeken gedaan naar de verschillen en gelijkenissen tussen kinderen met lesbische moeders en kinderen die met een moeder en vader opgroeien. Zo blijkt dat drie op de vier jonge lesbische vrouwen over een toekomst met kinderen droomt. Psychologe en seksuologe Anne Brewaeys onderzocht enkele jaren geleden dertig koppels die via een anonieme donor een kind kregen. Hieruit blijkt dat lesbische biologische moeders niet verschillen van heteroseksuele biologische moeders. Vaders en meemoeders tonen wél verschillen. Meemoeders vertonen een kwalitatief hogere interactie met hun kind dan vaders. Bovendien is er ook een verschil op vlak van de verdeling van de gezinstaken. Een meemoeder zou haar partner vaker een handje toesteken dan een vader. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen van lesbische koppels dezelfde gevoelens toewijzen aan hun meemoeder als kinderen uit heteroseksuele gezinnen aan hun vader. De biologische moeder wordt in alle onderzoeken als belangrijkste figuur beschouwd. “Ik herinner me vooral de reactie van Patricia Baetens die kandidaat-ouders voor kunstmatige bevruchting in het ziekenhuis van Jette begeleidt. Zij merkte op dat er geen verschil is tussen kinderen uit lesbische koppels en hetero gezinnen. Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort. Het belangrijkste is dat het kind twee ouders heeft waarop hij of zij kan bouwen”, legt auteur Barbara Claeys uit.

Co-adoptie

Op juridisch vlak zijn er wel veel verschillen tussen vaders en meemoeders. Het kind van een lesbisch koppel zal sowieso de naam van de biologische moeder dragen. Bovendien heeft de meemoeder op juridisch vlak geen poot om op te staan, tenzij ze het kind adopteert. “Uit de verschillende interviews voor dit boek heb ik ervaren dat meemoeders de adoptieprocedure niet echt aangenaam vinden. Ze moeten dezelfde voorbereiding volgens als ouders die een buitenlands kind adopteren en dat betekent dat er heel veel onderwerpen niet van toepassing zijn”, zegt Barbara Claeys. Na het voorbereidingsprogramma van twintig uur, krijgt de kandidaat-adoptant een attest waarmee zij een verzoekschrift tot adoptie kan indienen bij de rechtbank. Vooraleer alles rond is, zijn er enkele maanden verstreken. Kandidaat-adoptanten beginnen maar beter tijdig met de procedure, want voor de voorbereidende vorming is er een wachtlijst.

Samen Mama – Zwangerschapsgids voor lesbische koppels, Barbara Claeys, Uitgeverij Lannoo, 24,95 euro

STELLING 1

Een kind heeft een vader nodig

Een vader is ontzettend belangrijk. Niet omdat hij een man is, maar omdat hij een goede tweede ouder is. Het is een meerwaarde dat een kind twee ouders heeft, maar het geslacht speelt daar geen rol in. Mannelijke rolpatronen worden ook niet enkel door vaders aangeboden. Een opa, peter, oom of vriend kan die rol eveneens op zich nemen. Uw kind zal zelf wel bepalen naar welke man het opkijkt.

STELLING 2

Ben ik dan ook lesbisch, mama?

Op vlak van sekserolgedrag bestaan er geen verschillen tussen kinderen van lesbische moeders en kinderen die in hetero gezinnen opgroeien. Jongens en meisjes uit lesbische gezinnen willen hetzelfde speelgoed en ze hebben dezelfde vriendjes. Meisjes zullen zich wel eens afvragen of ze ook ‘zoals hun moeders zijn’ en jongens zullen denken dat vriendjes denken dat hij ook homoseksueel is. Het is belangrijk dat u open met uw kind kunt praten. Bovendien moet uw kind weten dat er nog steeds meer heteroseksuelen zijn dan holebi’s.

STELLING 3

Kinderen van lesbische koppels zullen gepest worden

Dat is een vrees die veel lesbische ouders hebben. Kinderen zijn lief en schattig, maar ze kunnen ook erg wreed en hard zijn. Pestkoppen pesten om allerlei dingen. Om uiterlijke verschillen, karakteristieke eigenschappen, religieuze overtuigingen of afkomst. Er is geen studie die aantoont dat kinderen van lesbische koppels per definitie vaker gepest worden dan kinderen van hetero koppels. Tegen dat uw kind ongeveer vier jaar is, zal het zeker vragen naar de vader. Geef uw kind dan een eerlijke uitleg op kindermaat.

7 Reacties

 1. […] Boek Samen mama: “Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort” […]

 2. Ben d’r absoluut mee eens dat de kinderen van een lesbisch koppel niets te kort komen (geld, speelgoed, vriendjes,…).
  Hoe ziet men papa d’ruit?
  en lijk ik op hem?

 3. […] Boek Samen mama: “Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort” […]

 4. […] Boek Samen mama: “Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort” […]

 5. […] Boek Samen mama: “Kinderen uit lesbische gezinnen komen absoluut niets te kort” […]

 6. Over stelling 1:
  ‘een vrouw kan de rol van een man innemen’. Huh…zijn er dan geen verschillen? Is een vrouw zo mannelijk dat een kind het verschil niet merkt? Echt heel wetenschappelijk zulke inlegkundige antwoorden…

 7. Hoe meet je dat? Is dit werkelijk methodologisch onderbouwd? Hoelang worden de onderzochte kinderen gevolgd? Is dit niet het zoveelste wishfull thinking research

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: