60% Vlaamse kiezer ziet holebiouderschap zitten

60% van de Vlaamse kiezer is ethisch progressief, 16% is conservatief en 24 onbeslist. Dat blijkt uit een postelectoraal verkiezingsonderzoek van de Leuvense politicoloog en socioloog prof. dr. Marc Swyngedouw. Het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) stelde aan de respondenten drie vragen: moet de huidige abortuswetgeving versoepeld worden? Moet euthanasie wettelijk mogelijk zijn voor minderjarigen? Moeten homoseksuele en lesbische paren het recht hebben om kinderen te adopteren?

Vlaming ethisch almaar progressiever, Wim Winckelmans, De Standaard, 21.10.2008.
Telkens was bijna zestig procent voorstander. De tegenstanders zijn duidelijk in de minderheid met 21,4 procent tegen een versoepeling van abortus, 24,1 tegen euthanasie voor minderjarigen en 26,3 procent tegen adoptie door homoseksuele paren.

Swyngedouw onderzocht de onderliggende levensbeschouwelijke opvattingen in Vlaanderen en komt tot 60 procent progressieven, 24 procent ethisch conservatieven en 24 procent onbeslisten.

Daarbij valt het op dat de vragen in 2003 al aangescherpt werden. ‘Omdat anders zowat de hele bevolking met het item instemde’, zegt Swyngedouw. ‘Het Vlaamse electoraat werd sinds 1991 duidelijk meer tolerant in ethische kwesties.’

De conservatieven zijn vooral nog te vinden bij de CD&V/N-VA-kiezers: 42 procent van de conservatieve kiezers stemt voor de christendemocraten. Ook Vlaams Belang is verdeeld tussen progressieven en conservatieven. De andere partijen, Groen! op kop, kennen een duidelijk progressieve meerderheid.

Swyngedouw onderzocht in zijn onderzoek ook de houding van de Vlaamse kiezer tegenover milieuproblemen en kernenergie. Driekwart van de Vlaamse kiezers vindt de klimaatverandering een ernstig tot zeer ernstig probleem, met op kop uiteraard de Groen!-kiezers. Slechts een kleine dertig procent van de Vlaamse kiezers is het eens met de sluiting van de kerncentrales tegen 2015, zoals wettelijk gepland. 47,1 procent wenst dit niet.

Eén reactie

 1. 26,3 procent tegen adoptie door homoseksuele paren.

  zijn dezen dan slecht geïnformeerd?
  en zijn alle voorstanders wel juist geïnformeerd?

  Euthanasie ook voor minderjarigen.
  Zelf ben ik d’r ook mee bezig, in mijn situatie is een placebo euthanasie meer aangewezen.
  Zie daarvoor de website http://www.gtb-vlaanderen.be

  holebi-adoptie net zoals de hetero.

  holebi-ouderschap is dat BI-ouderschap?
  De belastingsaangifte… personen tenlaste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: