EuroPride Brussel 2012 / 2013 krijgt vorm

BLGP.

Hans De Meyer. Foto: BLGP.

BLGP-voorzitter Hans De Meyer vertrekt naar het InterPride-congres in Vancouver om de Brusselse kandidatuur voor de EuropPride 2012 of 2013 te bepleiten. Concurrenten zijn Londen en Stockholm.

EuroPride Brussel wordt steeds concreter

Dit weekend wordt mee beslissend voor de Belgische Europride kandidatuur voor 2012 of 2013
Hans De Meyer, voorzitter van de Belgian Lesbian & Gay Pride gaat op het jaarlijkse Interpride congres in Vancouver, Canada niet enkel Frankrijk, België, Monaco en Franstalig Zwitserland vertegenwoordigen. Hij zal ook mee kunnen oordelen over de World Pride kandidaturen van Londen en Stockholm in 2012.

Deze kandidaturen zijn de voorbije weken internationaal bij de pride-organisatoren niet onbesproken gebleven. Vooral de Amerikaanse leden van Interpride, die zowat de absolute meerderheid bezitten in de stemmen, zouden een negatief advies op na houden.

Ondanks het feit dat een World Pride een pride is van wereldniveau zou het voor de derde keer ooit op ‘the old continent’ doorgaan. Een keer teveel volgens sommige Amerikaanse delegates. De regels voor het bekomen van de World Pride toekenning zijn ook achterhaald. Zo is de toekenning van World Pride spontaan ontstaan toen Rome tijdens het Heilig jaar 2000 een Europride organiseerde. Interpride besliste in 1998 om prompt deze Europride tot World Pride te promoveren nadat de Amerikaanse leden van Interpride er absoluut aan wensten deel te nemen. Later, in 2006 is de World Pride in Jeruzalem ongemerkt doorgegaan in een gesloten stadium in de buurt van Jeruzalem.

Epoa, de regulator van Europride heeft door jarenlange ervaring duidelijke regels en realistische haalbaarheidsverreisten opgesteld. Deze werden opgesteld na een opeenvolging van faillissementen bij Europride organisatoren in de late jaren ’80.

De Europese vertegenwoordigers bij Interpride zullen dit weekend de organisatie overtuigen om de Epoa-regels te adopteren of regels van gelijke aard toe te passen. Enkele van de elementen hierin zijn het invoeren van een regelmatig interval van 2, 4 of 6 jaar, de positieve discriminatie van kandidaten uit continenten die nog niet aan de beurt gekomen zijn en het uitsluiten van kandidaturen uit het laatste gastcontinent tenzij er geen enkele andere kandidaturen overgemaakt zijn. Zo zou World Pride de beste kansen krijgen om effectief de wereld rond te trekken en financieel gezond te blijven.

Indien geen van beide Europese World Pride kandidaten weerhouden worden door Interpride is de weg zo goed als vrijgemaakt voor een Europride in Brussel in 2012. Beide World Pride kandidaten organiseerden recentelijk de Europride (Londen in 2006, Stockholm in 2008). Zij komen zo een tijd lang niet meer in aanmerking voor de organisatie van Europride.

3 Reacties

  1. […] verenigingen van pride-organisatoren bijeen in Brussel. Onze hoofdstad is immers kandidaat om in 2013 de EuroPride naar België te […]

  2. […] Terwijl Antwerpen, en vooral Toerisme Antwerpen, ziet homo’s al enkele jaren als speciale doelgroep. Maar Brussel is aan een inhaalbeweging bezig. Traditiegetrouw huisvest de hoofdstad de Belgian Lesbian and Gay Pride. Maar Brussel ijvert ook om de InterPride van 2010 of 2011 en de EuroPride van 2013 binnen te halen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: