Holebifederatie: “Not done om als holebi-Vlaamsbelanger uit de kast te komen”

In De Standaard komen Yves Aerts en Yvan Brys, woordvoerders van de Holebifederatie, terug op de homogeruchten rond Jörg Haider.

Beringen of Klagenfurt?, Yvan Brys, Yves Aerts, De Standaard, 27.10.2008.

YVES AERTS en YVAN BRYS komen terug op de verborgen homoseksualiteit van Jörg Haider en trekken een parallel met het Vlaams Belang. ‘Het is absoluut not done om als holebi-Vlaamsbelanger uit de kast te komen.’

Lid zijn van een extreemrechtse partij kan je gezondheid schaden als je holebi bent

‘Een groot rolmodel’, zei Filip Dewinter op de radio, de ochtend toen bekend werd dat BZÖ-leider Jörg Haider was omgekomen in een auto-ongeval. Dat de man zich dronken en aan een rotvaart te pletter had gereden, bleek geen reden tot enige reserve. ‘Haider laat een vrouw en twee kinderen achter’, zo luidde het nog op de radio.

Dewinter ging niet naar Haiders begrafenis. Hij had beloofd te gaan spreken op een meeting in Beringen en dat was niet te combineren met een blitzbezoek aan Oostenrijk. Eigen Volk Eerst.

In de krant van vorige week donderdag stond het vervolg van het verhaal. Haider had een buitenechtelijke relatie. Met een man. Dat moet dus worden: ‘Haider laat een vrouw, twee kinderen en een minnaar achter’. De nummer twee van de partij dan nog wel: Stefan Petzner. Dat kon de BZÖ best hebben, als het maar niet publiek werd. Het was bijgevolg een publiek geheim. De BZÖ is, net zoals het Vlaams Belang, een gezinspartij. Niks te maken met al dat gedoe in de marge. Als je dan toch afwijkt: hou het privé. Aan publieke uitingen zoals trouwpartijen tussen mannen of de Gay Parade doen onze partijleiders niet mee.

Zo’n partijrichtlijn kruipt niet in je kouwe kleren. Haider werd gedwongen tot een dubbelleven. Dat leidde tot spanningen, zowel met zijn echtgenote als met zijn minnaar. Zoiets is voor een ‘normaal’ mens al niet gemakkelijk, laat staan voor een toppoliticus van de BZÖ. Lid zijn van een extreemrechtse partij kan je gezondheid schaden als je holebi bent. Na een ruzie met Petzner reed Haider in zijn ongeluk.

Petzner was niet alleen de minnaar maar ook de gedoodverfde opvolger van Haider. En zo geschiedde. Het kan evenwel te veel worden voor een mens. Petzner vertelde alles in een interview: dat hij van Haider hield en hoe geweldig dat was geweest. Het moest er eindelijk uit. Ook dat mocht niet van de partij. De BZÖ probeerde het interview nog tegen te houden. Toen dat niet lukte, gebeurde iets merkwaardigs: Petzner pakte naast de functie van fractievoorzitter en zijn rol als partijleider kwam op de helling te staan. Een tweede man gegrepen door de partijlijn.

Terug naar Filip Dewinter. Op de site van Het Laatste Nieuws luidt een van de commentaren bij het artikel over het liefdesleven van Haider: ‘Hallo ik ben Danny, al jarenlang de minnaar van Filip Dewinter. Onze relatie is heel speciaal en zijn vrouw vindt dat oké. Groetjes’. Een grapje uiteraard, maar het legt wel bloot in welk bedje het Vlaams Belang ziek is. Het is absoluut not done om als holebi-Vlaamsbelanger uit de kast te komen. Mag niet! Als je voor het Vlaams Belang stemt dan is dat omdat je ergens tegen bent: de Walen, de asielzoekers, de vreemdelingen. Niet omdat je ergens voor bent. Een openlijke homo die het voor andere holebi’s wil opnemen bijvoorbeeld, past niet in het plaatje. Krampachtig in de kast zitten is voor sommigen draaglijk, voor velen niet. Recent onderzoek vertelt ons dat 22 procent van de werkende holebi’s zijn/haar coming out niet doet op de werkvloer. Niet voor je geaardheid kunnen uitkomen veroorzaakt stress, een lagere werktevredenheid en een slechtere gezondheid.

Ook bij het Vlaams Belang is de partijlijn duidelijk. Dat vernamen we nog eens we op 23 april 2008 tijdens het debat in het Vlaamse Parlement over de Tolerocampagne. Daar reageerde Dewinter scherp op een vraag van Jan Roegiers (Vl.Pro): ‘Mijnheer Dewinter, ik ben homo en ik heb daar niet voor gekozen. Ik neem aan dat u ooit verliefd bent geworden op een meisje, en ik neem aan dat u daar niet voor gekozen hebt. U bent gewoon verliefd geworden. Laat het voor eens voor altijd duidelijk zijn, dit is geen keuze, maar een gegeven. (…) Mijnheer Dewinter, u hebt daarstraks gezegd dat er geen gelijkheidsteken moet staan tussen een homoseksuele en een heteroseksuele relatie. Ik vraag u, vindt u een homoseksuele relatie minderwaardig?’

Dewinter repliceerde: ‘Mijnheer Roegiers, u hebt met mijn seksuele voorkeur geen bal te maken.’ Waarna hij prompt zijn coming out als hetero deed: ‘Ik vind dat een private keuze, de mijne en, ik zal het maar toegeven, verontschuldig me, die van mijn vrouw. Maar ik loop daar niet mee te koop. Dat debat wil ik hier niet voeren met u.’

Was er misschien toch nog een andere reden waarom Dewinter Beringen boven Klagenfurt verkoos?

Yves Aerts en Yvan Brys zijn beleidsmedewerkers Holebifederatie

2 Reacties

  1. […] 27, 2008 bij 7:48 pm · Ingedeeld onder Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Holebifederatie: “Not done om als holebi-Vlaamsbelanger uit de kast te komen” In De Standaard komen Yves Aerts en Yvan Brys, woordvoerders van de Holebifederatie, terug op de […]

  2. “CGKR acht discriminatie holebi’s niet prioritair”

    Journalist John De Wit vreest dat niet alle klachten die bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen binnenkomen, met dezelfde ernst worden behandeld. Tegenover GayBelgium doet hij een stinkend potje open.

    http://www.gaybelgium.be/content/EkkVkEFEkuCPjvFmED.shtml?rd=36&vo=36

    Geen enkel idee of zo’n invulformuliertje ook wel bij hun terechtkomt ❓
    Reactie krijg je alvast niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: