John De Wit: Centrum Gelijke Kansen onderwaardeert homofobie

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding onderschat en onderwaardeert homofobie, stelt justitiejournalist John De Wit (Gazet van Antwerpen) op GayBelgium. De Wit is van mening dat holebi’s als doelgroep door het CGKR “stiefmoederlijk” worden behandeld.

Het Centrum maakte cijfers bekend in juni, maar De Wit vindt deze onvoldoende. Ook verdenkt hij het CGKR ervan om resultaten zo te brengen, dat de tegenstellingen tussen twee minderheden die het CGKR beschermt, niet opvallen. Zo vindt De Wit het niet kunnen dat bij homofobiecijfers geen onderscheid wordt gemaakt tussen autochtone en allochtone jongeren.

“CGKR acht discriminatie holebi’s niet prioritair”, GayBelgium, 28.10.2008.
Als het over de strijd tegen homofobie gaat, worden allochtone en autochtone jongeren als doelgroep steevast op één hoop gegooid. Dat is niet alleen stigmatiserend voor grote groepen van die jongeren, het is ook onjuist. Volgens onderzoek van de Gazet van Antwerpen en van de Leuvense professor Marc Hooghe is het probleem minstens twee keer zo erg bij allochtonen (en dan vooral bij moslimjongens) dan bij autochtonen. In die mate dat men een apart beleid naar allochtonen of moslimjongens kan verwachten om daar de homofobie te bestrijden. Maar zulke maatregelen stelt het CGKR niet voor, terwijl het wel tientallen lezingen en maatregelen voorstelt om het racisme in te dijken. Waarom deze ongelijkheid?

Het Centrum heeft (nog) niet gereageerd op de aantijgingen. De Holebifederatie evenmin, maar beleidsmedewerkers-woordvoerders Yves Aerts en Yvan Brys zijn onderweg naar Wenen voor een ILGA-Europe-congres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: