Aaron (12) wil van zijn jongenslichaam af en een meisje zijn

“Al sinds ik kan spreken, zeg ik dat ik een meisje ben in een jongenslichaam. Ik ben daar 100% zeker van. En hoewel ik nog maar 12 ben, kijk ik al uit naar mijn 18de verjaardag. Vanaf dat moment kan ik me laten opereren en écht vrouw worden.” Aan het woord is Aaron uit Heusen-Destelbergen. Aaron heeft genderdysforie.

Het Laatste Nieuws (zie pagina 6-7, 31.10.2008) praatte uitgebreid met Aaron en zijn familie: ouders Beni en Anja en tweelingbroer Arno. Arno is een stoere voetballer, Aaron gaat naar de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Zijn kamer is roze, hij draagt meisjeskleren en speelt met poppen. Hij wil zich ook Nora laten noemen, maar dat ligt nog te moeilijk in het gezin.

Is Aaron dan homo? Neen. Hij voelt zich aangetrokken tot jongens, maar dan als meisje. Vader Beni: “Dat is voor hem heel simpele logica, maar veel mensen kunnen dat niet vatten. Als hij dan ook nog eens verliefd wordt op een vriend van Arno… Tja, dan wordt het écht ingewikkeld.”

Wat is genderdysforie, Dietert Bernaerts, Het Laatste Nieuws, 31.10.2008.

Voor een antwoord op die vraag moeten we eerst bepalen wat we rond ‘geslacht’ verstaan. Er is:
– je fysieke geslacht, bepaald door je uitwendige en inwendige geslachtsorganen, je chromosomen, enz.
– je mentale geslacht of gender: hier gaat het erom of je je man of vrouw of een mengeling van beide voelt.
Traditioneel beland je bij geboorte in één van twee groepen: bezit je een penis, dan ben je een man; heb je een vagina, dan ben je vrouw.

Maar zo eenvoudig is het vaak niet. Soms worden mensen geboren waarbij het fysieke onduidelijk is: hebben ze een kleine penis of een grote clitoris? Hun geslacht is niet duidelijk te bepalen. Men noemt ze INTERSEXUELEN.

Bij anderen komen geslacht en gender niet overeen. Dan spreken we van GENDERDYSFORIE.

Hierin zijn verschillende gradaties:
– TRAVESTIE:
een man die zich graag op regelmatige basis als vrouw gaat kleden, of omgekeerd. Hier spreekt men eigenlijk niet echt van genderdysforie. Deze persoon kan zich perfect handhaven als man in de maatschappij, maar heeft de dwingende behoefte om af en toe een vrouwenrol te vertolken (of omgekeerd).
– TRANSGENDERISME:
deze mannen (vrouwen) hebben een sterke behoefte om in hun dagelijkse leven deze vrouwelijke (mannelijke) aspecten aan bod te laten komen, zonder dat ze de uitgesproken wens hebben om volledig in een vrouwenrol (mannenrol) te gaan leven. Ze wensen ook geen geslachtsaanpassende operatie. De verwarring voor de directe omgeving van deze mensen is dikwijls heel groot.
– TRANSSEKSUALITEIT:
meest uitgesproken vorm van genderdysforie. Bij deze personen zijn de dysfore gevoelens zo sterk, dat ze hun fysieke geslachtskenmerken absoluut moeten laten aanpassen aan hun mentale ‘gender’-gevoelens. Via puberremmers worden de mannelijke (vrouwelijke) hormonen eerst onderdrukt. In een volgende fase krijgen ze vrouwelijke (mannelijke) hormonen toegediend, gevolgd door een geslachtsaanpassende operatie (ook wel SRS,Sex Reassignment Surgery, genoemd). Deze personen gaan dan fulltime als vrouw (man) leven. Na de operatie is de persoon niet meer transseksueel, maar leeft volledig in het andere geslacht.

(Bron: http://www.vlaamsegenderkring.be)

De wetenschap heeft nog geen eenduidig antwoord op deze vraag. In de meeste gevallen is genderdysforie aangeboren, al zijn er gevallen bekend waar het ontstaat door externe factoren, bv. na incest op vroege leeftijd.

Bij jongens 1/4.000, bij meisjes 1/7.000. Het genderteam van het UZ in Gent – dé specialisten in België op dit vlak – behandelen momenteel 33 jongeren tussen 4 en 18 jaar. Zij zien na verloop van tijd 1 à 2/10 transseksueel worden, 7/10 homoseksueel en 1/10 heteroseksueel.

6 Reacties

  1. […] Aaron (12) wil van zijn jongenslichaam af en een meisje zijn […]

  2. […] Siteseeing: Gender in de Blender (.be) De provincie Vlaams-Brabant lanceerde een website voor jongeren met transgenderwensen. “Heel wat jongeren die op zoek zijn naar hun identiteit gaan op zoek op het internet. Vaak komen […]

  3. aaron veel geluk en trek je niks aan van de negatieve reacties het zijn mensen die nik sbeter weten en ons nog altijd in een hokje steken
    je kun top mijn steun rekenen

  4. kan een meisje in een jongens lichaam lesbis zijn? of telefoon 0497711749

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: