Meer gonorroe en syfilis in Vlaanderen, besmettingen steeds meer oraal

Het aantal vastgestelde gevallen van gonorroe (‘druiper’) en syfilis in Vlaanderen is de voorbije vier jaar verdubbeld, schrijft De Morgen. Vooral homomannen lopen de die ziektes op, blijkt uit cijfers van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Meer gonorroe en syfilis in Vlaanderen, Tina De Gendt, De Morgen, 04.11.2008.
Per maand worden in Vlaanderen een vijftigtal nieuwe gevallen van gonorroe en veertig gevallen van syfilis vastgesteld. Vier jaar terug was dat voor beide nog minder dan dertig per maand. In de eerste negen maanden van 2008 werden 371 gevallen van gonorroe gemeld, in 2004 waren dat er in diezelfde periode nog maar 173. Volgens het Vlaams Gezondheidsagentschap is de stijging deels te wijten aan een hoger aantal mensen dat zich laat testen, maar het vreest dat er ook sprake is van een reële stijging van het aantal besmettingen.

Gonorroe en syfilis zijn ziektes die vooral onder homoseksuele mannen veel voorkomen. Tachtig procent van de patiënten met syfilis en 60 procent van de patiënten met gonorroe zijn homoseksueel. Mark Sergeant, verantwoordelijke homomannen bij Sensoa, bevestigt dat de infecties in de homogemeenschap toenemen. “Enerzijds blijkt uit onderzoek dat steeds meer homomannen zich regelmatig laten testen, wat de stijging deels zou verklaren”, aldus Sergeant, “Anderzijds stellen we vast dat de ziektes inderdaad veel vaker voorkomen dan een aantal jaar terug.”

Minder hepatitis C

Gonorroe en syfilis zijn infecties die veel sneller worden overgedragen op hiv-positieven. Opvallend is echter dat andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv en hepatitis C, niet uitzonderlijk stijgen. Het aantal geregistreerde gevallen van hepatitis C is de afgelopen jaren zelfs aanzienlijk gedaald van 635 nieuwe registraties in 2004 tot 376 in 2007. “Dat wijst erop dat er niet minder veilig wordt gevreeën onder homomannen, maar dat besmetting vooral via orale seksuele contacten gebeurt.” Om hiv-besmettingen te vermijden vrijen heel wat homoseksuele mannen volgens Sergeant wel consequent met condoom, maar gebruiken ze het zelden of nooit voor orale seks.

Ook vreest Sergeant dat het toegenomen bewustzijn over hiv binnen de risicogroepen niet geldt voor andere soa’s. “Soa’s worden sterk onderschat in de homogemeenschap”, zegt Sergeant, “Over hiv bestaat intussen het beeld dat iedereen het kan krijgen, maar soa’s als gonorroe en syfilis worden nog altijd als ‘vuile ziektes’ beschouwd die je alleen oploopt door roekeloos seksueel gedrag. Dat beeld klopt niet.”

Sergeant beklemtoont tot slot dat gonorroe en syfilis niet enkel onder homoseksuelen vaker voorkomen, en dat ook heteroseksuelen zich het best kunnen beschermen.

Eén reactie

  1. Ik dacht zelf last te hebben van een druiper en durfde niet naar de dokter te gaan. Voor de zekerheid heb ik discreet een gonorroe test voor thuis besteld bij http://www.gonorroe.be en deze was gelukkig negatief.

    Groeten,
    Sander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: