Boek Gelijkspel: succesvol homosporter benadrukt seksualiteit best niet

Met redelijk wat tamtam kondigde auteur Huub ter Haar enkele maanden geleden een coming-outboek met holebi topsporters: Gelijkspel – Portretten van homosporters. Maar de vangst bleek bijzonder mager. Ter Haar vond slechts drie atleten die bereid waren te getuigen. Drie onder hen zijn nog actief op topniveau, en slechts drie komen uit een ploegsport: softbal, handbal en veldhockey. Van voetballers geen sprake natuurlijk.

Huub ter Haar licht in de Winq van november en december 2008 al een tipje van de sluier. Zo getuigen Marieke Wijsman en Rutger Elsinga (schaatsen), Hans Perrée (roeien), Edward Gal (dressuur, ruitersport), Erik Schwinkels (schieten) en Johan Kenkhuis (zwemmen).

“De acceptatie van homo’s in de sport begint bij homo’s zelf”

Wat moet een holebiseksuele professionele sporter dan doen? “Ik denk dat het belangrijk is dat homo’s zich niet langer laten aanspreken, en ook niet laten voorstaan, op hun anders-zijn. Iemand die constant zijn seksualiteit benadrukt, bewandelt een doodlopende weg”, vertelt Huub ter Haar. “De acceptatie van homo’s in de sport begint bij homo’s zelf. Als je steeds maar, op een krampachtige manier, de nadruk legt op je homoseksualiteit, dan doe je jezelf tekort. Op die manier kun je je kwaliteiten nooit volledig benutten.”

“Ga je daarentegen op een vanzelfsprekende manier mee om, dan is de kans op succes veel groter. En met ‘vanzelfsprekend’ bedoel ik dat je het niet groter maakt dan het is.”

Dat topsporters toch in de kast blijven, komt door de angst om sponsorcontracten te verliezen of mis te lopen. Ook een vooruitzicht op een internationale carrière is een rem op een mogelijke coming-out. Een derde peiler is de homofobie bij de supporters.

Toch geven veel van de geïnterviewde holebisporters toe dat ze achteraf bekeken hun coming-out eerder hadden moeten doen. Dan waren ze gelukkiger geweest en hadden ze beter gepresteerd.

(Geen) homo’s in het voetbal

Ter Haar heeft ook een uitleg waarom zo weinig voetballende homo’s zich outen. Niet alleen kunnen ze contracten mislopen, maar voetballers en begeleiders maken deel uit van een markt en zijn “net als slaven” eigendom van clubs. Die hebben een imago. En wal wat dat imago kan schaden, wordt geweerd.

Daarom dat ook zo weinig ex-voetballers hun coming-out doen. Velen blijven actief in het wereldje.

Wat moet er gebeuren?

Volgens de auteur is het – zeker in het voetbal – tijd voor een coming-out van een superster. Eentje die zo goed is, dat het niet uitmaakt of ie homo of hetero is. Ook kan homoseksualiteit een thema worden in de opleidingen.

6 Reacties

 1. Online coming true werkboek
  De nieuw te introduceren term “Coming True” wil een op de orthodox christelijke kring gerichte verandering en verbreding zijn, van de term “Coming Out”. …
  http://www.comingtrue.nl

  comingout.nl – homehulp bij comingout en vragen omtrent homoseksualiteit.
  http://www.comingout.nl

 2. […] november 6, 2008 bij 5:17 pm · Ingedeeld onder Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Boek Gelijkspel: succesvol homosporter benadrukt seksualiteit best niet […]

 3. […] november 13, 2008 bij 9:55 pm · Ingedeeld onder Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town Boek Gelijkspel: succesvol homosporter benadrukt seksualiteit best niet […]

 4. […] Boek Gelijkspel: succesvol homosporter benadrukt seksualiteit best niet […]

 5. […] 19, 2009 door Benjamin De Vlaamse Sportfederatie won weliswaar de Homofolieprijs 2008, maar voetbal blijft een gesloten sport voor homo’s. Als er al homovoetballers zijn, blijven die veilig in […]

 6. […] Homo’s in de autosport zijn uitzonderlijk. Openlijke homo’s nog meer. De 22-jarige Mike Verschuur racet met Renault […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: