Boek Gelijkspel: sportcollega’s OK, supporters homofoob (+ video)

Holebi topsporters doen best zo gewoon mogelijk over hun geaardheid. Een Et alors?-instelling. Dat concludeert Huub ter Haar, auteur van het boek Gelijkspel – Portretten van homosporters. “Geen drama, geen nadruk op dat éne facet van je persoonlijkheid. Gewoon laten merken dat je als topvoetballer of tophockeyer een vriend hebt en geen vriendin. Klaar.”

Ook voetbalcoach Louis van Gaal is die mening toegedaan. Holebi sportprofs moeten negatieve reacties van supporters best negeren.

Van Gaal: bepaalde supporters negeren, BN DeStem, 14.11.2008.
Louis van Gaal: ‘Voor mij maakte het geen bal uit of iemand homo of hetero is. Het is van de gekke dat er zoveel nadruk op gelegd wordt. Het gaat maar om één ding: kwaliteit. Het wachten is op een eerste coming-out (in het topvoetbal, red.). Geloof me. Dat moment is dichterbij dan je denkt. Het is een proces in de maatschappij en dus ook in de sport.’ Volgens Van Gaal hangt veel af van karakter en prestaties van de speler. ‘Als je persoonlijkheid hebt en bij de absolute top hoort, kun je het je permitteren jezelf te zijn (…) ik denk dat er in het verleden best goede spelers waren, met status én homoseksueel, maar zij misten de persoonlijkheid.’ Over fans en spreekkoren zegt hij: ‘Daar moet je boven staan. Er zijn altijd mensen die zich niet aan normen en waarden houden. Niet omdat ze niet willen of kunnen, maar meer omdat ze willen provoceren. En in de anonimiteit is dat gemakkelijker. Negeren dus (…) mijn boodschap aan de homoseksuele topsporter is duidelijk: kies voor je kracht. Blijf dicht bij jezelf en sta boven anderen. Dan komt het vanzelf goed met de acceptatie door de omgeving.’

Collega’s best ok, supporters negatief

Danny Hesp, voorzitter van de Nederlandse spellersvakbond VVCS denkt dat medespelers bij nog wel over het idee van een homo in de ploeg heen zullen geraken, maar bij supporters ligt dat moeilijker.

Vakbond: voetballer die uit kast komt, moet sterk in zijn schoenen staan, BN DeStem, 14.11.2008.
Lastiger ligt dat bij supporters. In Nederlandse stadions wordt het woord ‘homo’ veelvuldig als scheldwoord gebruikt. Een wedstrijd kan worden gestaakt vanwege discriminerende spreekkoren. Dat besluit valt zelden. Homo-onvriendelijkheid wordt in de reglementen van voetbalbond KNVB niet specifiek genoemd. “We spreken van discriminatie in het algemeen”, zegt een woordvoerder. “Wat ook meespeelt, is dat het strafrechtelijk heel moeilijk is om een supporter bijvoorbeeld een stadionverbod te geven omdat hij ‘homo’ heeft geroepen.” De KNVB krijgt soms het verwijt dat het te weinig doet aan homo-emancipatie. Dat de bond te afwachtend is. “We zijn wel degelijk met het onderwerp bezig. We zullen zeker actie ondernemen als een homoseksuele speler zijn beklag doet. Ik begrijp dat dat moeilijk is, maar niemand meldt zich.”

De VVCS kreeg nog geen klachten binnen.

Bekijk de video van Pauw & Witteman hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: