Word muzikaal homo-icoon in 10 stappen

Niet elke artiest kan zomaar een muzikale gay icon worden. Je moet camp, controverse, levensverdriet uitstralen. Maar wil je het toch proberen, volg dan deze tien stappen.

Hoe word ik een homo-icoon, in tien stappen, Tom Heremans, Het Nieuwsblad, 15.11.2008.

1. Wees bij voorkeur een heteroseksuele vrouw.

2. Word zangeres en kies voor diva-achtige chansons met veel schaamteloos gezwollen pathos, voor disco met de nodige tristesse (we dansen om te vergeten!) of voor licht androgyne pop. Voorbeelden van chansondiva’s zijn: Barbra Streisand, Céline Dion, Liza Minelli, Whitney Houston en Mariah Carey. Disco-iconen zijn onder meer Donna Summer en Gloria Gaynor en tot op zekere hoogte Diana Ross. Popzangeressen met hoge holebi-factor zijn Madonna, Kylie en Janet Jackson.

3. Draag, ongeacht de muzikale richting die u uitgaat, compleet over-the-topkleren in dito decors. Dat helpt om in het drag-queencircuit populair te worden. Grijp naar Cher voor inspiratie.

4. Kies songs die handelen over een gebroken liefde waar u sterker bent uitgekomen. Dat worden gegarandeerd strijdbare gay anthems. ‘I will survive’ van Gloria Gaynor is het klassieke voorbeeld. ‘This is my life’, van Shirley Bassey gaat er ook in als zoete koek. ‘I’ve only begun to fight’ van Natalia is een inheemse variant.

5. U bent niet zo strijdbaar? Liedjes die een samenhorigheidsgevoel creëren doen het ook altijd goed. ‘We are family’ van Sister Sledge, bijvoorbeeld. (De dubbele bodem van het zinnetje ‘I got all my sisters with me’ heeft vast ook geholpen.) Of ‘Meisjes aan de macht’ van Yasmine. Mannen kunnen met deze thematiek ook wegkomen. Denk maar aan ‘YMCA’ van Village People.

6. Als het dan nog niet lukt, probeer iets met een lied over herwonnen zelfrespect, de strijd tegen de onderdrukker, of het ontlopen van die onderdrukker door de wijk te nemen naar betere oorden. ‘Respect’ van Aretha Franklin past in het eerste plaatje, ‘I want to break free’ van Queen in het tweede, ‘Over the rainbow’ van Judy Garland en ‘Vlieg met me mee’ van Paul De Leeuw in het derde.

7. Weer niets? Blijven proberen. Breng iets met het woord Queen in de titel, dat werkt altijd. ‘Dancing queen’ van Abba staat altijd hoog genoteerd. Of stop al dan niet verdoken seksuele toespelingen in het nummer. ‘It’s raining men’, bijvoorbeeld, dat u kent van een Spice Girl, maar toebehoort aan The Weather Girls. Of ‘You make me feel (mighty real)’ van Sylvester.

8. U bent te preuts voor vuile praat? Neem dan deel aan het Eurovisiesongfestival en doe de kniezwengel.

9. U hebt de finale van het songfestival niet gehaald. Dat is jammer. Uw laatste toevlucht is een songtitel die als een homoseksuele outing kan worden geïnterpreteerd. ‘I’m coming out’ van Diana Ross, ‘I am what I am’ van Gloria Gaynor, ‘Don’t rain on my parade’ van Barbra Streisand hebben de weg al geplaveid.

10. Geef het nooit op. Een homo-icoon zijn is een garantie op commercieel succes. Waarom denkt u anders dat Madonna destijds aan het voguen sloeg? Herinner u ook Donna Summer: toen zij werd beschuldigd van homohaat, was ze er als de kippen bij om die geruchten te ontkrachten. Of te laten ontkrachten door haar management, want zelf kreeg de diepchristelijke diva het niet over haar lippen. Daarna is het alleen maar bergaf gegaan met Donna (de zangeres, niet de radio). (th)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: