Steeds meer -30 Belgische homomannen besmet met hiv

In 2007 telde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.057 nieuwe hiv-infecties in België. De helft daarvan bij Belgen. Daarvan is 88% man en daarvan raakte ongeveer driekwart geïnfecteerd na mannenseks. Het aandeel van jongeren onder de 30 jaar neemt toe.

PERSBERICHT: Nieuwe HIV-diagnoses bij Belgen stabiliseren op hoog niveau
Vooral bij homomannen blijft aantal nieuwe diagnoses hoog

In 2007 noteerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.051 nieuwe diagnoses met hiv in België. Het aantal nieuwe diagnoses dat in België wordt vastgesteld, blijft al ongeveer vijf jaar rond de duizend schommelen.
58 % van het aantal nieuwe diagnoses wordt daarbij vastgesteld bij mensen die geen Belgische nationaliteit hebben.
Van 2000 tot 2006 is er een toename van het aantal nieuwe diagnoses bij Belgen. 88% van de nieuwe diagnoses bij Belgen worden vastgesteld bij mannen. In bijna drie op vier van de gevallen werden deze mannen waarschijnlijk besmet via homoseksuele overdracht.
Opvallend is het stijgende aandeel van jonge homomannen (-30 jaar) daarin.

Cijfers
We kennen van 69 % van de nieuwe diagnoses in 2007 het geslacht, de nationaliteit en de waarschijnlijke overdrachtswijze.

Van de 311 nieuwe diagnoses vastgesteld bij Belgen verliepen er 197 via homoseksuele contacten. Ongeveer een derde van de nieuwe diagnoses bij Belgen gebeurde via heteroseksuele overdracht.
In 2007 was er geen toename van het aantal nieuwe diagnoses bij homomannen, maar het is te vroeg om te concluderen dat de stijging is gestopt.
Opvallend is de stijging van het aantal hiv-diagnoses bij jonge homomannen. Meer dan 1 op 7 van de nieuwe diagnoses in 2007 was jonger dan 25
(15%), bijna 1 op 3 was jonger dan 30 (32%). In 2003 was dit 21%.

Bij de 416 diagnoses bij niet-Belgen merken we bij mannen ook een toename van diagnoses veroorzaakt door homoseksuele contacten, dit is verdubbeld sinds 2000. Daarbij gaat het in de eerste plaats over mannen uit buurlanden, waar eveneens een stijging wordt opgetekend van het aantal nieuwe diagnoses onder homomannen. Toch blijft het aantal nieuwe diagnoses bij niet-Belgen, vastgesteld in België, in de eerste plaats veroorzaakt door heteroseksuele overdracht. Dit weerspiegelt dan weer de epidemie in Sub-Saharaans Afrika, waar België nog steeds nauwe banden mee heeft.

Oorzaken
De oorzaken van het hoge aandeel van homomannen zijn zeer divers en complex, en werken op elkaar in. Belangrijkste oorzaak is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen de doelgroep voorkomen. Het aantal mensen met hiv dat in goede gezondheid verkeert dankzij de verbeterde medicatie, neemt steeds toe. Een groot deel van hen is ook seksueel actief.  Tegelijkertijd is hiv net door die verbeterde medicatie (en het stigma dat nog steeds kleeft aan een hiv-infectie) minder zichtbaar dan ooit tevoren.

Een andere oorzaak is het toegenomen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) binnen de doelgroep. Iemand met hiv die besmet is met een soa , besmet sneller anderen met hiv. Omgekeerd geldt ook dat iemand met een soa ontvankelijker is voor een besmetting met hiv.

De stijgende trend bij jonge homomannen verklaren is ook niet eenduidig. Mogelijke oorzaken zijn dat jongeren de idee hebben dat hiv en aids geen realiteit is in hun eigen generatie. Daarnaast weten we dat jongeren kortdurende relaties hebben die in hun ogen echter wel vaste relaties zijn, waarin ze zich veilig en beschermd voelen. In deze ‘vaste’ relaties wordt het condoom vaak weggelaten zonder dat beide partners zich hebben laten testen. Net daardoor kan iemand in een schijnbaar vaste relatie besmet raken en al enkele maanden later in een nieuwe “vaste” relatie de besmetting doorgeven.

Respons

Deze cijfers komen niet als een verrassing aan bij Sensoa. Ook in onze buurlanden merkt Sensoa dezelfde trends. De voorbije drie jaar is er dan ook meer geïnvesteerd in preventie naar die doelgroep. Dat resulteerde in een aantal vernieuwende initiatieven zoals het glossy preventiemagazine Bend, de website http://www.mannenseks.be, affiches met korte, krachtige preventieboodschappen en ‘The First Gay’campagne.  Meest opvallend was het ondertekenen door een groot aantal homozaken van een charter, waardoor zij zich profileren als een Safe Sex Zone: condooms en glijmiddel zijn er gratis of makkelijk verkrijgbaar en preventiemateriaal van Sensoa is er duidelijk aanwezig en wordt goed gedistribueerd.

Hoewel Bend en http://www.mannenseks.be al een uitgesproken jong profiel hebben, beraadt Sensoa zich over nieuwe initiatieven naar jonge homomannen, in samenspraak met andere organisaties zoals Wel Jong Niet Hetero, de Vlaamse jeugdbewegingskoepel voor holebi-jongeren.
De voorbije twee jaar vonden ook twee Rondetafels plaats, georganiseerd door de bevoegde Vlaamse ministers en Sensoa, waarop organisaties uit het brede veld aanwezig waren. De voorstellen die daaruit voortkwamen zijn ondertussen uitgevoerd of staan op de planning van 2009.
Preventie is echter meer dan campagnes alleen. Ook is er wetenschappelijk onderzoek nodig om een scherp profiel af te bakenen van de groepen die het hoogste risicogedrag vertonen. Minister Vanackere heeft dit jaar alvast 50.000 euro vrijgemaakt voor een prevalentie-onderzoek bij homomannen zodat we daar beter op kunnen inspelen.
Daarnaast dringt Sensoa er bij de federale overheid op aan om werk te maken van een gecoördineerd aidsbeleid in België, iets wat tot op heden ontbreekt.  Dit moet onder meer zorgen voor extra stimulansen om het zorg- en preventieaanbod beter op elkaar af te stemmen.

8 Reacties

 1. Dat verbaast me totaal niet. Probeer na uw 30ste nog maar eens aan sex te geraken, laat staan er HIV van te krijgen. 😉

 2. @ Walter:

  Je stelt het misschien ‘kort en cru’ maar er zit zeker een gedeeltelijke waarheid in. 😐

 3. […] Steeds meer -30 Belgische homomannen besmet met hiv […]

 4. niet verwonderlijk allemaal, als je kijkt hoe op korte tijd de boodschap van veilig vrijen totaal op de achtergrond is geraakt.
  Zolang de opkomst van die promiscue levensstijl (ook wel gekend onder het “konijnensyndroom”) onder zovele homo’s geen plaats maakt voor een vernieuwde vorm van (en ik noem het in een zwaar woord) sacralisering van het seks-hebben, zullen dergelijke cijfers ons over een jaar of 2 niet meer opschrikken, dan zijn ze gewoon geworden.
  Als jonge gasten van 19, vaak knap en intelligent, als eerste zinnetje op msn of op een communitysite je vragen naar je seksrol en je stats, dan is er een probleem. Het erop los seksen om erbij te horen, ahw een assimilering aan wat gangbaar is binnen het milieu dat ze stap voor stap ontdekken, doet het gevaar op besmetting echt niet afnemen.

  Dure preventiecampagnes, ok, maar het blijft wel een zaak van het individu. Zolang ge uw lul en niet je verstand volgt, is er weinig aan te beginnen, want de goesting zal bij velen altijd het verstand overtreffen.

 5. @ Tom

  Tenminste nog nen gast met verstand.
  Ik zit al een lange tijd in een vaste relatie. We vrijen nog steeds veilig.

  Volgens de ‘cijfers’ zitten wij in de groep 1 op 5: monogame homorelatie. We gaan gewoon niet meer weg in de gayscene: altijd dezelfde gezichten en dezelfde zever. Anderen zijn jalours dat ge in een relatie zit en proberen daar dan tussen te komen. ZIELIG!!!

  Ik heb in de gayscene gewerkt en idd om de zoveel weken zag je die jonge gasten steeds met een ander vriendje en alst na twee weken uit was… dan weer snel de darkroom (opletten voor diabetis patiënten).

  Afgelopen jaar 1.057 besmettingen
  58% bij niet-Belgen (leve de Congo), dat maakt 613,08
  42% bij Belgen, dat maakt 443,94
  88% bij mannenseks, dat is 390,667
  => dat is op zijn minst een homo per dag erbij die besmet wordt.
  15% is jonger dan 25, dat zijn op een jaar 58,6
  => elke weekend minstens 1 jonge homo die besmet raakt
  32% is jonger dan 30, op een jaar 125,01
  => elk weekend minstens 2 dat maakt 2.121,21 besmette homo’s
  => neem nu een avondje in een doorsnee gaydiscotheek, tssn de 600 en 900 bezoekers
  dat maakt op een avond tssn de 18 en 27 hiv personen op en rond de dansvloer die ook wel zin hebben in een ‘avontuurtje). Dat is een gemiddelde van meer dan 22 besmette gasten die je kan treffen.
  Om dan nog maar te zwijgen over de opmars van soa’s.

  Gasten ge zijt gewaarschuwd. VRIJ VEILIG, het kan ook jou overkomen.
  En let op als ge diabetis zijt…. 😉

 6. […] Zo raakten in de provincie Antwerpen in 2001 55 mannen besmet met hiv. In 2004 waren dat er 76. Sensoa-cijfers leren ons dat vooral Belgische homomannen en heteromannen uit Zwart-Afrika een hiv-infectie […]

 7. […] 24/11/2009 Vorig jaar hoorden 1079 inwoners van België dat ze seropositief zijn. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Bij de Belgen raken vooral homomannen besmet met HIV. In 2007 werden er 1057 nieuwe gevallen geteld. […]

 8. […] Opnieuw zijn er méér nieuwe hiv-diagnoses geteld in België. En opnieuw vormen homomannen een hoge risicogroep. In 2008 waren dat er 1079, in 2007 1057. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: