Testen op Locatie: 5% geteste homo’s in Antwerpen hiv+

Tijdens de campagne Testen op Locatie in fetisjbaar The Boots en sauna Kouros bleek vijf procent van de 137 geteste mannen seropositief. Dat schrijft De Morgen. Het project van het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, Sensoa, de stad Antwerpen en de Universiteit Antwerpen was een succes. Toch zijn de cijfers onrustwekkend. Met vijf procent positieve tests en opnieuw rond de 1.000 nieuwe hiv-infecties in 2007, roept de Holebifederatie op voor een vernieuwde en intensere aanpak van preventiecampagnes.

“De cijfers zijn inderdaad hoog, maar het ging hier niet over een prevalentieonderzoek. De resultaten van het project kunnen dus niet geëxtrapoleerd worden naar de mannelijke homogroep in Vlaanderen”, benadrukt Tom Platteau, onderzoeker bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in De Morgen.

Persbericht: Testen van homomannen op hiv en soa op locatie succes
Symposium Sex in the City focust op
laagdrempeliger hiv- en soa-testing bij homomannen

Met het project ‘Testen op Locatie’, uitgevoerd door Helpcenter-ITG in samenwerking met Sensoa, Universiteit Antwerpen en de Stad Antwerpen, bezocht een medisch team een sauna en een fetisjclub voor homomannen. 137 mannen werden getest op hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Soa zijn een reëel probleem bij homomannen die meerdere sekspartners hebben. Snelle diagnose en behandeling zijn cruciaal om besmetting naar anderen te voorkomen. Uit eerder onderzoek weten we dat niet alle homomannen de weg vinden naar een hiv- en soa-test.

Het project toonde aan dat ‘Testen op Locatie’ een goede methode is om mannen met een verhoogd risico op hiv en soa te bereiken:

. Er was een goede respons en een grote tevredenheid omwille van het aanbod, zowel bij de klanten als bij de uitbaters van de horeca.
. Er is een groep homomannen met (risico op) hiv/soa, die niet bereikt worden door de huisarts of andere reguliere gezondheidszorg.
. Deze mannen hebben vrij vaak een actieve en besmettelijke soa. Van de 137 geteste mannen werd bij 5% hiv vastgesteld, bij 9% actieve syfilis, Bij 5 tot 7% chlamydia vermoedelijk LGV. Bovendien is een groot deel van de geteste mannen niet gevaccineerd voor Hepatitis B (41%).
. Deelnemers ontvingen de testuitslag via een sms : “Alles in orde” of “Er werd minstens 1 afwijkend resultaat gevonden. Gelieve contact op te nemen met Helpcenter”. De gemiddelde tevredenheidsscore voor deze methode was 83%. 99% van de mannen met een positief testresultaat nam contact op nadat ze de sms ontvangen hadden.
. Het project heeft ook gevolgen voor de preventie. Er wordt gesproken over hiv en soa en over de urgente noodzaak om zich te laten testen, in een setting waar homomannen een verhoogd risico lopen.

Er is nood aan specifieke acties om mannen met een verhoogd risico op hiv en soa te bereiken. Hier ligt een taak voor de overheid om een dergelijk project structureel mogelijk te maken. Bij voorkeur zou testen op locatie regelmatig moeten gebeuren, om nieuwe soa te kunnen diagnosticeren en zo snel mogelijk te behandelen.

Het symposium gaat door op donderdag 27 november 2008, 9.30u-15.30u, in het Elzenveld in Antwerpen.
(Programma op http://www.sensoa.be/pdf/nieuws/symposium_sex_in_the_city.pdf)

10 Reacties

 1. Ja, maar daarvan wisten er wel dat ze hiv+ waren en wilden zich testen op andere soa’s

 2. Ik ben totaal niet verbaasd.

  Van mannen die fetisjbars bezoeken (plekken waar bare-backing, FF-ing en andere vormen v onveilige sex courant zijn, vaak icm met “chems”)
  is aangetoond dat safe sex steeds frequenter 100% bewust wordt genegeerd.

  “De Holebifederatie roept op voor een vernieuwde en intensere aanpak van preventiecampagnes”
  is groteske onzin:
  na 20j preventiecampagnes kent iedereen uitstekend de risico’s.

  Ik vraag mij af hoe deze hardcore “bare-backers” zouden reageren moesten ze hun triple-HIV medicatie
  (tot +1.000 EUR/maand) verplicht zelf betalen.

  Het is duidelijk dat een deel vd homo populatie iskoud alle
  preventiecampagnes negeert.

  Laten we consequent zijn: mensen die zich onbeschermd door de halve stad in een sling laten neuken
  zijn maar op één manier te raken:
  in hun portemonee.

 3. Peter, je visie is op zich niet slecht, maar ik vind ze nogal eng. Het klopt dat er een harde kern van onveilige seksers bestaat. Die zal ongetwijfeld verantwoordelijk zijn voor meerdere besmettingen.

  Maar is preventie daarom onzin, zoals jij zegt? Immers, als de preventie iedereen informeert over en overtuigd van het belang van veilige seks, dan hebben de barebackers uiteindelijk nog enkel zichzelf om onveilig mee te seksen…

 4. @Tim: als preventie succesvol was geweest zaten we nu niet met (na 20j) nog steeds verder stijgende besmettingen bij homo/bi-seksuele mannen.

  Ieder schoolkind weet dat “geen condooms” gelijk staan aan risicosex. Waarom nog geld verspillen aan duidelijk falende “campagnes”?

  Ik zou adviseren een zaterdag door te brengen in de 4 grootste leer/fetisj bars: “chems” à volente icm met volop bare-backing.

  Misschien ook het aantal gaydar/gayromeo profielen tellen waarop sans gene ‘Verdovende Middelen: Sociaal ‘ wordt vermeld.
  Ijskoud illegaal, maar iedereen blijkt het doodnormaal te vinden dat de gemeenschap betaalt voor het behandelen van gedrogeerde flippo’s die ieder weekend semi-publiek een dodelijk virus verspreiden.

  Het knuffelbeleid heeft fundamenteel tragisch gefaald.

  Wat mij hierbij dagelijks tegen de borst stoot zijn mensen die niet worden geholpen voor allerlei medische aandoeningen
  (cfr de oproepen in de media om “niet door het RIVIZ vergoede” behandelingen te sponsoren),
  waar hardcore HIV+ barebackers geen cent (letterlijk)
  betalen voor hun dure medicatie.

 5. Denk aan mensen – de meest mannen wie een “testen op locatie” hebben gehad zijn meer veilig dan zij wie geen test hebben gehad.

  De beste antwoord is niet meer campagnes met flyers en zo, maar gratis condooms!

  Op dit moment moet venue eigenaars KOPEN zijn condooms, beter dat SENSOA minder flyers drukken, en meer condooms geven!

 6. Campagnes over veilig vrijen zijn uiteraard ten alle tijde noodzakelijk. Zeker als je bedenkt dat er altijd wel een nieuwe instroom van sexueel actieve jongens zal zijn. En nog meer als je gaat bedenken dat soa’s angstvallig toenemen onder die (piep)jonge gaypopulatie. Dat Peter zich niet comfortabel voelt bij een harde kern gays die barebacken kan ik ergens begrijpen. Dat hij ze in de portemonnee wil laten voelen wat hun gedrag eigenlijk kan teweeg brengen kan ik ergens ook wel begrijpen. Ongewild zet je hierbij wel ons sociaal zekerheidssysteem op de helling dat gebaseerd is op solidariteit. Wat doe je met een verstokte roker die ondanks alle campagnes hardnekkig verder rookt en longkanker en/of bloed en vaatziekten krijgt. Wat doe je met de alcoholist die leversirroce krijgt? De dikkerd met diabetes? Het verkeersslachtoffer dat aan 150 per uur tegen een boom knalt? Het kind dat niet keek toen het overstak en werd aangereden? De anorexia jongedame die maandenlang wordt opgenomen? Het meisje van 16 dat ongewenst zwanger is en een abortus wil ondergaan? … ga je die allemaal bestraffen en alles zelf laten betalen? Is onze solidariteit niet net een basispeiler in onze europese democratieën? Is het niet ergens verstaandbaar dat menselijk gedrag niet altijd ‘correct’ gedrag is?

 7. […] hepatitis B-vaccin in The Boots Posted on juni 5, 2009 by Benjamin In het kader van Testen op Locatie van het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, kan je je op zaterdag 13 juni laten […]

 8. […] Vele homomanen kennen eigen hiv-status niet Posted on 07/07/2010 by Benjamin Hiv-tests door het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben aan het licht gebracht dat ongeveer 15% van de seropositieve homomannen niet weet dat ze hiv […]

 9. […] Vele homomanen kennen eigen hiv-status niet Posted on juli 7, 2010 by Benjamin Hiv-tests door het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben aan het licht gebracht dat ongeveer 15% van de seropositieve homomannen niet weet dat ze hiv […]

 10. […] Ludwig Apers en seksuoloog Tom Platteau, beiden verbonden aan het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, pleiten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: