Homokoppel ijvert voor zaterdaghuwelijk in Turnhout via Facebook (+ video)

GvA.

Dirk Vandervelden en Terry Simmons. Foto: GvA.

Dirk Vandervelden en Terry Simmons willen trouwen op een zaterdag, maar in Turnhout kan dat niet. Daarom tracht het koppel via Facebook zo veel mogelijk mensen te mobiliseren om het schepencollege van mening te doen veranderen.

Turnhoutenaren kunnen niet op zaterdag trouwen en dat willen we veranderen!”, luidt de oproep op de profielensite. Intussen heeft de groep 86 leden.

“Mijn partner en ik willen op 5 september trouwen, want net op die dag zijn wij een koppel geworden. Maar blijkbaar kan dat niet, want de vijfde is een zaterdag”, vertelt Dirk in Gazet van Antwerpen. “Daarbij komt dat we niet voor de kerk trouwen en geen andere ceremonie doen. Wij willen dus dat er veel volk komt naar het stadhuis, want dat is de enige plek waar wij ons jawoord geven. Maar tijdens de week moet iedereen werken.”

Zaterdag, marktdag

Vandervelden schreef al een brief naar de burgemeester en de schepenen, maar kreeg nog geen antwoord. GvA wel.

Actie op Facebook om zaterdag te mogen trouwen, Gazet van Antwerpen, 27.11.2008.
“De reden is dat het stadhuis moeilijk te bereiken is tijdens de zaterdagse markt. Tijdens de kermis kan je wel trouwen, maar dan enkel in de voormiddag en de horeca en kraamuitbaters mogen dan ook geen terrassen of kraampjes openstellen. Bovendien zou het personeel op zaterdag overuren moeten kloppen”, verdedigt schepen van Burgerzaken Luc Hermans (CD&V) zich.

“Het college heeft dus besloten om de huidige regeling niet te veranderen. We willen eventueel wel bekijken of we bij de heraanleg van de Grote Markt met die doorgang rekening kunnen houden.”

Betalen
Maar zo lang wil Dirk niet wachten. “De bereikbaarheid kan met een beetje creativiteit opgelost worden. En voor een trouwerij op een zaterdag willen we zelfs betalen. Dat wordt in andere gemeentes ook gedaan.”

Voorlopig heeft het koppel een huwelijk op 5 september 2009 dus nog niet uit het hoofd gezet. “We hebben een optie op een zaal op zaterdag. We kunnen nu twee dingen doen. Toch op vrijdag trouwen, maar dat doen we liever niet, of een poosje verhuizen naar een gemeente waar je wel op zaterdag mag trouwen. Maar we blijven hopen dat het schepencollege alsnog van gedachten verandert”, klinkt het.

Het koppel snapt evenwel niet waarom trouwen op zaterdag in andere steden en gemeenten wel kan, maar niet in Turnhout.

Op Facebook:
Dit is de mail die op 13 november 2008 naar de burgemeester en alle schepenen van Turnhout werd verzonden:

“Volgend jaar op 5 september willen mijn partner en ik trouwen. Deze dag heeft voor ons een symbolische betekenis. Maar omdat deze dag op een zaterdag valt, blijkt het niet mogelijk te zijn om in Turnhout te trouwen. Aangezien we allebei in Turnhout wonen zijn we verplicht om in hier te trouwen, maar dat kan dus enkel maar in de week. Wij betreuren dit ten zeerste, temeer omdat onze familie en vrienden verplicht worden om verlof te nemen om naar ons burgerlijk huwelijk te komen. Zoals iedereen hebben wij graag dat onze vrienden en familie er op deze heugelijke dag bij zullen zijn, maar voor sommigen zal dat niet kunnen.

Waarom kan er in Turnhout niet op zaterdag getrouwd worden? We hebben ons laten vertellen dat dit is omwille van de markt. Als dat effectief zo is, is het niet aan het stadsbestuur om in de plaats van de koppels te beslissen of dit hinderlijk is of niet. Wij zouden het correct vinden als de koppels ten minste de keuze zouden krijgen om op zaterdag (eventueel tegen betaling) te kunnen te trouwen.

We hebben navraag gedaan bij een aantal andere steden en gemeenten waaronder Lier, Mechelen, Antwerpen en Brussel. Daar is het wel overal mogelijk om op zaterdag te trouwen. Volgens ons is Turnhout zowat de enige stad in Vlaanderen waar dat niet kan. Wij (en wellicht veel koppels met ons) zouden het waarderen als deze beslissing herbeken en aangepast kan worden.

Wij kijken alvast uit naar uw antwoord en hopen op een positieve reactie.”

We willen dit op een positieve manier benaderen om nog meer verzuring in de stad te vermijden.

Update 27/11/’08

Via de media vernemen we tal van standpunten van schepen Hermans over onze vraag over trouwen op zaterdag. (Tot op heden persoonlijk nog niets van hem gehoord.)

De argumenten die dhr. Hermans aanhaalt houden voor ons geen steek. Het argument van de markt is enkel een praktisch probleem voor de koppels zelf. Het zou me verbazen als het gemeentehuis niet te voet toegankelijk zou zijn. In de Gazet van Antwerpen haalt hij aan dat de horeca met de kermis ook geen terrassen mogen zetten. Wat dat met heel de zaak te maken heeft, is ons een compleet raadsel. Tot slot zegt hij op RTV dat in 2012 misschien, eventueel rekening wordt gehouden bij de heraanleg van de Grote Markt (ik lees tussen de regels: “niet dus”). Wat voor zin heeft dat immers als de schepen niet op zaterdag wilt werken? En daar zitten we volgens mij bij de kern van het probleem.

We begrijpen dat overuren een grote kost zijn voor een gemeente. Maar ook dat valt op te vangen door te laten betalen door mensen die op zaterdag willen trouwen. De gemeente kan zo zelfs nog wat extra verdienen! We vragen ons ook af waarom het in andere gemeentes perfect kan om in het weekend te trouwen en zelfs als de markt recht voor de deur van het stadhuis staat en waarom dat in Turnhout niet kan? Ik denk dat heel veel koppels bereid zullen zijn om te betalen als ze in het weekend kunnen trouwen. Dan hangt het enkel nog van de goodwill van de schepen af om zijn vrij zaterdagvoormiddag ‘op te offeren’ ten dienste van de bevolking.

Wij blijven dus met aandrang vragen om terug te komen op het besluit uit 1972 en onze argumenten ernstig in overweging te nemen bij het nemen van een beslissing. Dit gaat immers niet over een alleenstaand geval, maar over heel veel koppels in Turnhout. Met de verkiezingen in aantocht, zou dit wel behoorlijk wat erkentelijkheid kunnen opleveren voor het gemeentebestuur, maar dat geheel ter zijde.

Bekijk de video.

7 Reacties

 1. Hopelijk kan jullie droom uitkomen op de dag dan dat jullie dat zelf willen.

  liefs
  tommy en bart
  http://zijnblog.wordpress.com/

 2. zieligaarden.. moete daar nu zo’n spel van maken. trouw dan op een andere dag eh, of is die 5 minuten persaandacht echt nodig? (in dat geval hadde beter uw haar wa beter gelegd)

 3. Ze kunnen homo-hetero-bi op hun huWElijk spelen
  Inhoud:

  – Jongeren hebben plezier in het spelen
  – Jongeren kunnen een eigen mening vormen en verwoorden
  – Jongeren kunnen openstaan voor verschillende meningen en gevoelens omtrent homo-, hetero- en biseksualiteit
  – Jongeren krijgen achtergrondinformatie omtrent holebi’s
  – Jongeren stellen zich verdraagzamer op tegen seksuele diversiteit

  D’r komt een holebi-monument in Hasselt en ’t mag niet gaan lijken op een homo-monument ( holebi.info: Ook Israël bouwt weldra monument holebi slachtoffers holocaust )

 4. Mannen, dit is idd belachelijk!

  Jullie laten uitschijnen dat ge als holebi in de kou wordt gezet. Ik ben zelf homo en al tijdje samen. Als er nu niet getrouwd wordt op zaterdag waar je woonachtig bent. Dan is dat zo. Stel jullie niet op als ‘slachtoffer’. Door zo een gedoe gade ni meer respect krijgen, maar eerder iets van “Alé, die homo’s moeten weer opvallen.” Bedankt he!

 5. Deze actie heeft helemaal niks met homo-zijn of niet te maken. Wij voelen ons niet gediscrimineerd als homokoppel. Ook hetero’s kunnen niet op zaterdag trouwen. En dat is onwettig. Het burgerlijk wetboek zegt immers dat je zelf de dag van je huwelijk moet kunnen kiezen met uitzondering van zon- en wettige feestdagen.

  Wat de reacties betreft zoals “die homo’s moeten weer opvallen”, dat getuigt ervan dat je jezelf in een clichébeeld laat duwen, zoals ik hierboven al zei, heeft dat niks met homo zijn te maken. Hoe zou je gereageerd hebben als een heterokoppel dit aangekaart zou hebben?

  @ Tom: die dag heeft voor ons een bijzondere betekenis om te beginnen en daarnaast is het voor ons praktischer om op zaterdag te kunnen trouwen omdat onze vrienden en familie van over het hele land moeten komen.

  Tot slot zijn we zelf niet naar de pers gestapt. We wilden enkel op een ludieke manier dit probleem aankaarten via onze FB-groep. Dat de pers dat interessant genoeg vond om iets rond te doen is mooi meegenomen.

 6. […] toch kunnen op zaterdag Posted on juni 1, 2009 by Benjamin De Facebook-actie van Turnhouts Dirk Vandervelden en Terry Simmons om op zaterdag te kunnen trouwen, heeft dan toch wat losgemaakt in de Noorderkempen. Binnenkort […]

 7. Hey mannen, jullie hebben helemaal gelijk!
  Ben 3 jaar geleden gelukkig getrouwd en voor ons was het ook een zeer speciale datum.
  Gelukkig viel deze niet op een zaterdag maar anders was het ook een probleem geweest, ofwel een jaar wachten?
  Ik wens jullie heel veel geluk en hoop dat het jullie lukt!
  Frank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: