(On)zichtbaar holebi: Vlaamse holebi ambtenaren stellen coming-out uit tot na proefperiode, vooral -25 en 55+ homofoob

Vooral mannelijke ambtenaren jonger dan 25 en ouder dan 55 houden op de Vlaamse werkvloer de homo-onvriendelijkheid in stand. Heel wat holebi’s stellen hun coming-out op het werk ook uit tot na de inwerkperiode. 59% van alle (dus ook hetero) respondenten merkt dit op bij holebicollega’s; homoseksuele (76%) en lesbische (77%) werknemers zelf bevestigen dit in nog grotere mate. Vlaams minister-president en minister van Bestuurszaken Kris Peeters (CD&V) heeft het holebithema laten opnemen in Actieplan Gelijke Kansen en Diversiteit van de dienst Emancipatiezaken.

Persbericht: Aandacht voor de problematiek van holebi’s op de werkvloer

In oktober 2008 deed de dienst Emancipatiezaken onderzoek naar de situatie van holebi’s bij de Vlaamse overheid. 2.126 werknemers van de Vlaamse overheid hebben via een enquête aan het onderzoek deelgenomen.

Daarnaast vertelden holebiwerknemers over hun ervaringen in focusgroepen. Daarmee is dit onderzoek het grootste van dergelijke aard dat ooit door een Vlaamse werkgever is ondernomen.

Vandaag, dinsdag 16 december, werden de belangrijkste tendensen en probleemgebieden uit deze studie aan het publiek voorgesteld in de Beursschouwburg te Brussel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor Bestuurszaken, heeft de Vlaamse regering vrijdag 12 december, de dienst Emancipatiezaken de opdracht gegeven om een gerichte aanpak terzake te ontwikkelen.

Men stelt in de administratie fenomenen vast die eerder al voor heel Vlaanderen werden aangetoond in een onderzoek van de Universiteit Gent. Heel wat holebi’s stellen hun coming out op het werk uit tot na de inwerkperiode. 59% van alle respondenten merkt dit op bij holebicollega’s; homoseksuele (76%) en lesbische (77%) werknemers zelf bevestigen dit in nog grotere mate. Negatieve reacties op openheid komen voor onder de vorm van verbale intimidaties (gemeld door 20% van de homoseksuele en 29% van de lesbische respondenten) en seksueel getinte insinuaties (gemeld door 43% van de homoseksuele en 49% van de lesbische respondenten). Hoewel de werknemers van de overheid de tendens volgen van een toenemende acceptatie ten aanzien van gelijke rechten zoals het homohuwelijk, houden meer impliciete vormen van homonegativiteit stand, vooral onder mannelijke werknemers jonger dan 25 jaar en ouder dan 55 jaar.

Opdrachthouder Emancipatiezaken Ingrid Pelssers ziet ook punten die specifiek zijn voor de Vlaamse overheid: “Intern zijn er grote verschillen tussen diensten en entiteiten. Gelukkig hebben veel diensten een open cultuur, en dat verdient een pluim, maar op andere plaatsen in de organisatie overheerst een sterke heteronormerende cultuur. Dat is jammer. Vooral de buitendiensten en de technische beroepen verdienen aandacht.” Een opmerkelijk positief verschil met de gegevens voor heel Vlaanderen is dat fysieke agressie ten aanzien van holebi’s op de werkvloer vrijwel niet wordt gesignaleerd.

Op basis van de resultaten formuleert de dienst Emancipatiezaken vijftien aanbevelingen om de vastgestelde problematiek rond holebi’s op de werkvloer van de Vlaamse overheid aan te pakken en hun zichtbaarheid meer vanzelfsprekend te maken.

Minister-president Peeters kondigt alvast aan dat de Vlaamse Regering werk maakt van een spoedige regeling van het ‘vaderschapsverlof’ voor contractuele meemoeders.

De Vlaamse Regering heeft, op voorstel van de minister-president als minister van Bestuurszaken, beslist om het thema toe te voegen aan het Actieplan Gelijke Kansen en Diversiteit van de dienst Emancipatiezaken. De dienst zal in 2009 hierrond een gerichte aanpak ontwikkelen. Hiermee geeft de Vlaamse Regering uitvoering aan een recente resolutie van het Vlaams Parlement die stelt dat men “in het kader van de duurzame evolutie van de Vlaamse overheid tot een diverse, open en toegankelijke werkgever, daar waar nodig binnen de aan de gang zijnde verandering van de interne organisatiecultuur, extra aandacht moet besteden aan holebi’s.”

Bovendien geeft men gehoor aan de wens van de meerderheid van de werknemers. 65% vindt dat de Vlaamse overheid als werkgever een gelijkekansenbeleid moet voeren ten aanzien van holebi’s, wat nog nadrukkelijker wordt bevestigd door homoseksuele (77%) en lesbische werknemers (68%). Holebiwerknemers geven aan dat zij zelf kiezen voor een “beleidsthema seksuele oriëntatie” eerder dan een “kansengroep holebi’s”. Zo kan de problematiek écht worden aangepakt, zonder dat ze een etiket opgekleefd krijgen.

Meer informatie over het gelijke kansen en diversiteitsbeleid binnen de Vlaamse overheid vindt u op: http://www.vlaanderen.be/emancipatiezaken

Download de brochure (On)zichtbaar holebi.

Eén reactie

 1. http://www.diversiteit.be/diversiteit/files/Image/CGKR_boomerangvierkant2006.jpg

  Campagne 2006 :: Nationale dag ter bestrijding van homofobie

  de slagzin ‘vuile hetero’ verwijzen ze naar de verwijten die holebi’s vandaag nog frequent te horen krijgen.

  Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit geschrapt van de lijst van geestesziekten van de World Health Organisation. 17 mei wordt daarom voorgesteld als de internationale dag ter bestrijding van homofobie. In België heeft het Parlement alvast beslist om 17 mei officieel uit te roepen tot nationale dag ter bestrijding van homofobie.

  Dus tijd voor acties zoals Gender in de blender?

  Gender, identiteit en diversiteit
  Gender in de blender?
  Genderdiversiteit verwijst naar een mix van verschillende aspecten in de beleving van man en vrouw.

  http://www.genderindeblender.be/que.htm
  tentoonstelling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: