WJNH & Holebifederatie protesteren bij kardinaal Danneels over homofobie Vaticaan

Morgen marcheren Wel Jong Niet Hetero en de Holebifederatie naar het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen om te protesteren tegen de homofobe houding van de Heilige Stoel over de Vaticaanse houding bij de Verenigde Naties. De Rooms-katholieke Kerk verzet zich tegen een maatregel om discriminatie op basis van seksuele geaardheid te voorkomen.

Persbericht: Komt het goed tussen het Vaticaan en holebi’s?

Op donderdag 18 december zullen holebi’s de regenboogvlag door Mechelen dragen. Aanleiding is een verklaring voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin gepleit wordt om wereldwijd te stoppen met het schenden van mensenrechten op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Het Vaticaan verzet zich actief tegen deze verklaring.

De ontwerpverklaring veroordeelt geweld, foltering, discriminatie, uitsluiting, stigmatisering en vooroordelen gebaseerd op seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Het veroordeelt tevens moord en executie, marteling, gevangenneming en het ontnemen van economische, sociale en culturele rechten op die gronden.

De universele verklaring van de rechten van de mens zou hiermee echt universeel worden, zonder uitzonderingen. Momenteel criminaliseren tientallen landen homoseksueel gedrag. Het gaat vaak over wetgeving die dateert uit de koloniale bezetting.

Er zijn nu 62 landen die de verklaring steunen. Een groep activisten van ILGA (International Lesbian and Gay Association) en de Nederlandse koepelorganisatie COC zijn ter plaatse en ijveren voor steun van nog meer landen. Ze staan niet alleen. De verklaring wordt actief gepromoot door landen uit vier continenten: Argentinië, Brazilië, Kroatië, Frankrijk, Gabon, Japan, Nederland en Noorwegen. Bij het voorlezen van de verklaring zal het de eerste keer zijn dat de Algemene Vergadering formeel schending van mensenrechten gebaseerd op seksuele oriëntatie en gender behandelt.

Een greep uit de reeks landen die de verklaring steunen: Andorra, Armenië, Australië, Bosnië-Herzegovina, Canada, Kaapverdië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Chili, Ecuador, Georgië, IJsland, Israël, Japan, Liechtenstein, Mexico, Montenegro, Nieuw-Zeeland, San Marino, Servië, Zwitserland, de Voormalig Joegoslavische Republiek van Macedonië, Uruguay en Venezuela. Alle 27 lidstaten van de Europese Unie steunen de verklaring. . Opvallend is een sterke aanwezigheid van Latijns-Amerikaanse landen en een groeiend aantal Afrikaanse landen. De definitieve lijst wordt donderdag bekend gemaakt.

Bovenstaande feiten zijn zeer verheugend omdat ze aangeven dat holebirechten meer en meer wereldwijd erkend worden. Door de inmenging van een van de meest gezaghebbende instanties ter wereld dreigt deze stap vooruit echter te mislukken.

We betreuren dat het Vaticaan het nodig vond om zich actief tegen deze verklaring te verzetten. Daarom manifesteren wij donderdag door de straten van Mechelen. Enerzijds omdat we wereldwijd nog nooit zo ver hebben gestaan, anderzijds omdat het Vaticaan de doodstraf afwijst maar deze houding weigert door te trekken naar de situatie van holebi’s. We hopen dat Kardinaal Danneels ons een positief signaal wil geven. Het zou alle Belgische holebi’s – gelovig of niet gelovig – een hart onder de de riem steken.

De manifestatie wordt georganiseerd door De Holebifederatie, koepel van de Vlaamse en Brusselse holebiverenigingen en Wel Jong Niet Hetero (WJNH) de landelijke holebi-jeugdbeweging.

Practisch:
De (meeste) manifestanten komen aan om 10 u ’s morgens aan het (hoofd)station van Mechelen.

De optocht vertrekt om 10u30 aan de H. Speecqsvest en eindigt aan het Aartsbisschoppelijk paleis waar een minuut stilte zal worden gehouden voor de slachtoffers van homofobie.

Er is gevraagd aan de woordvoerder van de Kardinaal om ons kort te ontvangen.

Eén reactie

  1. […] is hier binnenkort gedaan met het goeie leven! Op basis van deze kerkelijke ecologische overtuiging weigert de Heilige Stoel ook een nieuwe ontwerpverklaring voor de Universele Rechten van de Mens te ondertekenen.  Uiteraard is het Vaticaan tegen de doodstraf, maar niet tegen de doodstraf […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: