Johanna Sigurdardottir, toekomstig premier IJsland, 1ste holebi regeringsleider

Johanna Sigurdardottir (66) wordt de eerste openlijk homoseksuele (m/v) regeringsleider ter wereld. Hoogstwaarschijnlijk wordt ze premier van IJsland. Dat meldt De Morgen. Haar partner is de 54-jarige schrijfster Jónína Léosdóttir.

Holebi wordt premier in IJsland, Maarten Rabaey, De Morgen, 28.01.2009

Reykjavik l De IJslandse sociaaldemocraten vormen een nieuwe centrumlinkse regering. Premier wordt Johanna Sigurdardottir, een 66-jarige holebi.

De IJslandse president Olafur Grimsson gaf gisteren groen licht voor onderhandelingen tussen IJslands tweede partij en de Links-Groenen, die nu nog in de oppositie zitten. Zeker is al dat Johanna Sigurdardottir (66) premier wordt. Haar regering zal voorlopig tot de vooruitgeschoven verkiezingen van april of mei regeren.

Sigurdardottir was tot vorige week minister van Sociale Zaken. Tijdens de recente crisis groeide haar populariteit, terwijl die van al haar collega-ministers in elkaar zakte.

De ex-stewardess zit al dertig jaar in de Althing, het IJslandse parlement. Ze heeft drie volwassen kinderen, maar woont nu samen met een vrouw. Zodra haar regering gevormd is, zal zij de eerste holebi-regeringsleider zijn.

Maandag trad de conservatieve eerste minister Geir Haarde terug nadat de sociaaldemocraten hun vertrouwen hadden ingetrokken. Het land van 320.000 inwoners staat op de rand van het bankroet nadat de drie grootste banken vorig jaar failliet gingen. Het failliet van het land kon nog net vermeden worden door miljardenkredieten van het Internationaal Monetair Fonds en andere instellingen of landen.

Voor de grote coalitie viel vonden almaar vaker straatprotesten plaats. Bij de coalitiegesprekken vroegen de Links-Groenen daarom het prompte ontslag van David Oddson, gouverneur van de Centrale Bank en tot 2004 eerste minister. De betogers beschuldigen hem medeverantwoordelijk te zijn aan het falen van de IJslandse banken. (DPA)

Per-Kristian Foss was even waarnemend premier van Noorwegen en van de Britse premier Edward Heath werd ook gezegd dat hij homo was. Maar die kwam er niet voor uit. De Italiaan,se ex-premier Emilio Colombo kwam in 2003, 30 jaar na zijn ambtstermijn, uit de kast.

4 Reacties

 1. Toch geheel normaal dat d’r een eerste holebi-premier in een ijskoud land komt, wanneer je alle nieuwsberichten van de wereld leest.

  Dit doet mij ook denken aan….
  ijskoningin

  Tja, ons Belgisch ei-land
  http://www.monarchie.be/nl/index.php

 2. Lesbienne overwint IJsland

  IJsland heeft een nieuwe regering

  zo 01/02/09 23:33 (UPDATE video) – In IJsland hebben de sociaaldemocratische partij en de Links-Groenen een regeringsakkoord gesloten. De nieuwe premier wordt de sociaaldemocrate Johanna Sigurdardottir, die meteen ook de eerste openlijk homoseksuele wereldleider wordt.

  http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/090201_Sigurdardottir

 3. […] Johanna Sigurdardottir, toekomstig premier IJsland, 1ste holebi regeringsleider Johanna Sigurdardottir (66) wordt de eerste openlijk homoseksuele (m/v) regeringsleider ter wereld. Hoogstwaarschijnlijk wordt ze premier van IJsland. Dat meldt De Morgen. Haar partner is de 54-jarige schrijfster Jónína Léosdóttir. […]

 4. […] aan zelfmoord Posted on 22/06/2010 by Benjamin Als Elio Di Rupo premier wordt, wordt hij na Jóhanna Sigurðardóttir (IJsland) de tweede holebi regeringsleider ter wereld. Zijn coming-out deed Elio in ZiZo. Bovendien […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: