Safer Internet Day (Sensoa)

10 februari is Safer Internet Day en ook Sensoa levert een bijdrage onder de vorm van feiten en cijfers.

Persbericht: 10 februari is Safer Internet Day
Sensoa informeert over risico’s van jongeren i.v.m. seksualiteit op internet

Sensoa bundelde naar aanleiding van “Safer Internet Day”, relevante en recente onderzoeksgegevens omtrent jongeren, seksualiteit en internet in een nieuwe “Feiten en Cijfers”.  Dit document wil mediapartners documenteren over de risico’s en de gedragingen van jongeren in verband met seksualiteit op het internet. Het kadert in het door de Europese Commissie geïnitieerde  BINSI-project (Belgian Integrated Network Safer Internet), dat de kennis over veilig(er) gebruik van online technologie wil verhogen. Child focus en Sensoa zijn Belgische partners in dit  twee jaar durende project. Sensoa focust zich hierbij op sensibilisering van diverse doelgroepen (kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten, jeugdwerkers) over mogelijk seksueel misbruik op het internet. Alle jongeren experimenteren met seks, het is dus normaal dat dit ook via het internet gebeurt. Met deze beleving van seksualiteit is niets mis, zolang jongeren zich maar bewust zijn van een aantal risico’s. Kwetsbaar zijn vooral meisjes en jongere tieners (8-13 jaar). Zij  vinden het soms moeilijk om dingen te weigeren, waardoor ze verder gaan dan ze zouden willen. Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het internetgebruik van hun kinderen. Ze kunnen afspraken maken met hun kinderen en een klimaat creëren waarin makkelijk over seks gesproken kan worden.

Relationeel en seksueel gedrag van jongeren op internet

Het internet is een belangrijke bron van informatie in verband met seksualiteit voor kinderen en jongeren. Ook helpt het internet jongeren bij het aanleren van communicatie en laat het hen toe vlotter contacten te leggen. Zo ontwikkelen jongeren hun vriendschappen en hun relaties op internet. Vooral veertien- tot achttienjarigen maken zeer frequent gebruik van internet bij het aanknopen van contacten. De anonimiteit van internet zet jongeren ertoe aan om meer te durven en te proberen, ook op vlak van seksualiteit. Alle jongeren die eraan toe zijn om seksueel te experimenteren, doen dat ook online. Het internet opent voor deze experimenterende jongeren een andere en bredere waaier van mogelijkheden: alles gebeurt sneller, is anoniemer, toegankelijker.

Vrijwel alle jongeren worden dan ook geconfronteerd met seksuele beelden en krijgen seksuele uitnodigingen op het internet. De meerderheid van de jongeren kan hier goed mee om en relativeert deze zaken. Maar ook veel jongere kinderen, die nog niet aan seks toe zijn, komen hier op internet mee in aanraking. Jonge pubers tussen twaalf en veertien jaar zijn het meest beïnvloedbaar. Zij zijn ook het meest kwetsbaar, want uit zichzelf zijn zij het minst gewapend tegen seksuele uitnodigingen. Meer nog: twaalf- en dertienjarigen doen zich graag ouder voor dan ze zijn. En op internet is dat veel eenvoudiger dan in het gewone leven. Deze leeftijdsgroep (laatste jaar basisonderwijs en eerste graad secundair) heeft dus het meest begeleiding nodig. Maar precies in deze leeftijdsgroep praten kinderen het minst vaak met hun ouders over seksualiteit. Het is daarom belangrijk dat ouders en leerkrachten hier extra aandacht aan besteden. Ouders kunnen sowieso een essentiële rol spelen in de relationele en seksuele vorming van hun kinderen. Omgaan met seksualiteit op het internet maakt daar een onderdeel van uit.

De bijdrage van Sensoa aan het BINSI-project

Sensoa zal als partner in het BINSI-project in de loop van 2009 en 2010 een aantal initiatieven ontwikkelen om de betrokken doelgroepen (kinderen, jongeren, leerkrachten, jeugdwerkers) te sensibiliseren over veilig internetgebruik:
§   Voor kinderen van 8 tot 13 jaar worden twee brochures ontworpen die ingaan op genderspecifieke verwachtingen naar jongens en meisjes, relaties leggen en vriendschappen, seksuele interesse en flirten, inclusief het gebruik van nieuwe media (GSM, internet,..);

§   Voor jongeren van 14 tot 18 jaar ontwikkelen we een online zelftest waarmee ze kunnen nagaan of ze gevaarlijk bezig zijn op internet;

§   Ouders zijn zich niet altijd goed bewust van de digitale wereld waar hun kinderen in vertoeven. Voor hen wordt daarom een brochure rond het thema ‘Veilig online’ ontwikkeld;

§   Leerkrachten lager onderwijs zullen een preventiepakket kunnen gebruiken met een reeks lessen ‘Kinderen in Cyberland’ waarmee op een interactieve manier met de kinderen kan gewerkt worden aan ‘veilig internetgedrag’. Voor leerkrachten secundair onderwijs wordt het bestaande preventiepakket ‘Connected’ herwerkt;

§   Voor jeugdwerkers wordt een methodiek ‘counselen’ ontwikkeld;

Child Focus besteedt in het project aandacht aan de problematiek van cyberpesten. Op safer Internet Day lanceert Europa een aantal video’s die dit fenomeen bij jongeren aankaarten. Alle informatie in verband met veilig internetten zal te vinden zijn op de website http://www.clicksafe.be.

Feiten & Cijfers “Jongeren, seksualiteit en internet”

De media spelen een belangrijke rol in het documenteren en sensibiliseren van jongeren en hun begeleiders op vlak van veilig internetgebruik. Daarom lanceert Sensoa een Feiten & Cijfers waarin het onderzoeksmateriaal over jongeren, seksualiteitsbeleving en veilig internetgebruik wordt samengevat en geduid.

Het gaat om gegevens in verband met het internetgebruik van jongeren, de mate waarin de ouders hierbij betrokken zijn, de negatieve en positieve effecten van internet op het groeiproces ,en incidentie- en prevalentiegegevens met betrekking tot online relationeel en seksueel gedrag.

Ook worden op basis van onderzoek een aantal efficiënte strategieën voor jongeren, ouders en leerkrachten geformuleerd.

5 Reacties

 1. Sensoa organiseert Chatsessie: Relaties & seksualiteit
  voor personen met een handicap.

  Een handicap maakt je niet seksloos. Een intiem en relationeel leven is net zo belangrijk voor iemand met een beperking als voor ieder ander, maar er liggen veel hindernissen op het parcours.

  De handicap kan je behoorlijk belemmeren in je seksuele ontwikkeling en beleving, in het aangaan en onderhouden van een liefdesrelatie. Met de juiste informatie, aangepaste hulp en medewerking van de omgeving is nochtans veel mogelijk. Maar ook bescherming tegen misbruik is belangrijk.

  http://www.vfg.be/VfgSite/Thema/seksmethandicap.htm

 2. […] februari 10, 2009 bij 5:28 pm · Ingedeeld onder Informatie-website, Levensbeschouwing, Talk-of-the-Town, Vereniging-vzw Safer Internet Day (Sensoa) […]

 3. Talk of the Town
  ivm het gebruik van links naar afbeeldingen,
  hetvolgende, ik heb een vraag gesteld via http://support.wordpress.com/contact
  of we gebruikte links kunnen updaten in onze volledige blog.
  Zoals dat Gayid, Gaylog ….

 4. Hi Sara,

  I’m sorry, but there is not a way to mass edit links in your posts. You will need to open each post under Posts > Edit and make the change on each post there.

  Cheers,
  Heather Automattic | WordPress.com
  😕

  Gewoon laten staan dus ❗

 5. even ter info: de safer internet day ging over cyberpesten.. Wat deze bijdrage voor waarde heeft, ontgaat me

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: