Orde van Geneesheren: Arts mag partner hiv-patiënt inlichten over serostatus

Als een hiv-patiënt weigert om de nodige maatregelen te nemen om zijn of haar partner tegen hiv-besmetting te beschermen, mag de behandelende arts afwijken van zijn beroepsgeheim  en de partner op de hoogte brengen. Dat besliste de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren.

Arts mag partner van HIV-patiënt inlichten, Belga, De Standaard, 30.03.2009.

BRUSSEL –  Indien een HIV-patiënt weigert de nodige maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen of zijn partner te informeren, kan de arts afwijken van zijn beroepsgeheim en de partner op de hoogte brengen van de seropositiviteit.

Dat staat in een advies van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren dat maandag bekend raakte. De arts kan nooit verplicht worden te spreken, luidt het nog.

De Raad diende zich uit te spreken over de houding die artsen moeten aannemen ten opzichte van een HIV-seropositieve patiënt die weigert de nodige maatregelen te treffen om de besmetting van de partner te vermijden.

De strijd tegen aids veronderstelt volgens de raad dat de arts de seropositieve patiënt op de hoogte brengt van de maatregelen om een besmetting van de occasionele of gebruikelijke sekspartner te vermijden. Indien de patiënt weigert deze maatregelen toe te passen, dient de arts hem erop te wijzen dat hij zijn partner op de hoogte moet brengen van zijn seropositiviteit op straffe van zijn burgerlijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid, stelt de Nationale Raad.

“In deze omstandigheden is het zinvol dat de arts het advies of de hulp vraagt van een collega die specifiek ervaring heeft met de behandeling van hiv-seropositieve patiënten”, luit het in het advies.

Volgens dat advies kan het begrip “noodtoestand” in deze situatie toegepast worden met betrekking tot het medisch beroepsgeheim, aangezien dit niet absoluut is en uitzonderlijk in conflict kan treden met andere waarden.

Daarbij is het essentieel dat de “door een arts ingeroepen noodtoestand met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aanvaard zal worden door de tucht- of strafrechter en de gemeenschap” en dat collega’s van de behandelende arts op basis van hun ervaring en hun specifieke kennis van het probleem in kwestie eveneens van oordeel zijn dat de ingeroepen noodtoestand wettigt af te wijken van de regels van het beroepsgeheim.

In het advies wordt benadrukt dat de arts door het medisch geheim nooit verplicht kan worden om te spreken. “Alleen de betrokken arts kan gewetensvol en geval per geval beoordelen of er sprake is van een noodtoestand die de schending van het medisch geheim wettigt”, luidt het.

Eén reactie

  1. Is het niet zo… dat… de familie wordt ingelicht ipv een patiënt.
    Want dat is m’n persoonlijke ervaring met artsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: