Tropisch Instituut: gemiddelde leeftijd soa-besmetting bij homomannen daalt

Hepatitis C is – vooral onder homomannen – weer aan een opmars bezig. Dat meldt het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hepatitis C en syfilis weer bezig aan opmars; Kari Van Hoorick, Gazet van Antwerpen, 22.04.2009.

Dat zegt dokter Ludwig Apers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Het aantal diagnoses van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals syfilis en gonorroe zit al een tijdje in de lift. De jongste jaren is de trend versneld. Het aantal besmettingen van syfilis is verdubbeld tussen 2006 en 2007. Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid noteerde 633 gevallen, waarvan 479 in Vlaanderen. In dezelfde periode waren er 585 gevallen van gonorroe.

De overgrote meerderheid van de patiënten zijn homomannen. “De stijging wijst op toenemend onveilig seksueel gedrag met wisselende of anonieme partners. Uit gesprekken met patiënten blijkt dat onder meer in sauna’s en clubs minder condooms worden gebruikt. Dat is een gevolg van de banalisering van hiv. Aids boezemt minder angst in”, zegt Ludwig Apers.

“Er is een harde kern van homomannen die elkaar treft in clubs in grote steden als Antwerpen, Berlijn of Amsterdam. Dat zijn de draaischijven van die besmettingen. Die internationale homoscene bereik je heel moeilijk met preventiecampagnes.” De leeftijd daalt ook, met meer besmettingen in de groep tussen 15-24 jaar.

Ook de toename van hepatitis C bij deze risicogroep is opmerkelijk. “Tot voor kort was aangenomen dat deze gevaarlijke vorm van geelzucht vooral werd doorgegeven bij druggebruikers met besmette naalden. Vorig jaar hadden we 32 diagnoses van homomannen die geen intraveneuze drugs gebruikten.”

Een vroege opsporing is belangrijk om meer besmettingen te voorkomen. “De bestaande zware therapie slaat maar in de helft van de gevallen aan. Hepatitis C kan leiden tot leverkanker of cirrose”, aldus dokter Apers.

Wat is:
Hepatitis C: rechtstreeks contact met besmet bloed. Via naalden, scheermesjes of als er bloedcontact is tijdens de seks bv. door kleine wondjes.
Syfilis: seksueel contact met besmette partner. Kan ook via orale seks en tongzoenen
Gonorroe: seksueel contact met besmette partner

Meer info over seksuele gezondheid voor homomannen bij Mannenseks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: