Vlaamse heterojongens: “homo’s zijn vies, lesbiennes zijn sexy”; scholen zwijgen holebi’s dood

Dr. Alexis Dewaele onderzocht de attitudes van hetero- en holebi-jongeren ten opzichte van elkaar en ethische kwesties. Daaruit blijkt dat er nog werk aan de winkel is.

Persbericht:
Vlaams onderzoek brengt het discours van jongeren over gender en holebiseksualiteit in kaart
“Over Flexen, players and metroseksuelen”

Het Steunpunt Gelijkekansenbeleid, Universiteiten Antwerpen en Hasselt, voerde een onderzoek naar het discours van jongeren over holebiseksualiteit. Dit onderzoek sluit aan bij een grootschalig kwantitatief onderzoek waarbij 4000 jongeren werden bevraagd. Uit dit kwantitatief onderzoek blijkt dat jongens een meer negatieve houding aannemen ten opzichte van holebi’s dan meisjes. Bovendien blijkt dat holebi’s een meer progressieve houding aannemen met betrekking tot traditionele man-vrouw rolpatronen (bv. de vrouw aan de haard, de man die carrière maakt) dan hetero’s. In dit kwalitatieve onderzoek brengen we in kaart hoe jongeren denken over traditionele man-vrouw rolpatronen en hoe dit samengaat met een positieve of negatieve houding ten opzichte van holebiseksualiteit.

Voor dit onderzoek werden 12 groepsinterviews afgenomen met in totaal 29 jongeren. Het onderzoek had een bijzonder onderzoeksopzet. Aanvankelijk werden de jongeren ingedeeld in vier afzonderlijke groepen (homo- en biseksuele jongens, lesbische en biseksuele meisjes, heteromeisjes en heterojongens). In een latere fase van het onderzoek werden groepen tegenover elkaar geplaatst om ze met elkaars meningen en visies te confronteren.

Enkele opmerkelijke resultaten en stellingen uit het onderzoek:
o         Heterojongeren denken eerder traditioneel over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Voor heterojongens is “de stoere macho” nog altijd een ideale zelfrepresentatie. Heteromeisjes willen gelijkheid met betrekking tot huishoudelijk werk en wijzen dominante mannelijkheid af. Hun beeld van de ideale partner is echter nog altijd dat van de stoere beschermer.

o         “Jongens huilen niet, meisjes moeten zich gedragen!”. Heteroseksuele jongeren staan eerder negatief tegenover zij die afwijken van traditionele rolpatronen:

o         Voor meisjes heeft dit tot gevolg dat zij voor bepaalde gedragingen niet volgens dezelfde maatstaf beoordeeld worden. Meisjes worden sneller berispt voor bepaalde daden. De stelling “jongens zijn players, meisjes zijn sletten” verwijst naar het aanvaard zijn van losse partners bij jongens maar niet bij meisjes. Van meisjes wordt weinig of niet aanvaard dat ze dronken zijn, voor jongens is dit normaal. De onderdanige positie van meisjes blijkt verder uit de betekenisgeving van deze jongeren. Eén meisje in een groep jongens is kwetsbaar, één jongen in een groep meisjes is een “player”, een “pimp”, iemand die meester is over de situatie.

o         Voor jongens heeft dit tot gevolg dat er een taboe heerst wat betreft het onderling tonen van emoties en affectie. Jongens doen dit enkel in een privé-situatie, wanneer ze zich minder geremd voelen (bv. als ze dronken zijn) of op een verhulde manier (bv. in een sportsituatie).

o         Holebiseksuele jongeren benadrukken de positieve aspecten van het doorbreken van rolpatronen. Volgens hen worden vrouwen dan minder beperkt in wat ze al dan niet mogen doen, zijn partnerrelaties dan authentieker en is het doorbreken van rolpatronen binnen de opvoeding een goede zaak voor kinderen.

o         Het discours over “de metroseksueel” weerspiegelt het herkennen van een nieuwe vorm van mannelijkheid waarbij jongens meer ‘in het reine’ zijn met hun vrouwelijke kant. De jongeren zien de metroseksueel wel als een concept dat een op consumptie gerichte lobby (reclamemakers e.d.) hen in zekere mate opdringt. De metroseksueel bevestigt zowel traditionele rolpatronen (‘hij is stoer, mannelijk, niet homo’) dan dat hij ze doorbreekt (‘hij is bezorgd over zijn uiterlijk, helpt in het huishouden’).

o         Er schuilt een heteronormatieve paradox in de houding die jongeren aannemen ten opzichte van holebiseksualiteit. Zo veronderstellen ze enerzijds dat er steeds een mannetje en een vrouwtje is in een holebirelatie. Anderzijds zien ze de opvoeding van een kind door een holebikoppel als inadequaat omdat er dan een moeder- of vaderfiguur ontbreekt.

o         Een tweede paradox vertaalt zich enerzijds in een door heterojongeren ‘niet willen weten’ van aspecten die met holebiseksualiteit te maken hebben en anderzijds in een overdreven en intimiderende nieuwsgierigheid die ze aan de dag leggen met betrekking tot intieme en seksuele aspecten van holebiseksualiteit.

o         Lesbiennes zijn minder zichtbaar omdat er minder stereotiepen zijn over de ‘mannelijke lesbo’ dan over de ‘verwijfde janet’. Dit heeft te maken met de maatschappelijk ruimere grenzen met betrekking tot wat als vrouwelijk wordt gezien. Een meisje die een broek draagt is geen lesbo, een jongen met make-up wordt al snel als homo gezien.

o         De houding van heterojongens ten opzichte van holebiseksualiteit uit zich in de stelling “homo’s zijn vies, lesbiennes zijn sexy”. Het maatschappelijke taboe op intimiteit tussen jongens wordt uitvergroot in het door heterojongens sterk afwijzen van seksuele relaties tussen jongens. De positieve houding ten opzichte van lesbiennes is dan eerder ingegeven door een seksueel ideaalbeeld dan door een holebivriendelijke houding.

o         Naast holebinegativiteit uit zich ook een holebipositieve houding in het discours van heterojongeren. In het bijzonder heteromeisjes identificeren zich gemakkelijk met homojongens wat vriendschap tussen hen meer evident maakt.

o         De zichtbaarheid van holebileerkrachten op school baadt vaak in een sfeer van verdachtmaking, roddel, speculaties en taboe. De holebiseksuele voorkeur van een leerkracht is op school vaak een ‘publiek geheim’.

Meer bij Klasse voor Leraren. (pdf)

8 Reacties

 1. […] Vlaamse heterojongens: “homo’s zijn vies, lesbiennes zijn sexy”; scholen zwijgen holeb… […]

 2. “Jongens huilen niet, meisjes moeten zich gedragen!”. Heteroseksuele jongeren staan eerder negatief tegenover zij die afwijken van traditionele rolpatronen:

  Dat is juist 😦

 3. Vies? De meeste homo’s ruiken nochtans beduidend beter dan hetero’s :).

 4. […] Vlaamse heterojongens: “homo’s zijn vies, lesbiennes zijn sexy”; scholen zwijgen h… […]

 5. Ze zullen de testen alweer afgenomen hebben op de scholen waar de helft rondloopt met een hoofddoek. En de rest in een identiteitscrisis verkeert. Kan me niet voorstellen dat een normaal opgevoedde Belgische jongen nog bekrompen is in de opvoeding om zich daarmee bezig te houden.

 6. Hij ging verder: “Holebi’s verdienen gelijke rechten, zoals heterokoppels die hebben.

  Gelijkheid is het doel en we moeten niet akkoord gaan met minder.

  Ierland heeft seksuele apartheid voor holebi’s.
  09 May, 2009 by RockyKido holebi.info

  😕

 7. wel,
  Guido (Peters)
  je bent fout,totaal fout zelf.
  Ik ben de jongen-Kevin- die de getuigenis in het artikel van Klasse deed,en bij mij zijn er zelf geen tests gedaan.
  je hoeft niet te veralgemenen,want het is makkelijk de schuld op de alloctonen te steken,en ja daar ligt de schuld maar enkel deels.
  de plicht licht bij iedere vlaming,
  bij iedere bruger die integreert in ons maatschappelijk,sociaal systeem.
  en dat geldt ook voor vlamingen, met zo een rechtlijnige visie als jij.
  want ook zeggen dat het probleem op scholen waar een identiteitscrisis heerst” is fout.

  kevin

 8. stelling in de titel klopt.
  lesbo porno kun je kanker hard bij trekken.
  homos zijn gewoon om van te kotsen, vieze ziekte veroorzakende kontlepelende viezpeuken.

  email me als je je mening wilt geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: