WJNH: “coming out minder zwaar dan 15 jaar geleden”

Zaterdag viert Wel Jong Niet Hetero 15 jaar werking. “We zeggen bedankt! We voelen ons goed, we kunnen leuke jeugdbewegingsactiviteiten opzetten, krijgen meer de kans om onszelf te zijn en een coming out is vaak minder zwaar dan 15 jaar geleden.”

Persbericht:
Wel Jong Niet Hetero “coming out minder zwaar dan 15 jaar geleden”

Op zaterdag 9 Mei ontvangt Wel Jong Niet Hetero (WJNH) haar holebi-jongerengroepen, vrijwilligers, mensen uit de politieke- en media-wereld om haar 15de verjaardag te vieren. Wel Jong Niet Hetero groeide uit tot de grootste en enige landelijke holebi-jeugdbeweging met 17 aangesloten lokale groepen, een nationaal secretariaat in Gent en honderden vrijwilligers.

Eregasten zijn uiteraard de jongeren zelf, maar ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt en Vlaams minister van jeugd Bert Anciaux. Zij maken van de gelegenheid gebruik om de genodigden toe te spreken. Ook de Burgemeester van Gent, Daniël Termont, zal samen met diverse schepenen van de partij zijn. Het nationaal secretariaat zetelt dan ook in het Gentse Holebi-huis Casa Rosa.

Van ‘Wel jong, niet gek’ tot volwaardige jeugdbeweging met lokale groepen

In 1994 zetten een aantal jongeren een activiteitendag op voor holebi-jongeren uit heel het land. Ze hoopten op een 20-tal deelnemers, doch meer dan 60 holebi-jongeren kwamen afgezakt. Het kleinschalig initiatief groeide uit tot de landelijke jeugdbeweging “Wel Jong Niet Hetero”. De naam werd gebaseerd op ‘Wel jong, niet gek’, de campagne van het BIVV voor verkeersveiligheid. Een drietal holebi-jongerengroepen – voornamelijk uit grote studentensteden – sloegen de handen verder in elkaar om overal in Vlaanderen het ontstaan van lokale werkingen te stimuleren.

Wel Jong Niet Hetero raakte bekend bij jongeren en in de media met activiteiten zoals het holebikamp, “rookieweekends”, Poeperkesdag, een internationaal samenwerkingsverband en véle lokale groepen. In 2003 werd Wel Jong Niet Hetero erkend als landelijke jeugdbeweging. Daarnaast is de organisatie uitgegroeid tot een belangenvereniging die een spreekbuis wil zijn voor alle holebi-jongeren in ons land en wil blijven opkomen voor hun welzijn. In die combinatie zit zeker de sterkte van de vereniging.

“Meer dan de helft van de 16-jarigen is gekant tegen holebirechten”

Na 15 jaar heeft Wel Jong Niet Hetero een dubbel gevoel. “We zeggen bedankt! We voelen ons goed, we kunnen leuke jeugdbewegingsactiviteiten opzetten, krijgen meer de kans om onszelf te zijn en een coming out is vaak minder zwaar dan 15 jaar geleden”, aldus Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van Wel Jong Niet Hetero. “ Anderzijds zijn er nog zoveel holebi-jongeren die zich niet goed voelen, zichzelf pijnigen, moeilijkheden hebben op school. Meer dan de helft van de 16-jarigen is gekant tegen holebirechten. Zelfmoord-en verminkingcijfers bij jonge holebi’s blijven té hoog liggen. We mogen en kunnen daar niet aan wennen. We moeten blijven sensibiliseren, informeren en samenwerken!”

Wel Jong Niet Hetero weet wat doen de komende jaren. Met de steun van de overheid en de media nodigen we iedereen graag al uit binnen 15 jaar om te zien waar we dan staan!

In avant première: onthulling van het nieuwe logo

Als teken van hun nieuwe missie en ter gelegenheid van de 15de verjaardag van de vereniging, liet Wel Jong Niet Hetero hun logo grondig aanpakken door Rob Marcelis, professionele graficus – gekend van o.a. het VT4 logo.

Tijdens de officiële receptie op 9 mei krijgen alle aanwezigen – in avant-première – het nieuwe logo te zien.

Praktisch

Locatie: Salons Carlos Quinto, Kammerstraat 20, 9000 Gent.
Programma: Start 19u – officieel gedeelte 19u45 tot 20u15

3 Reacties

  1. […] WJNH: “coming out minder zwaar dan 15 jaar geleden” […]

  2. […] WJNH: “coming out minder zwaar dan 15 jaar geleden” […]

  3. […] WJNH: “coming out minder zwaar dan 15 jaar geleden” […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: