WJNH: “Holebi-jongeren worden verplicht in de kast te blijven”

Terwijl Wel Jong Niet Hetero dit weekend nog stelde dat coming-out gemakkelijker is dan 15 jaar geleden, tonen nieuwe attitudecijfers dat er nog een lange weg te gaan is.

Persbericht: Onderzoekscijfers confronterend voor Wel Jong Niet Hetero
“Holebi-jongeren worden verplicht in de kast te blijven”

Vandaag publiceert onderwijsblad Klasse de cijfers van twee onderzoeken rond de schoolloopbaan en het welbevinden van holebi-jongeren. Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongeren vereniging in ons land,  vindt deze resultaten allesbehalve geruststellend. De nieuwe minister van onderwijs kan en moet hier op korte termijn stappen rond zetten.

“Zit maar eens in een klas waar één op vijf jongens niet met je gezien wil worden. Als ze dan ook nog eens laten weten dat homo’s vies zijn en niet eens dezelfde rechten zouden mogen hebben dan hetero’s, zou jij je dan nog erg goed voelen in je klas?” Seppe Geerts, woordvoerder van holebi-jeugdbeweging Wel Jong Niet Hetero reageert meer dan bezorgd op de bekendgemaakte cijfers. “Meer dan de helft van de jonge lesbische meisjes dacht al eens aan zelfmoord, 15% ondernam al een poging. Dat is confronterend”

WJNH wil niet aan de kant gaan zitten na dit nieuws. Er zijn heel wat heel duidelijke acties mogelijk. “Zet het thema holebiseksualiteit eens duidelijk in expliciete eindtermen. Verplicht het om er mee aan de slag te gaan in lerarenopleidingen. Na juni hebben we een nieuwe minister van onderwijs, wij kunnen er alleen maar vanuit gaan dat hij onze bezorgdheden deelt een daar werk van maakt!”

Ook valt op dat de gendergevoeligheden vaak nog groter zijn. Een jongen die iets vrouwelijker is, zal het nog moeilijker hebben. De holebi-beweging nam het genderthema expliciet mee op in haar missie. Die aandacht blijkt zeker terecht.

Wel Jong Niet Hetero “We vieren dit weekend nog ons 15-jarig bestaan. De laatste jaren evolueerde er maatschappelijk heel wat in de positieve zin. Wij zijn de eersten om dit toe te juichen. Maar dat de weg nog niet ten einde is, dat beseffen we nu des te meer…”

3 Reacties

  1. […] WJNH: “Holebi-jongeren worden verplicht in de kast te blijven” Sara, op mei 5th, 2009 bij 12:34 pm Said: […]

  2. Er kan geen aandacht genoeg zijn voor het onderwerp HOLEBI, (geen fijne afkorting overigens). Maar homo-jongeren kunnen zich nog vaak niet makkelijk uiten. Ook in het (voortgezet)onderwijs lijkt homoseksualiteit onzichtbaar. Behalve in de negatieve sfeer. Helaas zit er nog te veel in de kast. Open die deuren. Tja dat zou echt een bevrijding zijn (05-05)

    Klaas Bergers


  3. Het nieuwe logo van WJNH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: