Lokale Politie Gent wint 3-1 van Pink Devils op Sportevenement van Holebifederatie

Tijdens de sportdag van de Holebifederatie in Blaarmeersen (Gent) hebben de Gentse Flikken gewonnen van de Pink Devils. De voetbalmatch eindigde 3-1 voor de politie. Het Gentse korps tekende ook het charter tegen homofobie. Op politiek vlak werd opgeroepen voor meer aanvaarding.

Voetballen tegen homofobie, Het Nieuwsblad op Zondag, 10.05.2009.
Gentse politici en politie ondertekenen charter

Voor wanneer de eerste voetballer uit eerste klasse die er openlijk voor uitkomt dat hij homo is? Met die vraag wees Yves Aerts op de moeizame integratie van holebi’s in sportclubs. Daarom werd zaterdag in Gent een charter tegen homofobie in de sport ondertekend.

Zaterdag had de eerste nationale sportdag voor holebi’s en hetero’s plaats op het Sport- en recreatiedomein Blaarmeersen. Volgens de holebifederatie is een charter nodig omdat de sportwereld toch nog vooral een machowereld is. ‘Veel holebi’s voelen zich niet thuis in gewone sportclubs. De meeste sportende holebi’s zwijgen over hun geaardheid. Maar tien procent durft zich echt te outen. Veertig procent van de holebi’s geven aan dat ze discriminatie hebben ondervonden. Een hoog cijfer. Lesbische sportende vrouwen krijgen nog met meer vooroordelen af te rekenen. Lesbiennes die sporten, zijn manwijven die dan ook nog eens op vrouwen vallen’, zegt woordvoerder Yves Aerts.

Daarom komen ze dan terecht in holebisportclubs. Tijdens de Eurogames in 2007 werd een charter voorgesteld. Minister van Sport Bert Anciaux (SP.A) en ook diverse sportfederaties zoals de Belgische voetbalbond, de Vlaamse voetbalbond, Sporta hebben het ondertekend. ‘Maar er zijn federaties zoals de Vlaamse tennisfederatie die dat niet deden en ook niet van plan zijn te doen’, vertelt Aerts.

Ondertekenaars van het charter verbinden zich ertoe dat alle personen, ongeacht hun seksuele geaardheid, respectvol en gelijk zullen worden behandeld. Vormen van homofobie zullen worden bestreden.

Kathleen Van Brempt (SP.A), minister van Gelijke Kansen, zei dat Vlaanderen theoretisch een paradijs is voor holebi’s, maar dat het in de praktijk niet altijd zo is. Een recent onderzoek bij jongeren, waarvan een op de vijf problemen heeft met holebi’s, maakte dat duidelijk.

Burgemeester Daniël Termont verwees naar homofoben die onlangs een holebifeest in Gent tot twee keer kwamen verstoren. ‘Gent is een open, tolerante en solidaire stad. Wij willen geen homofobie in Gent. Gent was trouwens de eerste stad waar een homohuwelijk werd afgesloten en ook de eerste stad met een meldpunt discriminatie. Gent had ook het eerste holebibeleidsplan in 2004, een plan dat onlangs werd vernieuwd. Daarom is het fantastisch dat de politie, de holebifederatie en de stad hier samenwerken.’

Ook de Gentse politie ondersteunt de campagne. Bij de Gentse politie is diversiteit het jaarthema. De slogan ‘Eén zijn in verscheidenheid’ prijkt op de voertuigen en de deuren van de commissariaten. Activiteiten voor kansarmen en voor de politiemama’s werden opgezet. Holebiflikken getuigden in de pers. ‘Ook de politie heeft dat macho-imago van stoer zijn en geen emoties tonen. Maar er wordt aan gewerkt’, zei hoofdcommissaris Steven De Smet.

Met een voetbalmatch tussen de Pink Devils en een gemengde ploeg van de Gentse politie werd de ondertekening van het charter gevierd. De politie won met 3-1 het sportieve duel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: