Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony doorbreekt homotaboe bij computergames

Terwijl games in holebimedia vooral negatief aan bod komen, met homogroepen en -namen die verboden worden, lanceert ontwikkelaar Rockstar voor de Xbox 360 van Microsoft in november Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony met een heuse homoplot.

Het laatste taboe doorbroken, Het Belang van Limburg, 29.05.2009.

HASSELT – Trompgeschal en paukenslag bij Microsoft want de verkoop van de Xbox 360 heeft wereldwijd de kaap van dertig miljoen overschreden. In 2009 is de groei zelfs nog met 28% gestegen, meteen de grootste groei voor alle consoles. Ook de Xbox Live-community dikt iedere dag aan en telt vandaag al meer dan 20 miljoen actieve leden.

Meesters in controversiële marketing zijn het, de creatieve breinen bij Rockstar. Uitgerekend op de dag dat het homohuwelijk in Californië opnieuw onder vuur ligt, maken ze de komst van ‘The Ballad of Gay Tony’ bekend. Deze tweede episode voor ‘GTA IV’ staat inhoudelijk haaks op de vorige. Geen lederen vesten, hangsnorren, of bonkige manskerels met zware motoren zoals in het bikerverhaal ‘The Lost and Damned’. Nee, de tweede episode (nog steeds exclusief voor Xbox 360) focust op het flamingoroze nachtleven van Liberty City, met de clubeigenaar en nachtburgemeester Tony ‘Gay’ Prince als draaischijf voor het decadente nachtamusement. Tony Prince was al te zien in de originele ‘GTA IV’ – hij was betrokken bij de diamantroof die ook in de eerste uitbreiding opnieuw ter sprake kwam – maar deze keer is hij de spilfiguur. Toch speelt u niet met hem, maar met diens rechterhand Luis Lopez die de vuile werkjes mag opknappen.

The Sims

Met de aankondiging van ‘The Ballad of Gay Tony’ heeft Rockstar alvast het laatste taboe doorbroken in videogameland: homoseksualiteit. Een pikant avontuurtje met een alien dat kon al wel (‘Mass Effect’), maar over homoseksualiteit werd met geen woord gerept. toegegeven, in ‘The Sims’ was het al mogelijk om een relatie aan te knopen met iemand van hetzelfde geslacht. En in ‘Canis Canem Edit’ alias ‘Bully’ (ook van Rockstar) kon het hoofdpersonage tongtangoën met zowel jongens als meisjes, maar eigenlijk stelde dat niet zoveel voor.

Nu, na het ‘Hot Coffee’-debacle (toen geheime seksscènes werden ontdekt in ‘Grand Theft Auto: San Andreas’), lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat u mannen als hitsige konijnen tekeer ziet gaan, maar het huis kennende zou het ons niet verbazen dat de game euh… stijf zal staan van dubbelzinnige dialogen en dolle parodieën. Stichter Sam Houser van Rockstar: “Liberty City is de meeste levendige spelwereld die we ooit hebben gecreëerd en de mogelijkheid om nieuwe episodes toe te voegen maakt dat we telkens nieuwe verhalen kunnen vertellen. ‘The Ballad of Gay Tony’ biedt niet alleen een totaal frisse blik op de stad en haar bewoners, het opent ook mogelijkheden voor nieuwe gameplay.” Welke dat zijn wordt pas later bekendgemaakt. De downloadbare episode ‘The Ballad of Gay Tony’ verschijnt in november en kost 1600 Microsoft Points (20 euro). Weetje: de twee uitbreidingen ‘The Lost and Damned’ en ‘The Ballad of Gay Tony’ worden later ook op schijf gebundeld en zijn dan speelbaar zonder dat u de originele ‘GTA IV’ nodig heeft.

2 Reacties

  1. […] Binnenkort komt Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony […]

  2. […] Binnenkort komt Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: