Het einde van Zaal Lido (Leuven)?

Fuifzaal Lido aan de Bogaardstraat in Leuven zal binnenkort wellicht moeten sluiten. De Raad van State heeft immers de bouwvergunning vernietigd. Hierdoor volgt de Lido Zaal Jacob in Antwerpen, dat in 2006 sloot.

Bouwvergunning Leuvense fuifzaal Lido vernietigd
Na een procedure die liefst 13 jaar aansleepte heeft de raad van state de bouwvergunning van fuifzaal Lido in de Bogaardenstraat in Leuven vernietigd.

Volgens het buurtcomité De Keiberg, dat de zaak indertijd aanspande, volgt de raad uiteindelijk haar standpunt dat een fuifzaal niet thuishoort in een dichtbewoonde stadsbuurt. “Hierdoor verliest de zaal ook haar milieuvergunning en mag ze dus niet meer de deuren openen”, aldus het comité.

850.000 euro geïnvesteerd
De stad Leuven beval in 1995 de sluiting van de aloude danszaal omdat ze niet beantwoordde aan de Vlarem-normen. Een nieuwe eigenares investeerde daarop zo’n 850.000 euro, maar het buurtcomité bleef de overlast voor de omwonenden aanklagen. Er volgden allerlei rechtsprocedures die meestal in het voordeel van het comité uitvielen, maar de zaal kon toch openblijven.

In 1999 viel de zaal door een versoepeling van de Vlarem-normen onder minder strenge geluidsnormen en leken de juridische problemen van de baan.

In een reactie uit het buurtcomité scherpe kritiek op de trage rechtspraak van de raad van state. “De overheid kan daardoor vaak haar zin doen en de burger blijft in de kou staan. Dit is op zijn manier een aantasting van de scheiding der machten en zeker van de rechtstaat. Benieuwd of de stad Leuven nu eindelijk de uitspraken van de raad van state zal respecteren?”, aldus het comité.

Na de aanpassingen in 1995 verdedigde de Leuvense burgemeester Louis Tobback herhaaldelijk het openblijven van deze zaak. (belga/mvdb)

Zaal Jacob, eigendom van de Landelijke Bedienden Centrale (LBC) stopte ermee omdat ‘klassieke holebifuiven’ niet meer rendeerde. Enerzijds bleef het publiek weg omdat commerciële zaken meer succes kenden en anderzijds bleven de organiserende holebiverenigingen de hoge prijzen niet meer konden betalen met de dalende inkomsten. Een vicieuze cirkel.

Nel als de Jacob is Lido een begrip in holebiland. Geliefd door velen, verguisd door anderen. Onder meer omdat de DJ ‘slechts één CD meeheeft’ en steeds hetzelfde draaide.

2 Reacties

  1. Feestzaal Lido kan wellicht openblijven…van de zaal vernietigd. De stad wil een nieuwe gemotiveerde vergunning aanvragen.
    van Deredactie.be – de nieuwsstroom – 09:24 (10 uur geleden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: