Voetbalbond en De Standaard roepen op om homofobie in het voetbal te stoppen

Zowel de Koninklijk Belgische Voetbalbond (KBVB) als De Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch roepen de profs in de voetbalcompetitie om open te staan voor homoseksuele collega’s.

“De KBVB wenst te benadrukken dat in het voetbal tot op heden geen ernstige vormen van homofoob gedrag waargenomen werden. Uit diverse contacten met clubs en spelers is ook gebleken dat de recent gepubliceerde cijfers genuanceerd dienen te worden. De reacties van een aantal spelers in de media, die zich uitgesproken hebben tegen homofobie, zijn daar een voorbeeld van. Wij betwijfelen of een groot deel van de profvoetballers echt homofoob is en zijn ervan overtuigd dat het tegendeel waar is”, aldus CEO Jean-Marie Philips.

“De Voetbalbond wil er ook op wijzen dat het onlangs de Respect-campagne van de UEFA in ons land op zich heeft genomen. Deze campagne is er met name op gericht om elke vorm van discriminatie aan te pakken, ook tegenover homo’s en lesbiennes, en het respect voor onze medemens te onderstrepen. De KBVB roept de clubs dan ook nogmaals op om alle vormen van discriminatie op basis van geslacht, geaardheid, ras, huidskleur, geloof of levensbeschouwing te bestrijden. De oproepen die in het verleden werden gedaan, zijn niet zonder gevolg gebleven en de Voetbalbond wenst de clubs daarvoor ook te bedanken.”

Ook DS-hoofdredacteur Peter Vandermeersch trekt van leer tegen de homofobie in de sport. Racisme is algemeen wel aanvaard als not done, maar als het over homo’s gaat…

“‘Er mogen van mij gerust moslims op het voetbalveld, zolang ze zich in de douches maar gedragen.’ Of nog: ‘Ik zou er geen probleem mee hebben mocht een van mijn ploegmakkers een jood zijn. Maar het zou wel raar zijn. Misschien is apart douchen een oplossing’. En verder: ‘Het verbaast me niet dat er zoveel spelers tegen zwarten zijn. Maar mij kan het niet schelen. Laat hen maar naar mijn kont kijken’. Of: ‘Zelf heb ik geen problemen met Walen, als ze maar discreet zijn’. Dat zijn de woorden die de voorbije dagen konden worden opgetekend uit de mond van Belgische profvoetballers. Schokkend, niet?”

“Alleen, de heren hadden het niet over moslims, joden, zwarten of Walen. Maar over homo’s. En dan kan dat allemaal blijkbaar zonder veel gêne gezegd worden. Bijna zeven op de tien profvoetballers uit eerste klasse, zo blijkt uit een enquête, vinden dat homo’s niet thuishoren in de hoogste regionen van onze nationale competitie. Op de vraag naar het waarom vallen begrippen als ‘machosport’, ‘viriele contactsport’, ‘er flink tegenaan gaan’. En zwaaien onze sporthelden met huizenhoge clichés als ‘samen in de kleedkamer’ of erger: ‘de douche’.”

2 Reacties

  1. […] Voetbalbond en De Standaard roepen op om homofobie in het voetbal te stoppen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: