World OutGames Antwerpen 2013 bedreigd door geldtekort

De World OutGames Antwerpen 2013 worden bedreigd door een tekort aan financiële middelen. De werkrgroep rond WOGA 2013 moet echter aan het Gay & Lesbian International Sport Association (GLISA) tegen 1 juli een eerste schijf van 150.000 euro storten. “Vandaag moeten we echter vast stellen dat er 0 euro is om te koken. Vanuit de Provincie en Stad Antwerpen hebben we de logistieke toezegging voor het evenement maar geen enkele financiële inbreng.  De federale overheid wil wel maar pas vanaf 2011. Het Vlaamse en Europese niveau heeft niet meer willen beslissen en wacht op haar nieuwe samenstelling. De slagkracht van de overheid of de interesse in een mondiaal holebi-evenement is lauw.”

Persbericht: World Outgames nog op het menu in Antwerpen in 2013? Of pas in 2103?

Discriminatie op basis van seksuele geaardheid is echt nog aan de orde en in het bijzonder in (top)sport. Gezien de vele signalen van de afgelopen week en maanden, twijfelt niemand nog aan de noodzaak van een EuroGames of World Outgames (1). Ook binnen Europa (2) is dit zeker nog geen evidentie noch in de rest van de wereld.

Na de zeer succesvolle EuroGames in Antwerpen in 2007, waar ook het charter rond holebi’s in sport werd ondertekend door verschillende actoren, waaronder Stad Antwerpen, de Vlaamse minister voor Sport, de Belgische Voetbalbond, etc…, was iedereen het unaniem eens dat dit smaakte naar meer en groter.

Na maanden en jaren voorbereiding (dit project kende zijn start in 2001 tijdens het eerste Regenboog weekend cfr het huidige Antwerp Pride) werd in oktober 2008 te Vancouver het grootschalig evenement binnengehaald. De World Outgames in 2013 komen naar Antwerpen. Een mogelijke 10.000 deelnemers en een bezoekersaantal van ca. 250.000 personen, verdeeld over 10 dagen in sport, cultuur, mensenrechten congres, verdraagzaamheid, party’s en verbroedering zullen de openheid van Antwerpen, Vlaanderen en België kunnen beleven.

Ondertussen heeft de organisatie niet stil gezeten. Het volledige subsidie- en sponsordossier werd overgemaakt aan de verschillende overheden en diverse bedrijven. Vandaag moeten we echter vast stellen dat er 0 euro is om te koken. Vanuit de Provincie en Stad Antwerpen hebben we de logistieke toezegging voor het evenement maar geen enkele financiële inbreng. De federale overheid wil wel maar pas vanaf 2011. Het Vlaamse en Europese niveau heeft niet meer willen beslissen en wacht op haar nieuwe samenstelling. De slagkracht van de overheid of de interesse in een mondiaal holebi evenement is lauw.

Vanwege de huidige economische crisis kijken ook de bedrijven de kat uit de boom. Voor een evenement in 2013 hebben ze nog jaren de tijd om op de kar te springen.

De rekening is dus snel gemaakt. De kas is “empty” en de casserol blijft leeg. Ondanks de mondelinge beloftes die er waren rond financiële inbreng blijft momenteel het resultaat uit. 1 juli is de deadline van GLISA (Gay & Lesbian Sport Association), de licentiegever die een getekend contract wenst alsook de eerste schijf voor de licentie en een financiële garantie (150.000 Euro).

De enorme impact van de World Outgames werd berekend na de vorige editie in Montreal in 2006. Een gecumuleerd aantal van 520.000 bezoekers bezocht de stad en regio, met een economische return van circa 110 miljoen CAN $ (3) (70 miljoen EURO). Duizelingwekkende cijfers die ook de enorme draagkracht en financiële return aantonen.

Sport en diversiteit blijven nog een moeilijk begrip. Enquêtes tonen het aan. Hopelijk kan het WK 2018 op meer financiële steun rekenen niettegenstaande de (voetbal)spelers blijkbaar nog steeds discrimineren op basis van seksuele geaardheid.

Heren, Dames, mandatarissen. Dames, Heren, bedrijfsleiders…. Het is 5 voor 12.

Mogen wij rekenen op uw inbreng ? België was steeds een voorbeeldige leerling in de klas (cfr. Holebihuwelijk en – adoptie, discriminatiewetgeving, etc) en dit willen we delen met de rest van Europa en de wereld. In 2013 bestaat het holebihuwelijk exact 10 jaar en dit is een zeer mooie aanleiding om de World Outgames te laten plaatsvinden. Of is België hier toch niet klaar voor en zal het 2103 worden ?

6 Reacties

  1. […] World OutGames Antwerpen 2013 bedreigd door geldtekort […]

  2. […] Antwerpen had tot 1 juli om 150.000 euro voorschot te betalen. Maar steunende overheden subsidiëren geen project zo vroeg op voorhand. De stad Antwerpen beloofde ook enkel logistieke steun. De provincie bekijkt de zaak. World OutGames Antwerpen nog niet van de baan […]

  3. […] zomer lanceerde WOGA een hulpkreet omdat de organisatie in geldnood […]

  4. […] ook collega’s Philippe Muyters (Sport, N-VA) en Pascal Smet (Gelijke Kansen, sp.a) maken geld vrij. Zij brengen 150.000 euro in. In totaal dus 500.000 euro subsidies voor deze vierjaarlijkse […]

  5. […] WOGA kan de centen best gebruiken en riep eerder al om financiële hulp. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: