Roland Javornik (For this is my blood) wil als homo bloed kunnen geven

De 26-jarige Roland Javornik maakte een documentaire over Belgische homommannen en bloeddonatie. Met zijn eindwerk For this is my blood wil hij de discussie op gang brengen. Een eenvoudige test kan nochtans hiv detecteren, stelt Javornik, maar het Rode Kruis blijft sceptisch. Morgen is het internationale dag van de bloedgever.

“Ik wil als homo ook bloed geven”, Eef Coolen, Het Belang van Limburg, 13.06.2009.

Nu zondag is het internationale dag van de bloedgever. “Die dag heeft voor mij een bittere smaak, want als homo mag ik geen bloeddonor zijn”, zegt student filmmaker aan de KHLim, Roland Javornik (26) uit Hasselt. In het kader van zijn studies maakte hij het eindwerk ‘For this is my blood’, met het doel de discussie op gang te brengen.

“Het leven van mijn mama is vroeger gered met een zakje bloed, en daarom wil ik bloeddonor zijn. Ik mag het alleen niet”, zegt Roland. Omdat hij student filmmaker is, heeft hij een documentaire gemaakt over het thema. “Er zitten gaten in de regels over het niet bloed geven door homo’s. Feit is dat het hiv-virus het meest bij homomannen wordt vastgesteld. Maar in ziekenhuis Oost-Limburg in Genk kunnen ze tijdens testen het virus detecteren. Via een bijkomende procedure, met een mytheleenblauwfilter, kunnen zowel hiv, hepatitis B en C vernietigd worden zodat er zuiver plasma overblijft. Waarom mogen we dan geen bloedplasma geven?”, vraagt Roland zich af.

Bij Rode Kruis Vlaanderen reageert dokter Martine Baeten dat die test met de filter gewoon aanvullend is, en geen basis om mee te vertrekken. “Het is goed dat die test er is, maar daarom veranderen we de regels niet zomaar. Puur theoretisch zouden homo’s plasma kunnen geven, maar daarom is het in de praktijk nog niet zo. Wij zullen ons standpunt mogelijk wijzigen vanaf het moment dat het cijfer van homo’s met hiv sterk daalt. Voorlopig gaat het niet de juiste richting uit”, zegt dokter Baeten. Ook Karin Genoe van het Rode Kruis herhaalt dat het doel is elk risico op besmetting uit te schakelen.

In Spanje kunnen homo’s wel bloed geven.”Als je daar bloed wil geven, moet je een vragenlijst invullen die niet polst naar seksuele geaardheid, maar naar gedrag. In 2008 zijn er bij het Rode Kruis in Madrid 5 besmette stalen gevonden op een aantal van 70.000. Tegelijk is niemand via bloedtransfusie besmet. Dat zegt toch genoeg”, zegt Roland.

Ook minister Laurette Onkelinx reageert: “We zijn absoluut niet tegen het bloed geven door homomannen, ik begrijp hun reactie ook. Ik hoop dat de regels ooit veranderen, maar totdat de wetenschap ons geen advies in die richting geeft, passen we de voorschriften niet aan.”

Roland: “In België zijn de regels niet logisch. Zo mag een hetero die seks had met iemand met hiv, 12 maanden later toch gewoon weer bloed geven. Als een hetero meerdere partners had, mag die geen bloed geven, maar nergens staat dat concreter omschreven. Maar als een man seks heeft gehad met een man, dan mag hij nooit bloed geven. Ik mag dus nooit bloed geven, terwijl ik veilig vrij met één partner.”

Op de website van Wel Jong Niet Hetero liep een poll over gedrag van homo’s die al dan niet bloed willen geven. “De helft wil bloed geven. 14% geeft zelfs aan nu toch bloed te geven. Die laatste groep vult de formulieren van het Rode Kruis dus verkeerd in. Ze liegen dus over hun geaardheid, maar een homo die bloed geeft, heeft het doel iemand te helpen. En als hij onveilig vrijt, zal hij geen bloed geven. Is hij toch besmet, dan zal dat blijken uit de testen”, zegt Roland.

Wie bloed wil geven of meer uitleg wil, kan zaterdag tijdens de opendeurdag tussen 10 en 16.30 uur terecht in het bloedtransfusiecentrum in het ZOL in Genk. Een trailer van de documentaire van Roland, in samenwerking met productiehuis Cinéarte uit Hasselt, is te zien op onze website: http://www.hbvl.be/bloedgeven

4 Reacties

 1. […] Roland Javornik maakte een documentaire over Belgische homommannen en bloeddonatie. Met zijn eindwerk For this is my blood wil hij de discussie op gang brengen. Een eenvoudige test kan nochtans hiv […]

 2. Beste,
  Ik vind dat u gelijk heeft om te vragen dat ook dit verschil verdwijnt.
  Naast de klassieke manier om gelijkheid te vragen voor holebi mensen, wil ik een andere weg onder uw aandacht brengen.

  Ik ben van mening dat men de holebi mensen veel meer zou kunnen helpen door te kijken naar de meest recente kennis over ‘geslacht’ en ‘gender’.
  De indeling volgens geslacht (man-vrouw) blijkt namelijk geen bestaandgrond te hebben. Man en vrouw bestaat niet als disjuncte groepen (een begrip uit de wiskunde).
  Alle mogelijke tussenschakeringen en overgangen bestaan ook, weliswaar in kleinere aantallen, ondermeer omdat tussenschakeringen vaak niet in staat zijn zich voort te planten.
  Men noemt dit dan ook het ‘gender continuum diagram’.

  Wanneer de opdeling man-vrouw omver komt te vallen, dan valt ook het begrip homo omver. En dat lijkt me de wetenschappelijke waarheid te zijn.
  Mensen houden van een geheel van persoonlijkheidskenmerken.
  En men heeft eeuwenlang mensen ingedeeld op basis van een uitwendig verschijnsel in hun broek, of op aanwezigheid van vrouwelijke borsten.

  De wetenschap staat ver genoeg vandaag om dit omver te werpen.
  Bijgevolg ontstaat een traploze overgang en geen indeling meer. En dan is er plaats voor een meer menselijke kijk. Een kijk waar elke mens op de planeet, kan gevoelens hebben voor een persoon met daarin eigenschappen waarbij men zich aangetrokken voelt.

  Het probleem van een mogelijke infectie in het bloed, loopt ook kris kras over die oude grenzen heen. Het lijkt op de oude europese landen die soms denken dat milieuverontreiniging ophoudt aan hun grenzen.

  Tot slot.. HIV is een virus. Maar ook de griep, en meerbepaald de Mexicaanse griep is een virus. En de griep doodt meer mensen dan HIV. Gaat men dan ook alle hetero mensen preventief uitsluiten omdat ze bij het uiten van hun liefde duizend maal vaker een dodelijk virus doorgeven dan er in Belgie HIV wordt doorgegeven ? Idem met hepatitis bij hetero mensen.

  Men zou dit in getallen moeten zetten, wereldwijd. Dan wordt duidelijk dat men bezig is met een overreactie op een klein deelgebiedje.

  Marc Casteels

 3. kom maar met die cijfers. Toon ze maar te voor schijn. Som het hier maar op. Dan kunnen andere mensen er wellicht wat mee gaan doen!!

  Misschien is er ook iemand of een groep die bezwaar wil maken: diskriminatie als homsexueel..

 4. Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.

  vakantiestart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: