“Homoseksualiteit lonend voor dieren”

Heel wat dieren vertonen homoseksueel gedrag. Voor Californische wetenschappers toont dit aan dat homoseks ook nuttig is. Maar Belgische collega’s vinden die conclusie te verregaand. Mensen vrijen immers vooral / ook voor het plezier. Bij dieren ligt dat anders.

Dierenrijk zit tsjokvol homo’s, Filip Marsboom, Het Laatste Nieuws, 18.06.2009

Lesbische albatrossen, biseksuele bonobo’s, mannelijke dolfijnen die aan homoseksuele groepsseks doen, rammen en stieren die steevast mannelijke soortgenoten dekken… De lijst met dieren die seks hebben met soortgenoten van dezelfde sekse die twee Amerikaanse biologen publiceren is eindeloos. «Het dierenrijk zit tsjokvol homo’s», besluit het duo. «Dus moet dat gedrag lonend zijn voor de soort.» Vlaamse biologen vinden die conclusie een brug te ver.

Volgens Marlene Zuk en Nathan Bailey, twee evolutionaire biologen van de universiteit van Californië, heeft homofiel, lesbisch en biseksueel gedrag van dieren wel degelijk zin. «Dit gedrag is bekend bij meer dan 1.500 soorten», zeggen ze. «Als het zo algemeen voorkomt, moet de natuur er een bedoeling mee hebben. We weten dat van sommige diersoorten meer mannetjes dan vrouwtjes zijn, en omgekeerd. Door een homokoppel te vormen, zorgen twee dieren van hetzelfde geslacht er – na bevruchting – toch voor dat het jong kan opgroeien. Met slechts één vogel op het nest zou het kuiken nauwelijks overlevingskans hebben: zodra die ene moeder wegvliegt om eten te zoeken, verandert het ei in een makkelijke prooi. Met twee mama’s is de generatie gered.» Een voorbeeld daarvan zijn alvast de albatrossen op Hawaii, waar te weinig mannetjes zijn om paren te vormen. «Heel wat duo’s blijken in werkelijkheid twee vrouwtjes te zijn», zeggen de onderzoekers. «Het vreemde is dat ze zich identiek gedragen als een koppel dat wel uit een mannetje en een vrouwtje bestaat.»

Iedereen met iedereen`

«Van tuimelaars en gieren is homoseksueel gedrag uitgebreid beschreven. Meer dan de helft van de seksuele contacten van een mannelijke dolfijn vindt plaats met andere mannetjes, bij de mannelijke gieren gaat het over 25%. Recente cijfers stellen dat ongeveer 6% van de rammen in gevangenschap homoseksueel gedrag vertoont. Wellicht ligt het cijfer voor gedomesticeerde stieren in dezelfde orde van grootte. Een verklaring daarvoor hebben we niet», zeggen Bailey en Zuk.

De twee onderzoekers stellen dat dit gedrag niet enkel bij zoogdieren of vogels voorkomt. «We hebben bewijzen dat het mannetje van een kleine Afrikaanse keversoort geregeld vrouwtjes én mannetjes letterlijk doorboort en er zijn sperma in ejaculeert. En bij fruitvliegjes is elke logica zoek: iedereen doet het daar met iedereen. Bij één ondersoort van de fruitvliegjes zijn zelfs alle mannelijke exemplaren homofiel.»

Dominantie

«Het is gevaarlijk om te zeggen dat dieren homoseksueel gedrag vertonen», nuanceert Sander Hofman, curator van de zoogdieren in de Zoo van Antwerpen. «Wanneer een dier een ander dier dekt – ook van dezelfde sekse – heeft dat vaak puur met dominantie te maken.»

Mark Nelissen, gedragsbioloog en professor aan de Universiteit Antwerpen, sluit zich bij Hofman aan. «Seksualiteit van mensen vergelijken met dat van dieren is een brug te ver. Homoseksueel gedrag bij mensen heeft met plezier te maken. Alleen bonobo’s zijn daartoe ook in staat: van die soort is geweten dat ze seks hebben voor hun plezier, om de stress weg te werken of om zich af te reageren. Bij andere diersoorten zijn de verklaringen voor hun gedrag eenvoudig. Een stier die een andere stier dekt, laat zien wie de meest dominante is. Die dieren worden geselecteerd om seksueel actief te zijn en zoveel mogelijk koeien te dekken. Het is normaal dat ze hevig staan en dat de beste fokstier zich soms al eens laat gaan.»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: