Redt provincie World Outgames Antwerpen 2013?

Antwerpen dreigt de World Outgames 2013 te verliezen als overkoepelende organisator GLISA voor juli geen 150.000 euro voorschot krijgt. Vlaanderen en stad Antwerpen willen enkel logistiek steunen. De provincie Antwerpen herbekijkt de zaak. Burgemeester Patrick Janssens zou ook slechts “een koele minnaar” van de Outgames zijn omdat de stralende A geen prominente rol kan spelen.

Overheid heeft geen geld voor World Outgames , Kris Goossenaerts, Het Nieuwsblad, 19.06.2009

Dossier Antwerpen dreigt succesvolle Olympische Spelen voor holebi’s te missen

Ondanks een ultieme interventie van formateur Kris Peeters – tussen de regeringsonderhandelingen door – dreigt Antwerpen de succesvolle World Outgames te verliezen. De stad, de federale regering, noch de Vlaamse overheid zijn bereid tegen 1 juli 75.000euro startkosten op te hoesten. De provincie wil het dossier nu snel opnieuw onderzoeken.

Vorig jaar kreeg de stad Antwerpen de World Outgames 2013 toegewezen, zeg maar de ‘Olympische Spelen’ voor holebi’s. Bij zo’n groot internationaal sportevenement moet eerst een licentie betaald worden. Ook al zijn die Outgames pas in 2013, de Gay and Lesbian International Sports Association (Glisa) eist tegen 1 juli een eerste schijf van 75.000euro.

De stad Antwerpen is alvast niet bereid met geld over de brug te komen en wil deze spelen alleen logistiek en met accommodaties steunen, net zoals het provinciebestuur trouwens. De federale regering toonde zich wel bereid deze holebispelen financieel te steunen, via de Lotto. Maar die mag alleen subsidies drie jaar voor een evenement uitkeren.

De organisatoren van de Eurogames trokken vorige week aan de alarmbel. ‘Het is doodjammer dat we naast deze spelen zouden grijpen. Vorige week bewees de enquête over homofobie in de voetbalwereld nog maar eens hoe nodig zo’n evenementen zijn. De overheid bewijst wel veel lippendienst aan de holebi’s, maar het ontbreekt aan daden’, zegt Davy Brocatus.

Het is trouwens in de politieke wandelgangen geen geheim dat burgemeester Patrick Janssens slechts een ‘koele minnaar’ is van dit sporttoernooi. Niet omdat hij iets tegen holebi’s zou hebben, wel omdat de stad hier geen regie over voert en er moeilijk ‘A’-Outgames van kan maken. ‘We hebben al langer de indruk dat Janssens hier niet meteen een stuwende kracht is, eerder integendeel’, zegt een Vlaams toppoliticus.

‘Nonsens’, reageert Janssens’ woordvoerder Bart Govaert. ‘De Outgames zijn een evenement zoals een ander. Het is trouwens niet Patrick die besliste om deze spelen niet financieel te steunen, maar heel het Antwerpse schepencollege. Dat nam de principiële beslissing om deze sportmanifestatie met gratis sportinfrastructuur, materiaal en andere logistieke middelen te steunen. Dat is een ook een serieuze financiële inbreng. We hopen trouwens volop dat de 75.000euro nog gevonden worden.’

Hoewel met 10 resterende dagen de tijd begint te dringen, maakt toerismeschepen Philip Heylen (CD&V) zich geen zorgen: ‘Laat ons het hoofd koel houden. We hebben signalen dat Vlaanderen wel met geld over de brug wil komen, al ligt dat op dit ogenblik wat moeilijk omdat er geen nieuwe regering is. Laat ons dit rustig bekijken, er is trouwens geen enkele andere stad kandidaat.’

Dat klopt maar ten dele, nadat Melbourne zich vorig jaar in de race met Antwerpen terugtrok. Onder meer omdat de Australische overheid te weinig steun beloofde, maar dat probleem zou ondertussen uitgeklaard zijn.

Ondertussen protesteerde ook middenstandsorganisatie Unizo dat geen enkele overheid klaarstaat met geld, want heel de stad profiteert natuurlijk van 200.000 extra toeristen. Uit een onderzoek bleek dat die in Montreal maar liefst 70 miljoen euro spendeerden in de lokale handel.

Tussen de drukke regeringsonderhandelingen door nam minister-president Kris Peeters (CD&V) het dossier opnieuw onder de loep en vroeg hij meer duidelijkheid aan sportminister Bert Anciaux en minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt, toeval of niet, partijgenoten van koele minnaar Patrick Janssens. Peeters kwam tot de vaststelling dat dit geen lopende zaak is en alleen een volgende regering eventueel deze Outgames financieel kan steunen.

‘Wij dragen deze Outgames wel een warm hart toe en willen dat ze doorgaan’, reageert Astrid Hulshoven, woordvoerder van Kathleen Van Brempt. ‘Maar we kunnen binnen de budgetten Gelijke Kansen alleen projecten een jaar op voorhand steunen, pas ten vroegste in 2012 dus.’

De provincie besliste eerder deze Outgames alleen logistiek te steunen, maar is bereid de zaak opnieuw te bekijken. ‘Ik breng het dossier volgende week opnieuw ter sprake in de bestendige deputatie’, belooft Koen Helsen (Open VLD), bevoegd voor sport.

De WOGA 2013 zouden 12.000 atleten en 200.000 toeschouwers naar Antwerpen en omgeving moeten lokken.

2 Reacties

  1. […] geen project zo vroeg op voorhand. De stad Antwerpen beloofde ook enkel logistieke steun. De provincie bekijkt de zaak. World OutGames Antwerpen nog niet van de […]

  2. […] World Outgames Antwerpen 2013 (WOGA 2013) krijgen 100 000 euro en communicatieve steun van de provincie. In het bedrag zit onder meer logistieke steun en het gebruik van gebouwen, waaronder het Diamant […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: