Holebifederatie heet voortaan Çavaria (met hoofdletter en cedille)

Çavaria. Zo heet voortaan de Holebifederatie. De naam werd tijdens het Pink Power-congres in Antwerpen bekendgemaakt. De Ç vorm je op je klavier met Alt + 128, succes daarmee!

Holebifederatie wordt Çavaria

De maatschappij van nu is niet dezelfde als die van tien of vijf jaar geleden. Ook de noden van holebi’s zijn niet meer dezelfde. De Holebifederatie besliste daarom om haar missie aan te passen en een nieuwe huisstijl te kiezen.

Een nieuwe missie…
De nieuwe missie werd door de Algemene Vergadering van de Holebifederatie op 14 maart 2009 als volgt geformuleerd: “De Holebifederatie inspireert, stimuleert en ondersteunt verenigingen en individuen die opkomen voor een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie en genderidentiteit. Ze streeft het welzijn na en komt op voor de rechten van homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders in alle aspecten van het dagelijkse leven.”
De Holebifederatie neemt dus naast het holebithema ook het thema ‘gender’ op. Deze uitbreiding komt er omdat niet enkel de seksuele geaardheid maar ook de genderrol holebi’s in een maatschappelijk kwetsbare positie brengt. Eerder al werd de doelgroep van de transgendere personen opgenomen in de statuten van de Holebifederatie.

… vraagt een nieuwe verpakking: Çavaria
In Çavaria zit ‘ça va’. Dat is een begroeting die direct de wens op een ‘goed voelen’ uitspreekt. De naam stelt de vraag: “hoe gaat het met jou?” ‘Varia’ verwijst naar verscheidenheid, naar weten wat de ontkenning van anders-zijn voor een individu en voor een hele samenleving kan betekenen. Çavaria wil openstaan voor de ‘mensenvaria’. Ça + varia toont aan dat het gaat om het goed voelen van een grote groep mensen die door de maatschappij als varianten worden gezien.

De nieuwe website
Çavaria wil een sterkere binding met haar aangesloten groepen. Daarom komt er in het najaar op de website een afgeschermd en interactief deel voor de groepen, waar ze een community kunnen vormen. De website heeft een frisse lay-out die volledig in de huisstijl past. De Çavaria-website zal toegankelijk blijven voor gebruikers met een visuele beperking en behoudt daarom het Anysurferlabel. De website moet dé toegangspoort naar alle relevante informatie over holebiseksualiteit en het transgenderthema worden.

De nieuwe ZiZo
ZiZo zal in de toekomst 10 keer per jaar verschijnen in plaats van 6 keer. ZiZo wordt meer opiniërend en zal nog korter op de bal spelen. Er komt een nieuwe, extra bijlage: ZoZi. Die brengt nieuws uit en over de groepen. Ook ZiZo krijgt een nieuwe lay-out die in de huisstijl past. Zo wordt het blad beter herkend als een product van Çavaria.

De nieuwe huisstijl kwam tot stand in samenwerking met onderzoeksgroep Memori en communicatiebureau Big Bazart.

4 Reacties

 1. Ik begrijp weinig of niets van deze trendy naamswijziging

  (“De nieuwe huisstijl kwam tot stand in samenwerking met onderzoeksgroep Memori en communicatiebureau Big Bazart. “)

  “Holebifederatie” was een zeer duidelijk naam. “Çavaria is een merk van holebifederatie vzw” klinkt als de tekst op een blikje Cola.

  Sorry Yvan, maar het thema ‘gender’ toevoegen (prima) is voor mij absoluut geen reden om een duidelijke naam weg te gooien.

  • Inderdaad, een “zegt-het-alles-naam” wijzigen in iets trendy is niet altijd de juiste keuze.
   En dan spreek ik me niet uit over die nieuwe naam.
   tja… hoe spreek je die uit? en hoe moet ik dat correct schrijven?

   Men had beter gekozen voor een compleet nieuwe ‘huis-style’.

   PS:
   Op een Macbook: Option + ç geeft je Ç
   😉

 2. Ik denk dat de bekendmaking van de naam niet op een ongelukkiger moment kon vallen , namelijk de dood van Yasmine). De pers had dan ook totaal geen aandacht voor de rebranding en dat is doorgaans wel een belangrijk ingrediënt bij de lancering van een nieuw product of merknaam. De hele naamswijziging doet me een beetje denken aan MNM en dat was ook niet zo geslaagd. Helaas …

 3. […] Sinds 25 juni 2009 gebruikt Holebifederatie vzw Çavaria als merknaam. Een combinatie van “ça va” en “varia”. De uitgang -ia klinkt bovendien erger ‘koepelachtig’, denk aan Assuralia, Agoria of Fedustria. De oude naam Holebifederatie dekte de lading niet meer nu transgenders officieel als doelgroep zijn opgenomen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: