Video: Uitvaart Yasmine: uitgebreid afscheid van een zangeres en icoon

Vandaag namen familie, vrienden, collega’s, fans en holebi’s afscheid van Hilde Rens. Yasmine maakte op 25 juni een einde aan haar leven.

Collega’s, familie en fans nemen afscheid van Yasmine

In Wilrijk is afscheid genomen van VRT-presentatrice en zangeres Yasmine. Hilde Rens, zoals ze echt heette, pleegde vorige week donderdag op 37-jarige leeftijd zelfmoord. De plechtigheid in het crematorium was voorbehouden aan familie, vrienden en enkele collega’s. Maar buiten volgden honderden mensen de herdenking op een scherm. Het werd een erg emotionele dienst, met veel woorden van respect en lof van al wie het woord nam. Yasmines ex-vrouw, Marianne Dupon, was ook aanwezig. De beide families van het voormalige koppel hadden samen de herdenking in elkaar gestoken. Marianne Dupon werd op een gegeven moment met de brancard weggevoerd.

Volle zaal
Tijdens de plechtigheid lazen onder anderen Martine Prenen, Truus Druyts, Annick Ruyts, Anne De Baetzelier en Peter Cockx, eindredacteur van De Rode Loper, een tekst voor. “Wat er moet overblijven van Yasmine, is haar muziek en haar ongelooflijk warme persoonlijkheid”, reageerde Martine Prenen voor de dienst. “Hilde, je hebt een uitverkochte zaal vandaag, er zijn zelfs staanplaatsen”, begon ze tijdens de herdenking. Ze rakelde verder mooie momenten op, die ze samen met haar boezemvriendin beleefde, en besloot met de vaak gehoorde woorden van Hilde Rens zelf: “Ik zien a zoe geire”.

Eric Melaerts zingt
Gitarist Eric Melaerts, ook wel de muzikale papa van Yasmine genoemd, zong ‘Omdat ik van je houd’, met flarden tekst uit liedjes van Yasmine zelf. Hij brak aan het einde van het nummer. Mellaerts heeft lange tijd intensief samengewerkt met Yasmine.

Oudere zus
Anja, de oudere zus van Hilde Rens, liet een tekst voorlezen. “Je zocht voortdurend naar antwoorden die je niet kreeg. Je werd broos en breekbaar diep vanbinnen… Je koos – wat voor ons het einde lijkt – voor een nieuw begin. Het ga je goed.”

Dochtertje Ella-Louise
Radiopresentatrice Truus Druyts was erg close met Hilde Rens en zij sprak in naam van Ella-Louise, het tweejarige dochtertje van Hilde en Marianne. “Ella-Louise denkt aan jou. Dank je mijn lieve moeke. Een hele dikke knuffel en dikke kus.”

Masker te zwaar gaan wegen
Anne De Baetzelier vertelde dat Hilde twintig jaar lang het beste van zichzelf gegeven had als Yasmine, maar dat ze naar het einde toe steeds meer de drang voelde om gewoon terug Hilde te zijn. “Het masker van Yasmine was te zwaar gaan wegen.”

Geen omroepsters op Eén
Op Eén zullen vandaag geen omroepsters de programma’s aankondigen, meldt de nieuwssite van de VRT. Iedereen is immers aanwezig op de plechtigheid. De aankondiging zal in de stijl van Canvas, met enkel een stem, gebeuren. De hommage aan Yasmine wordt vanavond nog eens herhaald.

Op het einde van de plechtigheid kreeg iedereen, ook de vele honderden mensen buiten, de kans om de urne een laatste groet te brengen. Na de dienst werd de urne bijgezet, wat een strikte familiale aangelegenheid was

Reportage VRT.
Reportage GvA.
Reportage Het Nieuwsblad.
Meer video’s.

6 Reacties

  1. […] De impact van Yasmines zelfdoding is groot. Velen verliezen een voorbeeld, een rolmodel. De uitvaart was […]

  2. […] Nu Lesbisch Vlaanderen een icoon verliest, kijkt iedereen naar Sarah Bettens. Hoe ervaart zij het overlijden van […]

  3. […] 04/07/2009 Wat Michel Clavareau vertelde over Hilde Rens op haar uitvaart. […]

  4. […] Video: Uitvaart Yasmine: uitgebreid afscheid van een zangeres en icoon […]

  5. […] Vrijdag is afscheid genomen van Hilde Rens / Yasmine. Vrienden, collega’s en familie brachten een […]

  6. […] Marianne Dupon, die was ingestort op het einde van de uitvaart van Hilde Rens, heeft overnacht in het ziekenhuis. Nu is ze naar “onbekende oorden” voor rust en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: