Voetballers verwijfd maar geen janetten

Voetballers zijn stoere binken. Op en top man, op en top hetero. Enfin, de meesten toch. Maar heel wat sterspelers zijn echte fashionistas met vrouwelijke trekjes. Denk aan David Beckham, maar ook Vincent Kompany, Gilles De Bilde, Nicolas Lombaerts (foto). Mannen die talent hebben op het veld én in de kleedkamer.

Mirella Verbeken wijdde er een artikel aan in Het Laatste Nieuws. Ze vroeg trendwatcher Herman Konings (Pocket Marketing/Nxt) om uitleg. “Als man vrouwelijke trekjes tonen, getuigt juist van ballen aan je lijf. Zeker als je daarnaast uitdrukkelijk toont dat je hetero bent.”

Beckham poseerde in homoblad Attitude, De Bilde paradeerde op de catwalk van Milaan in roze slip van Dirk Bikkembergs, en Vincent Kompany epileert zijn wenkbrauwen. En toch worden ze niet uitscholden als janetten (of ‘jeannetten’).

Volbloed hetero

Herman Konings: “Om je van je vrouwelijke kant te durven tonen, moét je wel een echte man zijn. De sporthelden van de eenentwintigste eeuw, zoals Beckham, hebben er zelfs geen probleem mee dat ze een icoon geworden zijn voor homo’s. Gevraagd worden voor de verkiezing van ‘Gouden Stud’ is al lang niks meer om je over te schamen. Het is een eer. Waarom die mannen toch vrouwenmagneten blijven? Omdat wél heel duidelijk is dat ze heteroseksueel zijn. En omdat ze daarnaast ook vooral goed blijven in hun hoofdvak: voetballen. Bovendien hebben de huidige twintigers geen problemen meer met mannencosmetica of roze boxershorts.”

De kleren maken de man

Twintig jaar geleden moest een sportman sporten en daarmee basta. Nu moet hij ook mediageniek zijn. De juiste profilering via de outfit is daar een aspect van. “De lichaamscultuur is in alle sporttakken belangrijk geworden. Maar omdat voetbal de sport is die het grootste publiek aanspreekt, zijn ze commercieel het interessantst”, aldus Konings.

NU-RO-MAN is de toekomst

Na de metroseksueel à la David Beckham en de Überseksueel à la George Clooney, is er nu de NU-RO-MAN (New Urban Romantic Man). Deze is romantisch voor z’n partner, zorgzaam voor z’n kinderen, een macho aan de toog, modebewust, bekwaam in zijn sport én intelligent. Rode Duivel Nicolas Lombaerts is een van die witte raven.

En de homo(roddels)?

Maar o wee wanneer je homo bent, of je krijgt die etiket op je voorhoofd. Dan zijn de zoete daagjes voorbij. Vraag maar aan Graeme Le Saux of Justin Fashanu. Zelfs Bart Goor en Olivier Deschacht kunnen erover meespreken.

“Verwijfd maar op en top man”, Mirella Verbeken, Het Laatste Nieuws, donderdag 20.12.2007.

12 Reacties

  1. Die Nicolas mag wel eens passeren op WOD! ’t Zou fijn zijn moest er is eentje uit de kast komen, misschien dat ik dan minimale interesse in voetbal toon.

  2. tzijn allemaal jeanetten 😛

  3. […] is de NuRoMan: New Urban Romantic Man Geplaatst op februari 8, 2008 door Benjamin Na Het Laatste Nieuws schrijft nu ook Gazet van Antwerpen over de New Urban Romantic Man. Dat is de stoere opvolger van […]

  4. […] X, Generatie Y, Generatie M, Generatie iPod) of in stijlen (Yuppie, Nieuwe Man, Metroseksueel, Überseksueel, NuRoMan, …). De Morgen maakte een overzichtje. ‘Ik wil gewoon behangpapier […]

  5. […] interview voor De Morgen ontkent de 29-jarige profvoetballer Olivier Deschacht dat het voetbal zo homofoob is. Daar zullen velen toch anders over […]

  6. gelukkig is voetbal met zijn mannen homofoob.

  7. voetbal houdt van homo,s.

  8. Pak voetballers bij hun ballen,dat is heerlijk.

  9. pak voetballers bij hun ballen,dat is heerlijk en geil ook nog

  10. wat moet ik hier nog op zeggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: