Ciné: The Other Boleyn Girl

Sletten tijdens Hendrik VIII

Dat de koningen het n vroegere tijden (en nu nog) het er niet zo nauw op nemen qua vrouwen is niets nieuws. Deze film handelt over Mary en Anna Boleyn, minnares en tweede vrouw van Hendrik VIII. Met een sterrencast (Natalie Portman, Scarlet Johansson, Eric Bana) verwachten we afgelikt overgeproduced Hollywoodvertellinkje. Maar we werden aangenaam verrast, de film is goed opgevat en het verhaal duidelijk verteld.

Status en weelde

Het gezin Boleyn leeft vredig op het platteland maar laat qua status de wensen over. Vooral de vaders des huizes zit hier mee in. Hij schakelt dan ook de oom van de meisjes, de graaf van Norfolk, in om een duister plan te smeden. Nu de koningin geen mannelijk nageslacht meer kan leveren spreken zij en de koning amper. Zijne Majesteit heeft natuurlijk nog veel begeerte in de broek en zegt niet tegen tegen een minnares of twee.

De koning verleiden

De bedoeling is dat dochter Anna in de gunst komt bij de koning en hem verleidt, zo bekomt het gezin een veel hogere status en weelde. Na een onfortuinlijk ongeval verschuift zijn aandacht (en oog) vooral naar zus Mary. Ze is echter al getrouwd maar dat blijkt slechts een klein detail te zijn als je de minnares van de koning wordt.

De ene Boleyn is de andere niet

Als Mary bijna een misval krijgt wordt ze op kamerrust gestuurd. Om er voor te zorgen dat de koning zijn oog niet laat vallen op rivale Jane Seymour word dochter Anna uit Frankrijk teruggeroepen. Ze speelt een spelletje van vraag en aanbod en heeft maar één vereiste: wil de koning haar beminnen zal hij haar tot koningin van Engeland moeten maken! Uiteindelijk verlaagt Zijne Majesteit zich tot een heel onpopulaire scheiding die eveneens het begin van de Engelse protestantse kerk betekend, aangezien hij door de paus ex-communiceerd word.

Alles lijkt in kannen en kruiken voor de familie Boleyn, maar de geschiedenis draait heel anders uit. De Boleyns verliezen alles maar ze hebben één gouden kaart: de dochter van Anna en toekomstige koningin van Engeland: Elisabeth I.

Vlot

In tegenstelling tot andere films over de middeleeuwen valt TOBG niet zo donker uit. Het verhaal is vlot verteld en op geen enkel moment saai. Soms merk ik wel dat de actrices Johansson en Portman geen Britten zijn: de moeten nog een beetje werken aand at typische accent. De acteerprestaties zijn wél zeer goed.

7.5/10

Emanuel

Eén reactie

  1. Ja, het was een mooie film. En idd niet te donker (letterlijk: onderbelicht).

Plaats een reactie