Gay Liège: Open Bar

Sinds een jaar vertoef ik ’s weekends regelmatig in Luik. Jawel, die “grijze grauwe staaloord” aan de overkant van de taalgrens. Nochtans is de Cité ardente (vurige stad) een levendige studentenstad en capitale gay de Wallonie. Er zijn dan ook geen alternatieven. Namen is een ambtenarenplaats en Bergen (Mons) en Charleroi zijn tja, aparte gevallen.

Je hebt er sauna’s, een besloten bar waarvan de naam – Moustache Club – doet vermoeden welk publiek het aantrekt, je hebt er de Unity Dance-fuiven in de Caves de Cornillon, de Gay Street Rue du Pont d’Avroy met o.m. Relax Café; en je hebt er Open Bar. De Luikse tegenhanger van D-club, Hessenhuis en wijlen Interium Lounge en En Vogue. Met andere woorden: een danscafé.

Open Bar is recent helemaal heringericht, en beschikt nu over drie verdiepingen. De gelijkvloers doet qua sfeer denken aan het Hessenhuis. De bar is centraal, veel volk, er wordt gedanst, gepraat en gedronken. Er bevindt zich ook een podium voor de showqueens en voor optredens. Boven zijn er tafeltjes, waar je rustig kan babbelen. Neem ‘rustig’ maar met een korrel zout. Vergelijk het met de eerste verdieping van De Muze in Antwerpen.

In de kelder vind je geen dark room, maar wel de DJ, en daar wordt ‘harder’ gedanst. Het is er ook warmer en donkerder dan boven. In totaal zo’n 300 m² partyruimte.

Bier, witte sokken en Tecktonik

Voor een Antwerpse nicht als ondergetekende roept aanbellen ouderwetse en vulgaire associaties op. “Dit is Luik”, vertelt mijn ventje die er woont, “en aanbellen is een veiligheidsmaatregel”. Soit. We betalen als niet-leden 5 euro inkom.

Het is middernacht en er is veel volk. Luikse tapettes verschillen niet zo hard van Antwerpse jeannetten. Ze dragen momenteel evenveel streepjestruitjes van de H&M, hebben dezelfde kapsels en willen even hard dansen, liefst op het podium.

Waarin zitten de verschillen? Een Luikse, en bij uitbreiding Waalse, homo drinkt bier. Pils ja, geen vrouwenbier als kriek. Hier drink je dus best een pintje, ook al omdat in vergelijking de sterke drank vrij duur is. Witte sokken zijn geen er taboe en in plaats van te jumpen, haalt de Luikse nicht zijn beste Tecktonikkunstjes boven.

Muziek en sfeer

De sfeer is gemoedelijk. Net zoals in Antwerpen blijft niemand op zijn plaats en is er veel passage. Er wordt ook veel in de micro gepraat. Dat is blijkbaar de gewoonte. Wat wordt er gezegd? Onzin. Genre “de paardensteak, nu voor 2,95 euro de kilo”. Ik vond dat storend, en volgens mijn bovengenoemd ventje is dat nogal typisch Franstalig Europa. Het zij zo.

Conclusie

Open Bar is een leuke uitgaansplek in de lijn van D-club en Hessenhuis, maar wees voorbereid op een halve cultuurshock.

Benjamin

Open Bar
Rue des Mineurs* 19
B4000 Liège
Niet ver van de Place Saint-Lambert, treinstation Liège-Palais

* Als in ‘mijnwerkers’, niet ‘minderjarigen’

14 Reacties

 1. Leuke beschrijving van de gayclub scene! Maar ik krijg wel spontaan een identiteitscrisis als ik terugdenk aan D-Club van vorig weekend, toen ik daar ook, erg spontaan, het (slechte) bier achterover sloeg. Moet ik nu Waal worden, of, nog erger, daar gaan wonen? Help…

 2. De diagnose is streng: je kleurt buiten de lijntjes. Ik stel een Clockwork Orange-therapie voor met een overdosis musicals uit de jaren stillekes. 😆

 3. Town talker, zeg ik weer EUH ! bij ’t lezen van de titel van dit bericht in adresbalk.

  http://viewopen.wordpress.com/2008/02/17/ontmoeting-met-god/

 4. @Bert

  Hopelijk verdraag je musicals, want daarvan dan een overdosis… oei, oei, oei !
  Gelukkig staat hier Radio Donna op.

  En buiten de lintjes… liggen de wegen van de toekomst !

 5. En buiten de lijntjes… ( lintjes werd lijntjes ) 🙄
  … liggen de wegen van de chaos, verandering,…

  En binnen de lintjes… liggen de wegen van heden en toekomst.

  Ga eens een vb schrijven.
  http://www.nationaalpark.be/files/CMS/mechelseheide_bewerkt_20070703(1).pdf
  heeft lijntjes
  rood-groen-blauw-geel
  maar wanneer een vereniging zoals ‘De Heikrekels’ komen wandelen… is er http://www.vvrs-info.be/clubs_detail.php?id=33
  De Heikrekels

 6. Welke sauna’s????
  Espace weer heropend????? Heb je daar een adres /websitevan??
  Thanks, H.

 7. Anyone can confirm that Espace Men is open again ? @ at the same adress ?

 8. Sauna 2000
  @ 139 rue des Français – Liège

  doesn’t exist for years? or am i wrong ?

 9. I don’t know, there are still results in Google.

 10. Idd, die sauna in de rue des français is al jaren dicht, de andere is heropend(ergens begin 2008 zelfs) maar op een ander adres:
  Espace Man

  Rue d’Harscamp 20
  4020 Liège
  04 222 47 41‎

  Blijkbaar moeilijk iets van info over te vinden, maar is nu wel moderner dan vorig adres, en op maandag iedereen aan 10 euro

 11. […] meldt de krant La Meuze. Jarfi was anderhalve week vermist na een nachtje stappen in holebicafé Open Bar in hartje […]

 12. En stap niet in een volkswagen golf met 3 mannen erin, wanneer je dronken deze bar verlaat……..verder commentaar overbodig denk ik ! Triest maar waar wat er is gebeurt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: