Antwerpen Proeft 2008 (Bollekesfeest) (+ foto’s)

Antwerpen Proeft / Bollekesfeest

Antwerpen Proeft / Bollekesfeest

Verleden jaar waren we er niet geraakt en dus maakten we er een punt van om dit jaar te proeven van Antwerpen Proeft, het culinair festival van ’t Stad. Restaurants en andere cateringzaken bieden er tegen democratische prijzen hun kunnen aan.

Eerst even uitleggen. Op de Groenplaats heb je Antwerpen Proeft, een degustatiemarkt van 25 horecazaken. Daar betaal je 1,80 euro per bonnetje, en je kan dan dingen kopen gaande van 1 tot 8 bonnetjes voor de grotere en duurdere porties. De resto’s en traiteurs hebben hoge en lage tafels waar je kan eten. Ieder zijn standje dus.

Anderzijds is er het Bollekesfeest by De Koninck op de Grote Markt, de Kaasrui, de Suikerrui en het Steenplein. Daar heb je muziek, bier en streekproducten.

Sir Anthony Van Dijck

We begonnen bij Sir Anthony Van Dijck. Deze voormalige sterrenzaak stapte al enkele jaren terug bewust uit de ‘sterrenrace’, maar is nog steeds een topper in de metropool. Daar koos Emanuel de tiramisu van zalm en mascarpone en ik een paanna cotta van paling. Fris en leuk bedacht, maar niet spectaculair.

Zaowang

Vervolgens bezochten we de stand van Zaowang waar we een assortiment van sushi en aanverwanten aten. Pittig. Een restaurant waar we zeker eens naartoe zullen trekken voor nader onderzoek.

Hofke van Bazel

Voor het hoofdgerecht trokken we naar het Hofke van Bazel. Deze Oost-Vlaamse klassezaak kost je anders gemakkelijk 100 euro per couvert en we zagen nu onze kans om eens te proeven van hun kunnen. De stand van het Hofke is erg verzorgd. Gezellige stoelen en tafels, overal planten, veel personeel. Alle registers werden opengetrokken. Alleen de bedrijfsfilm vloekt met de sfeer.

Emanuel koos voor de briochetoast met brie de Meaux en zomertruffel, coulis van waterkers en zoetzure radijsjes. Ik nam de kort gebakken geelvintonijn met zalf en sauté van eierdooierzwammen, schuimende jus met citroentijm. We waren onder de indruk, maar die kwaliteit verwachtten we ook (Tjah…). Ik moet het Hofke ook op mijn verlanglijstje zetten. Voor een speciale gelegenheid bijvoorbeeld.

Bollekesfeest

Tijd voor een wandeling. Op de Grote Markt en omgeving is er het Bollekesfeest. Een orkest speelt populaire deuntjes, er is volk en ambiance. De vis en zeevruchten aan het Steenplein hebben minder succes. De standjes staan er wat bedroefd en eenzaam bij.

Michel Van Tricht & Zoon

Soms lijkt het wel dat Van Tricht uit Berchem kaas levert aan alle serieuze zaken van Antwerpen en omstreken. Welke kazen we nu weer kregen in het assortiment hebben we niet onthouden (dju toch), maar naast de klassieke comté en smeuïge camembert kregen we een pittige schimmelkaas, wat gelei en een honingachtige halfzachte kaas.

Patisserie Manus

Tenslotte kozen we bij Manus uit Brasschaat en Kapellen voor een ijsje. Emanuel een advocaatcominatie en ikzelf een duo van vanille en chocolade. Lekker romig.

Dus?

Voor ons was Antwerpen Proeft geslaagd. Voor weinig geld, ik betaalde voor in totaal vijf gangen 18 bonnetjes (32,40 euro), Emanuel 21,60 euro (12 bonnetjes). En we hebben kennisgemaakt met een aantal Antwerpse restaurants. Slimme reclame van die mensen. En het werkt, want ondanks het onstabiele weer was er veel volk. Morgen en zondag zou de zon ook schijnen.

Openingsuren
Zaterdag 23 augustus van 12 uur tot middernacht.
Zondag 24 augustus van 12 tot 22 uur.

Meer foto’s hier.
Bekijk hier het aanbod.

Benjamin

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: