Musical: Hair

Na twee zware nachtjes uitgaan was het zondag tijd voor een musical: een Nederlandse herwerking van de bekende musical Hair. De sixties, liefde, drugs en pacifisme waren de hoofdthema’s. Al van het begin wordt er een hoog tempo aangehouden, de liedjes volgen elkaar snel op. Hair sleept je mee in een gevoelig verhaal van een groep jongeren die droomt van een utopische samenleving.

Revolutionaire controverse

Met een naaktscène, uitgesproken meningen over drugs en seks en het gebruik van een multi-culti cast, brak er in 1969 een nieuw tijdperk aan voor Broadway. Het verhaal gaat over een groep hippies die van de ene trip naar de andere seksbeurt leven. Samen protesteren ze tegen de Vietnam-oorlog en plaatsen ze liefde hoog in het vandaal.

Love isn’t easy, but it sure is hard enough

Die liefde blijkt ook niet altijd makkelijk te zijn of zoals het personage Jeannie het zegt: ‘Ik hou van Claude, Claude houdt van Sheila, Sheila houdt van Berger en Berger houdt van iedereen. Het verhaal word somberder als blijkt da Claude door zijn ouders in het leger ingeschreven is en moet vertrekken.

Afscheid en doorgaan

Eerst twijfelt hij erover maar uiteindelijk besluit hij toch naar Vietnam te gaan. Na nog een laatste hevige trip zien we hem vertrekken om nooit meer terug te keren. Het nieuws komt hard aan bij de tribe, ze laten echter het hoofd niet hangen en besluiten door te gaan. Het woord van liefde wordt vermengd met de pijn van verlies nog veel sterker benadrukt.

Knallende finale

Hair staat ook bekend voor zijn grootste ‘be-in’ finale. D.w.z. dat het publiek mee in de finale word betrokken. Het overbekende nummer ‘laat de liefde toe (let the sunshine in)’ word op verschillende manieren en snelheiden door de cast gezongen.

De zaal staat spontaan recht en klapt mee op de tonen alsof hun leven er vanaf hangt. De cast verspreid zich ondertussen tussen het publiek en houd het ritme nog even aan. De ene toeschouwer blijkt er al gevoeliger voor te zijn als de andere… En dan is het tijd om afscheid te nemen.

Essentiële belevenis

Hair is een musical die je beleefd tot in de toppen van je tenen. De boodschap en de geest van de sixties komen voor je ogen tot leven! Dit zou eigenlijk iedereen ooit in zijn leven moeten gezien hebben. Deze productie herbergde duidelijk veel talent: niet alleen het acteerwerk was goed maar er zaten ook veel geweldige stemmen tussen. Het gebeurd zelden maar deze productie verdient een dikke 9.5 op 10!

Eén reactie

  1. Erg leuke musical! Erg meeslepend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: