MuseumBrasserie: “maar een steak is geen hamburger”

Om een ruimer publiek te lokken namen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten driesterrenkok Peter Goossens onder arm, die de brasserie nieuw leven inblies. Het resultaat: MuseumFood, met een shop, een brasserie en een café. Wij gingen proeven van Belgische specialiteiten in het restaurantgedeelde.

Zwart-geel-rood

Het interieur is van de hand van de Portugese Belg Antoine Pinto (Belga Queen, Ostend Queen, Pakhuis). De decoratie is trendy, design maar toch gezellig. De kaart is niet alleen Belgisch qua inhoud, maar ook qua vorm. Gele achtergrond, zwarte letters, rode toetsen. De glazen zijn op maat, het bestek en het servies is modern.

Frieten en potten

Peter Goossens is de kok van Hof van Cleve, een toprestaurant met drie Michelinsterren. Goossens staat niet elke dag achter het Brussels fornuis, maar door zijn naam en faam te verbinden aan het project, schept hij verwachtingen. We willen kwaliteit, we willen iets anders dan anders en het moet mooi ogen ook.

We nemen geen voorgerecht, want nadien gaan we nog uit. Ieder neemt iets anders: een rundfilet met een groen pepersaus voor de ene, asperges voor de anderen, kalfskop en tortue, tonijntartaar, paling in ’t groen, … Belgische klassiekers, maar met een plus. Zo wordt het koninginnehapje niet met een doordeweekse plofkip klaargemaakt, maar met zwezerikjes.

Onze smaakpapillen worden verwend. Goed klaargemaakt, juist bereid, met extra en fijne ingrediënten. De frietjes zijn zoals het hoort, krokant vanbuiten, zacht vanbinnen. Je krijgt ze in een puntzak. De kalfskop en de paling komen in een klein gietijzeren potje. Heerlijk.

“Mais ce n’est pas un hamburger”

Het eten ging er zoetjes binnen, maar we verslikten ons wel op de arrogantie van een van de diensters. Wanneer ze vraagt hoe het rundfilet moet gebakken zijn, vraagt een disgenoot à point.

“Vous êtes sûr?”
“Oui.”
“Mais c’est un filet, pas un hamburger.”

Zo’n commentaar is een domper op de avond. Want de anderen zijn wel vriendelijk en min of meer meertalig. Misschien hadden we geen geluk, maar op dit niveau verwacht je beter.

Aan de kassa

MuseumBrasserie is geen taverne. Prijzen voor hoofdgerechten variëren tussen de 18 en 30 euro. Gezien de locatie (Koningsplein), het interieur en de chef zijn dat doenbare prijzen. Een dessert namen we niet. Een Dame Blanche voor 10 euro is te veel. Je kan je ijs zelf maken, en je chocolade bij Pierre Marcolini halen, maar er zijn grenzen. Bovendien is dit niet aangeduid op de kaart. Haal je je ingrediënten bij een vermaarde leverancier, vermeld dat dan. De bon vivant zal er wel wat voor over hebben.

En dus?

Ondanks het akkefietje van de hamburger is MuseumBrasserie een aanrader. Als je in Brussel bent en je wilt goed eten, reserveer dan een tafel.

MuseumBrasserie
Koningsplein / Place Royale 3
1000 Brussel / Bruxelles
02 508 35 80

7 Reacties

  1. In de Lunch Garden kan je wel een a point steak eten.
    En welke waren de andere dompers? Had men geen ketchup voor op de frieten?

  2. Het was de toon die stoorde. ’t Is niet omdat we vooral lmet jongeren op schok waren, dat w e zo uit de hoogte moesten worden behandeld. Enfin, het was lékker. 🙂

  3. wij zijn gaan eten op zondagav ond en hadden wel wat meer verwacht.als voorgerecht namen mijn man en ik de degustatie van 4 gerechten waaronder de paling in de tuinkruiden die zonder meer slecht was.ik denk niet dat peter goossens die geproeft heeft want (daar zat ook geen ballen in)begrijp je(mijn restaurant) tot mijn spijt was mijn keuze als hoofdgerecht ook de paling.om er wat ballen in te krijgen vroeg ik wat citroen maar die heb ik nooit gekregen.ook spuitwater ipv plat.onze kelner liet te wensen over alhoewel het erop leek dat de maitre er van op de hoogte was.spijtig voor peter goossens maar die brasserie is zijn naam niet waardig.

  4. n de Lunch Garden kan je wel een a point steak eten.
    En welke waren de andere dompers? Had men geen ketchup voor op de frieten??????

    Bij mijn weten is eenieders smaak verschillend, op gebied van kleding, kleuren, drank en dus ook eten en de manier waarop die bereid wordt.

    Dus vooraleer een commentaar te posten, misschien eerst die overbakken hersens eens te laten afkoelen beste heer Tommy1975 🙂 met vriendelijke koele groeten

  5. […] wat hautain. Genre, “wat doen die snotapen hier”. Maar bon, zo’n reacties krijg je elders ook […]

  6. Ik ben er op 11 maart geweest, met drie andere vrienden. Het eten en de bediening waren beneden alle aanvaardbare peil.
    Going down…

Plaats een reactie