Battlestar Galactica

“Even spannend als Lost, even politiek als The West Wing en even complex als The Sopranos”, schreef Stefaan Werbrouck in Focus Knack. “Battlestar Galactica is geen sciencefiction.” Reden genoeg om zondagavond toch eens te kijken.

Het verhaal

Ergens in de toekomst. Veertig jaar geleden won de mensheid nipt een bloedige oorlog tegen de Cylons, geëvolueerde keukenrobotten die zich tegen hun maker (de mens) hebben gekeerd. Tot dusver niets revolutionair. Wat volgt is, ook wel voorspelbaar. Onaangekondigd lanceren de machines een nieuwe aanval op de mensheid.

Het leger van de Twaalf Koloniën van Kobol, is totaal ver(r)ast door deze onaangekondigde aanval. Een beetje zoals de Verenigde Staten op 7 december 1941. Slagster Galactica overleeft de eerste aanval, en de bijna gepensioneerde commandant William Adama (Edward James Olmos) neemt het bevel over de vloot. Hij belooft de overlevende terug te brengen naar de oorsprong: Aarde.

Stars and Stripes Forever

Kobol is een copie conforme van de huidige Verenigde Staten, leert het ABC dat Focus Knack maakte. Kobol kent een soort 25ste Amendement die de opvolging regelt. Zo is Onderwijsminister Laura Roslin (Mary McDonnell) 43ste in rij voor de opvolging. George W. Bush is de 43ste president. Roslin wordt trouwens ingezworen zoals Lyndon B. Johnson na de moord op JFK.

Cylons zijn monotheïstisch, terwijl de heidense mensheid gelooft in de Heren van Kobol, twaalf goden die je kunt vergelijken met het Griekse pantheon. De Cylons zijn dus op kruistocht. De stoute robotten verwijzen dus niet alleen naar Al Qaeda, maar ook naar Amerikaans religieus rechts. Producent Ronald D. Moore wil je doen twijfelen voor wie je nu moet supporteren: de mensen of de Cylons.

Ceci n’est pas de la sience fiction?

Geen scifi? Ja en neen. Ja, het is een ruimte-epos, maar geen blauwe en rode laserstraaltjes en overdreven make-up. De kostuums zijn opvallend hedendaags en de snufjes zijn beperkt.

De pilootaflevering is spannend, eindigt uiteraard met een cliffhanger. BG is best wel politiek. Wie voert het gezag? Wat zijn de prioriteiten, waarom de aanval? Het smaakt alvast naar meer.

Minpunten

Moeilijk een serie te beoordelen op één (dubbel)aflevering, maar… Galactica kwam wat traag op gang. Bovendien programmeerde VT4 de reeks op het onchristelijke moment 23.05 uur op een zondagavond. Maandag moeten de meesten werken of naar school!

Ook hoop ik dat de zender niet naar Lost- en Heroesgewoonte telkens twee afleveringen gaat tonen, waardoor je niet voor 1 uur het licht uitdooft. Ja, ik ben hierin ouderwets: ik kijk niet graag tv op mijn pc.

Ander minpunt: cliffhangers. Net als Lost, Heroes of 24 zal je elke aflevering moeten volgen. Neen, geef mij maar losse episodes.

’s Zondags om 23.05 uur op VT4.

Battlestar Galactica op Wikipedia
Op YouTube
Op Dailymotion

6 Reacties

 1. […] Ik vond het maar niets. Het spijt me. Ik had het begin gemist en het kon me niet boeien. Bovendien werkt de wissel in tekenstijl op de zenuwen. Volgende zondag kies ik resoluut voor Battlestar Galactica. […]

 2. Battlestar Galactica !
  Maar ben eigenlijk fan van Star Trek next generations – Voyager

  Ik heb de start gemist van Battlestar Galactica –
  dan is ’t niet meer zo plezant kijken. Wanneer leer ik eens… digitale TV ?

 3. Dag Sara, ga eens kijken op http://www.tv-links.co.uk. Daar vind je de afleveringen

 4. […] van Undressed. Jason David Frank en Alyson Kiperman van de Power Rangers, Katee Sackhoff van Battlestar Galactica, Adam Brode van The O.C., Chad Michael Maurray van One Three Hill; of wat dacht je van de nieuwste […]

 5. […] dat laat uitzenduur? Waarom bejubelde reeksen programmeren op zondagavond laat? VT4 lapt het met Battlestar Galactica, KANAALTWEE nu met Entourage, en vroeger met onder meer The West Wing en Queer As Folk. De […]

 6. Las je blog over de West Wing

  Denk dat dit je interesse heeft:

  http://t0201.wordpress.com/2009/03/07/the-west-wing/

  http://t0201.wordpress.com/2009/06/29/goldfish/

  met groet
  t0201

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: