Review: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Aaaah, we hebben hem gezien, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Met hoge maar niet te hoge verwachtingen zijn we woensdagavond gaan kijken naar deze avonturenfilm. Hier volgt een recensie, mogelijk met spoliers. Voor wat achtegrond, klik hier.

In Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull draait het om een geheimzinnige Azteekse / Maya kristallen schedel Volgens de legende geeft die bijzondere krachten aan diegene die hem terugbrengt naar de mysterieuze stad Akator. Archeoloog Henry Jones, Jr. (Harrison Ford), onze Indiana Jones, gaat op zoek naar dit artefact nadat zijn collega Harold Oxley (John Hurt) is verdwenen. Indy krijgt de hulp van stoere jongen Mutt Williams (Shia LaBeouf).

Maar Dr. Jones is niet de enige die de Crystall Skull zoekt. Ook de Sovjets (we spreken anno 1957) zijn geïnteresseerd. Onder leiding van de paranormaal begaafde Dr. Irina Spalko (Cate Blanchett) proberen de Russen Jones voor zich te winnen. De Sovjets denken dat de schedel gedachten van de vijand lezen.

In volle Koude Oorlog lijkt dat wel handig. Maar in die tijd mocht je niemand wantrouwen, want iedereen kon wel KGB, CIA of allebei zijn. Indy 4 toont de aspecten van communistenjacht, van spionage, wantrouwen de mentaliteit uit die tijd.

Enfin, deze queeste is weer typisch Indiana Jones. Hoe het eindigt, gaan we toch niet helemaal verklappen.

Niet opperbest, maar zeker de moeite

Het probleem met nostalgie naar de kindertijd is dat je geen kind meer bent. De herinnering aan de avonturenkick die de eerste afleveringen gaf, is sterker dan de kick die het gaf. Hiermee moet je rekening houden. Doe je dat, dan ga je genieten van Indiana Jones 4.

Zoals aangekondigd zijn de stunts voornamelijk reëel, en is de manier van filmen bewust ouderwets. Dat stoort niet, als is het ritme naar ons 21ste eeuws gevoel wat laag. Maar de actiescènes zitten nog meer dan goed ineen en blijven spectaculair. Jammer dat het verhaal – zelfs naar Indy-normen – ongeloofwaardige wendingen neemt.

Dus?

Ook de acteurs doen hun best. Geen automatische piloot voor Ford. Over Shia LaBeouf ben ik niet overtuigd, maar hij doet het niet slecht. De dialogen zijn spits, er is voldoende lekkere humor, er is nagedacht over een eigen mythologie. De muziek is wederom bedacht door John Williams, en dat zit dus ook snor.

Dus, we waren tevreden. Steven Spielberg, George Lucas en Harrison Ford kunnen het nog. Op naar Indiana Jones 5? Ford kan best nog een hele tijd mee, en LaBeouf wordt klaargestoomd om de fakkel over te nemen. Het is weinig subtiel, en je kan je afvragen of het slim is. Misschien hadden Spielburg en Lucas de 007-formule moeten gebruiken: zelfde personage, andere acteur. Nu is die weg moeilijk.

Een 8/10.

Benjamin

2 Reacties

 1. […] That’s right Mutt Williams (Shia LaBeouf) speelt Henry Jones III, de zoon van Indy. Lees de review […]

 2. Ik ben gister geweest en het was in een woord; bagger.
  Ik heb op zich geen probleem met de nieuwe setting indy’s leeftijd of wat dan ook.
  het enige wat mij dwarszit is de heer lucas hij presteert het om elk goed verhaal te verkloten eerst starwars en nu Indy.
  Het begint allemaal wel leuk, maar het mist iets wat elke goede film nodig heeft….. een leuk verhaal met een goed plot.
  De slechterik komt weinig eng over spanning is er totaal niet het einde is echt helemaal van de pot gerukt(ik zal het niet verklappen voor de arme dwazen die nog hoop hebben en denken dat ik aan het bashen ben).
  Lucas stop met filmmaken, alsjeblieft!!!! Ik zeg Lucas omdat ik zijn hand er heel erg in zie het heeft hetzelfde doelloze gedoe als de laatste starwars films en hoewel spielberg in de tussentijd ook flops heeft gemaakt(war of the worlds anyone) heeft hij ook redelijk vermakelijke films en goede films gemaakt(saving private ryan/schlinderslist etc)en ik heb ook het idee dat harrison maar roeit met de riemen die hij heeft.
  Ik snap alleen niet dat mensen in de omgeving van lucas niet een keer tegen hem zeggen dat het echt bagger is wat hij maakt…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: