Wetstraat beïnvloedt ook Vlaamse Musicalprijzen 2008

Maandag is in de Zuiderkroon het vijfde Gala van de Vlaamse Musicalprijzen gehouden. De beau monde van de Vlaamse en Nederlandse musical verzamelde om te zien hoe de intieme Vlaamse productie The Last Five Years vier prijzen kreeg, maar ook om de politiek, de minister, VDAB en RVA en ook Ignace Crombé lik op stuk te geven.

De VMP zijn incontournable geworden. BV’s, halve BV’s, kwart-BV’s, nichten en duikelnichten met excuustruzen aan de arm komen jaarlijks samen om elkaar te huldigen en om te networken.

Omdat je de Prijzen live kan volgen op ATV, zit er vaart in het programma. Prijsuitreikingen worden afgewisseld met musicale fragmenten. Die aperitiefjes kunnen je doen verlangen naar de hele musical, of net niet.

“Awoert VDAB”

Wat zeggen prijsuitreikers en laureaten zoal? “Dank u, bedankt” uiteraard, maar ook een sneer naar de actualiteit is populair. VDAB die Antje De Boeck de vestiaire wil laten doen is een aantal keer vernoemd. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro.) moest het ontgelden (“waar blijven die subsidies?”), de Wetstraat-soap kreeg commentaar (“we startten een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap en het werkte”) en ook Miss Belgian Beauty-man Ignace Crombé kreeg van presentator Jo De Poorter lik op stuk.

Kiezen voor lokaal

Juryvoorzitter Leah Thys zei het al: 2008 was geen grand cru-jaar. Vooral Nederlands-Vlaamse producties, grootschalig en commercieel. Minister Anciaux moet met geld komen. Daarom (?) dat de jury The Last Five Years overlaadde met prijzen: om de arthouse te belonen en een signaal te geven.

Micro uit

Verleden jaar zagen we dat de VMP braver en gestroomlijnder waren geworden. Braver was het dit jaar niet, en gestroomlijnd evenmin. Een kleine stroompanne zorgde voor verzorgde reclame op ATV, een bijna-dansact van Jo De Poorter en improvisatie door copresentatrice Bieke Ielegems.

Op naar volgend jaar.

2 Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: