Vlaamse Musicalprijzen incontournable in showbizzland

Maandag zijn de Vlaamse Musicalprijzen 2007 in de Antwerpse Zuiderkroon uitgereikt. Beauty & The Beast kaapte de meeste pianohamers (zo ziet een prijs er uit) weg, en ook Sunjata verraste. Kuifje – De Zonnetempel moest in het Incazand bijten: veel nominaties, weinig prijzen. Maar daar draait het eigenlijk niet om. Neen, de VMP zijn incontournable geworden. Dát is het nieuws van deze editie.

Evolutie

Het is het derde of vierde keer dat ik de Vlaamse Musicalprijzen meemaak, en je merkt duidelijk een evolutie. Vóór 2006 waren de VMP vooral gemütlich. Artiesten en podiumpers die elkaar feliciteren, gevolgd door een ‘familiefeestje’ in Red & Blue. Tijdens de uitreiking kropen enkele artiesten dan op de bühne om een van hun liedjes te zingen. Bijna met de losse pols.

Ook klassiek waren de politieke statements. “Schrap de subsidies niet, mijnheer de minister”, luidde het. Want daar draaiden de VMP om: aandacht schenken aan een genre dat in Vlaanderen stiefmoederlijk wordt behandeld. “Niet cultureel genoeg”, “niet slim genoeg”, “te commercieel”… Dit jaar waren de verwijten minder expliciet aanwezig, al haalden Peter De Smet en Gert Verhulst de financiële moeilijkheden wel aan.

2006 – 2007

Dat is verleden jaar veranderd. De regionale zender ATV zond de VMP bijna integraal live uit. De uitreiking werd een tv-uitzending, met publieksopwarmer Jo Met De Banjo, applausinstructies, een minipauze voor reclame. Acts werden ook plots met meer ernst gebracht. Immers, ze kwamen op televisie!

En dit jaar? Dit jaar gebeurde het helemaal live! De show kreeg meer schwung, en de productiehuizen hebben de marktwaarde van een goede act ingezien. Enkele minuten free publicity voor de musicals Greace, Judy of Cinderella zijn letterlijk en figuurlijk niet te betalen.

De show ís professioneler geworden, met een sarcastische Jo De Poorter en assistente Bieke Ielegems, met filmpjes, met trommelgeroffel, met een hoog tempo en een fotoverbod tijdens de uitreiking.

Vooruit

Het is bon ton om die vertelevisering af te keuren. “Alles moet wijken voor de tv”, “één grote promostunt ja”. De verwijten zijn gemakkelijk en goedkoop. Even herinneren waarvoor de VMP staan: het promoten van de musical in Vlaanderen. Daarom kunnen we de groeiende aandacht alleen maar toejuichen. De VMP zijn echt incontournable geworden.

En in 2008? Nationale tv? Hallo VRT, VMMa, SBS Belgium? Grijp je kans, maar laat wel toe dat ook sterren die schitteren bij andere media, evenveel kansen krijgen.

5 Reacties

  1. Blijkbaar zenden ze de Vlaamse Musical Prijzen vandaag, de dag nadien, opnieuw uit op ATV… Gelukkig maar, kunnen wij de gemiste uitzending van gisteren (we zaten te genieten van Hairspray in de cinema) toch nog zien. En het doet mij wat denken aan die goeie ouwe tijd, toen er nog echte shows op de tv te zien waren (à la Het Gouden Oog en de Gouden BeRTjes en van diens meer). Nu nog wat amateuristisch soms, maar zeker veel showpotentieel voor de grote zenders, wat mij betreft! Ik stem alvast voor de terugkeer van het showgehalte op tv (in plaats van de afgezaagde “Het leven zoals het is”-formats)…

  2. […] 2007: Tim Driesen zingt Take That-medley uit Never Forget Het muzikaal sluitstuk van de Vlaamse Musicalprijzen 2007 in de Zuiderkroon was de Never Forget-medley van Tim Driesen. Never Forget is de musical over Take […]

  3. […] geen zonde: draag eens een pak Het is al van maandag geleden, maar bij de uitreiking van de Vlaamse Musicalprijzen 2007 moest ik – wederom – vaststellen dat de gemiddelde Vlaming niet meer weer weet hoe zich te kleden. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: