40 miljoen Belgische euro voor aidsbestrijding

België investeert meer dan € 40 miljoen in de wereldwijde strijd tegen aids.

Persbericht: België investeert meer dan € 40 miljoen in de wereldwijde strijd tegen AIDS

Ann Somers, holebimeter van Open Vld in de Senaat, is blij met de verhoging van het Belgische budget in de wereldwijde strijd tegen HIV en AIDS ten opzichte van vorig jaar: “In 2008 besteedde België € 37.625.388 aan de strijd tegen AIDS/HIV en in 2009 werd dat verhoogd met meer dan € 3 miljoen naar een totaalbudget van € 40.388.423. ” Uit een recente studie van de Verenigde Naties blijkt dat vooral vrouwen het slachtoffer worden van AIDS. “Zeker 70% van de vrouwen wereldwijd wordt gedwongen om onveilig te vrijen,“ nuanceert Ann Somers. Vooral in Sub-Saharisch Afrika heeft dat ertoe geleid dat 60 procent van de seropositieven een vrouw is. In zuidelijk Afrika lopen vrouwen maar liefst driemaal meer risico om besmet te raken met het aidsvirus. Wereldwijd is het HIV-virus dus de belangrijkste doder van vrouwen van vruchtbare leeftijd.

Belgische bijdrage in €
1996 € 1 miljoen
2005 € 25 miljoen
2007 33,8 miljoen
2008 37,6 miljoen
2009 40,3 miljoen

Geschrokken van deze bevindingen stelde senator Ann Somers een parlementaire vraag aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking. Uit zijn antwoord blijkt dat België zich meer dan vroeger concentreert op het multilaterale vlak met volgende fundamentele bijdragen aan internationale sleutelorganisaties:
– € 3,75 miljoen extra voor ‘Wereldfonds voor de bestrijding van hiv/AIDS, Tuberculose en Malaria’ (GFATM)
– € 2,5 miljoen extra voor de WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie)
– € 13,16 miljoen extra aan UNICEF (VN-Noodfonds voor Kinderen)

“Vooral de substantiële bijdrage aan UNICEF is belangrijk. In de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar bij Afrikaanse jongeren worden meisjes tot 6 maal méér besmet met HIV dan jongens”, merkt senator Ann Somers op. “In België lopen vooral mannen die seks hebben met mannen (MSM) een groot risico op besmetting. Zo blijkt uit schattingen dat 1 op 20 MSM’s besmet zou zijn. In Afrika is HIV-besmetting daarentegen vooral een zaak van heteroseksuele vrouwen”, aldus senator en holebimeter Ann Somers. “Zij bevinden zich in deze arme landen vaak in een maatschappelijk minderwaardige positie. Ik ben blij dat in de wereldwijde strijd tegen HIV-besmetting en AIDS België zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Ann Somers
Senator – holebimeter Open Vld Senaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: