12 homosauna’s in België, 19 in Nederland?

De nieuwe Expreszo (december 2007 – januari 2008) is uit en ziet er een stuk Belgischer uit dan voorgaande uitgaven. Expreszo profileert zich als Nederlands-Belgisch tijdschrift voor holebi-jongeren, maar dat ‘Belgische’, of ‘Vlaamse’, was wat zoek. Dat is geen wetenschappelijke vaststelling – ik heb de Belgische vierkante centimeters niet geteld – het is een buikgevoel. Eén van de artikels beschrijft de kunst van het overleven in een gay sauna.

In een kaderstukje staat dat België 12 homosauna’s telt, en Nederland 19. Twaalf? Dat lijkt zo weinig. Even kijken.

1: ’t Badhuis, Antwerpen.
2: Herenhuis, Berchem.
3: Kouros, Schoten.
4: Spades 4, Brussel.
5: Macho Sauna, Brussel.
6: La Griffe, Brussel.
7: Oasis, Brussel.
8: Spades 4, Gent.
9: Nautilus, Avelgem.
10: Aquarius II, Oostende.
11: Paviljoen, Roeselare.
12: City Sauna, Antwerpen.
13: Boys Avenue Sauna, Gent.
14: Le Bermude, Brussel.

Al 14, en dan heb ik Wallonië nog niet gegoogled (‘homosauna’ en ‘gay sauna’). 12 leek me toch wel erg weinig. Anderzijds, deze snelle telling toont aan dat er ook geen tientallen bestaan.

Nieuwe hoofdredactie

Maar laat die opsomming de pret niet bederven. Ondanks vele tegenslagen en ondanks het feit dat het tijdschrift door vrijwilligers wordt geproduceerd, bestaat het al 20 jaar. Niet mis voor een jongerenblad met een moeilijke doelgroep. Verzoen maar eens de interesses van Nederlanders en Belgen; homo’s, lesbiennes en biseksuelen; 15-jarigen en twintigers.

Expreszo heeft een nieuwe hoofdredactie. “Nori Spauwen (22) en Barry Kuijt (adjunct) (27) vormen de nieuwe hoofdredactie van het homojongerenmagazine Expreszo. Zij volgen Joris van den Berg en Diederik Broekhuizen op, die respectievelijk regisseur van ONM en webredacteur bij Endemol zijn geworden.”

Het blad gaat ook zelf activiteiten organiseren.

4 Reacties

  1. Le Bermude is gestopt met zijn lesbische zondagen en Boys Avenue is al een tijdje gesloten. Dat brengt het totaal inderdaad terug op 12 🙂

  2. Ik heb een nieuwe site gevonden waar er in Nederland 26 op te vinden zijn, in belgië inderdaad 12. (http://gaysauna.startze.nl)

  3. City Sauna, Antwerpen is ook al een tijdje gesloten …

  4. in brussel is er ook nog club 3000

Plaats een reactie