Film: Dagen zonder lief

Twee luie zondagen geleden besloten we met een groepje vrienden de Vlaamse film nog eens eer aan te doen. We vroegen ons af of het cliché nog steeds klopte: geen Vlaamse film zonder blote tiet of Jan Decleir. Het testobject: Dagen zonder lief van Felix Van Groeningen a.k.a. het verhaal van Zwarte Kelly en Blonde Kelly.

Oude vrienden

Vijf vrienden van vroeger ontmoeten elkaar door allerlei omstandigheden opnieuw. De dingen zijn veranderd: de één verhuist naar Brussel, de ander is getrouwd (met Blonde Kelly) en heeft een kind maar ook psychologische problemen. En dan is er nog Zwarte Kelly: na een jarenlang verblijf in New York, staat ze plots terug op de Belgische stoep.

Zwarte Kelly

Zwarte Kelly is back and blonde… en ze moet ‘iets’ vragen aan haar moeder. Helaas is die op verlof en staat ze voor een gesloten deur. Gelukkig is ze onderweg oude vriend Frederic tegengekomen. Ze kan dus tijdelijk bij hem crashen. Dat is wel even buiten zijn rijk lief geteld, die in het buitenland zit, maar overal haar ‘spionnen’ heeft zitten.

Blonde Kelly

Frederic’s beste vriend Kurt is ondertussen getrouwd met blonde Kelly en heeft huis, kind en hond. Minpuntje: hij heeft last van black-outs en zijn internet-bedrijfje komt niet echt van de grond. Als de vrienden met z’n allen een nachtje doordoen in het café van andere oude vriend Niek komen oude tranen en vreugde terug boven.

Levenslessen

Geheimen worden ontsluierd, oud zeer verwerkt maar bovenal worden oude vriendschapsbanden terug aangehaald. De dagen zonder lief is een feel-good movie die je niet onberoert laat. Geen klassieke tear-jerker maar een film met diepgang over échte levenslessen en dromen.

Groene, maar geweldige cast

De cast heeft weinig of geen filmervaring, we herkennen wel o.a. An Miller en Tania Van der Sanden uit de series In De Gloria en Het Eiland. Ze leveren echter allemaal voortreffelijke en geloofwaardige acteerprestaties af. Er is voor elke emotie een plaats gevonden in de film. De Vlaamse cinema kent terug hoogtepunten, deze prent moet je gewoon zien!

Oh ja, het cliché blijft overeind: we hebben de blote tiet gezien.

score: 8.5/10

2 Reacties

 1. Psychologische problemen…

  Het gaat eens over vrouwen en wat lees ik 😦
  ‘ Frederic’s beste vriend Kurt is ondertussen getrouwd met blonde Kelly en heeft huis, kind en hond. ‘

  Ook bij muziek-clip
  Leona Lewis – Bleeding Love (Official US Music Video)
  Moet ik constant bijsturen…
  http://nl.youtube.com/watch?v=5-ctIC65PV0
  Liefst nooit naar de beelden kijken ?

 2. Je vergeet de fantastische muziek van Jef Neve!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: