AbFab, de film

Een natte doom? Toch niet, het is realiteit: er bestaat een AbFab-langspeelfilm. Maar wel in het Frans, en niet in het Engels. Ontdek dus niet Absolutely Fabulous, maar Absolument Fabuleux.

Pardon? Jawel, in 2001 is een Franse filmversie van de succesvolle Britse show gedraaid. Edina Monsoon wordt Eddie Mousson (Josiane Balasko), Patsy Stone Patricia Laroche (Nathalie Baye), Saffron wordt Safrane (zoals de Renault, ja) (Marie Gillain). Ook Saffys homovader, Eddies moeder, Bubble (Cerise) en modeontwerper Jean-Paul Gaultier zijn van de partij.

Catherine Deneuve, gerecycleerd kinderidool Chantal Goya en tv-presentator Stéphane Bern spelen zichzelf. Jennifer Saunders komt zelf ook even in beeld, zonder de kilo’s make-up die ze nodig heeft om de Britse Eddie te spelen.

Het verhaal

Voor AbFab-kenners is het verhaal niet nieuw. Eddie (wan)beheert haar pr-bureau, Patsy… is Patsy en Safrane worstelt maar studies aan de Polytechnique en met het tegenkomen van de Ware Jacob. De kinderlijke fratsen van haar moeder is ze natuurlijk grondig beu.

Uitvergrote aflevering?

Is Absolument Fabuleux een uitvergrote aflevering van Absolutely Fabulous? Wel, ja, onvermijdelijk wel. Toch komen de verschillende subplotten op het einde bijeen. Bedenk ook dat het Franse grote publiek minder vertrouwd is met de tv-reeks dan Nederlandstaligen.

Franse saus

De ingrediënten zijn dezelfde als over het Kanaal, maar toch is Absolument Fabuleux een Franse komedie. Met vrij grote Franse namen, en Franse situaties. Het is moeilijk te oordelen, omdat we de Britse versie te goed kennen, en de film voor ons weinig nieuws brengt.

Al begint het sterk: je maakt scènes mee van het leven van Eddie en Patsy: Parijs mei ’68, Woodstock ’69, défilé J.-P. Gaultier ’86, hoe Eddie haar man betrapt met een jongen in bed in 1989, … Als je film en reeks kan loskoppelen, zal je genieten van een degelijke prent, niet meer of niet minder.

7/10

Bekijk hier verschillende fragmenten.

Eén reactie

  1. Bill Kaulitz is de Antichrist, ge moocht gerust zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: