Geen doodstraf voor homo’s in Oeganda

De Oegandese president Yoweni Museveni heeft aan EU-Posthoofden verzekerd dat er geen doodstraf komt voor homo’s.

Persbericht: Geen homofobe wet in Oeganda

Een wetsvoorstel waarbij holebi’s in bepaalde gevallen de doodstraf riskeren, zal in Oeganda niet aangenomen worden. Dat verzekerde President Museveni op 4 februari in Kampala aan de EU-Posthoofden. Het was een verontruste Open Vd-holebimeter in de Senaat, Ann Somers, die minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere om uitleg vroeg.

Het zijn voornamelijk Amerikaanse evangelisten die vanuit de Verenigde Staten homohaat verspreiden over heel Afrika. Scott Lively is één van de bekendste. Zijn opruiende taal diende als inspiratiebron voor de Oegandese indiener van een omstreden wetsvoorstel waarin staat dat holebi’s in bepaalde gevallen de doodstraf riskeren. Weliswaar in afgezwakte versie vond het wetsvoorstel toch weerklank bij de brede homofobe onderstroom die in Oeganda bestaat.

Senator Ann Somers ondervroeg Minister van Buitenlandse Zaken Vanackere omtrent deze kwestie. “Ik wilde weten of ons land de Oegandese autoriteiten had laten weten dat België ieder homofoob beleid verwerpt en dat we met aandrang vragen om de rechten van holebi’s te erkennen en te respecteren.”

Het antwoord van de minister was bevredigend. Hij benadrukte dat President Museveni van Oeganda zich terdege bewust is van de mogelijke implicaties van de adoptie van een dergelijke wet op de betrekkingen met andere landen. Museveni drukte zijn afkeuring uit voor het wetsvoorstel en verzekerde de EU-posthoofden dat dit voorstel niet zal aangenomen worden.

Ann Somers wilde ook van de minister weten of hij de Amerikaanse ambassadeur zal interpelleren over de evangelisten die homohaat in Afrika verspreiden. En of de Amerikaanse autoriteiten van plan zijn om hiertegen actie te ondernemen.

“Blijkt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Hilary Clinton tegen President Museveni ook al haar ongenoegen geuit heeft over het bewuste wetsvoorstel” zegt Ann Somers. “Clinton signaleerde dat de VS sinds een jaar in hun verklaringen en besprekingen over de mensenrechten zeer duidelijke boodschappen hanteren met betrekking tot de bescherming van homoseksuelen. In het Amerikaanse Congres bestempelde President Obama het wetsvoorstel zelfs als verfoeilijk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: